Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

19. Jak pečovat o baterii v mobilu

Pod polštář raději sbírku básní

Pevná součást našeho života. Tak ji koukejte opatrovat. • Autor: Profimedia
Pevná součást našeho života. Tak ji koukejte opatrovat. • Autor: Profimedia

Pořádně nevíme, jak vypadají, ale závisí na nich naše práce, nálada, občas i zdraví. Ať se nám to líbí nebo ne, baterie našeho mobilního telefonu se stala zkrátka pevnou součástí našeho života, myslíme na ni ráno, v poledne i večer, a běda, když zapomeneme. Pak nastupuje panika, nervózní pokukování do všech stran a hledání spásy v podobě elektrické zásuvky. A stejně jako víme, jak se starat o nové boty, aby vydržely co nejdéle, vyplatí se vědět, jak pečovat o baterii v mobilu.

Především je třeba opustit zažité mýty. Dávno neplatí, že se raději nemají nabíjet přes noc, protože se mohou přehřát a – kdo ví – třeba i explodovat. Mobilní telefony si dokážou přísun energie regulovat a zapojení v zásuvce i po úplném nabití jim nevadí.

Neplatí ani to, že je třeba nové baterie kalibrovat – tedy nabít na 100 procent, nechat vybít na nulu, znovu nabít a pak teprve používat. Dnešní telefony přicházejí do obchodů již kalibrované.

Rovněž neplatí, že si baterie pamatuje předchozí míru nabití, a měla by se tedy nabíjet na 100 procent, aby příště nehlásila plnou kapacitu už někde ve dvou třetinách. Tuto vlastnost měly staré nikl-kadmiové baterie. Dnes používané lithium-iontové baterie lze bez potíží libovolně často strkat do zásuvky a nabíjet po kouskách.

Baterii nepoškodí ani opakované vybíjení na nulu. Přesto se doporučuje, že ke zpomalení přirozeného úbytku kapacity baterie je vhodné se vyvarovat poklesu nabití pod 20 procent. Některé zákaznické weby radí, že k prodloužení…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].