Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Vlastní bydlení je tak krásná a přepychová věc

Kde vzít dostupné byty, když je z nich zároveň žhavé investiční zboží?

To je život. (Dušan Kunovský v Garden Towers) • Autor: Matěj Stránský
To je život. (Dušan Kunovský v Garden Towers) • Autor: Matěj Stránský

Zpětně dokáže dobrou investici poznat každý, dopředu je to těžší. Pokud jde o realitní trh, největší pražský developer Dušan Kunovský zvládá – soudě podle solidních výsledků jeho firem – oboje. Ale i mistr tesař se někdy utne.

Když jeho společnost Central Group dokončovala na jaře 2017 jeden z posledních velkých projektů Garden Towers na pražském Žižkově, svěřil se Kunovský Respektu, že čtyřicítku bytů v nejvyšších patrech vůbec nedal do prodeje. Nechal si je jako investici sám pro sebe, s úmyslem pronajímat je a těžit z očekávaného zhodnocení.

Už tou dobou šlo o dobrou investici. Zbytek bytů ve věžácích nad Olšanskými hřbitovy začala firma prodávat o dva roky dřív. Budovy ještě nestály, na začátku se nabízely jen podle vizualizací v katalogu, což je na přebraném pražském realitním trhu už roky běžnou praxí. Během dvou let, kdy věžáky vyrůstaly, stoupla cena 40 vyblokovaných bytů o 30 procent.

Příběh ovšem pokračuje. „O ty horní byty v Garden Towers byl takový zájem, že jsme je nakonec prodali,“ vypráví Kunovský teď, po čtyřech a půl roku. Ceny bytů v Česku mezitím, jak známo, dál rostly, a kdyby si je býval nechal, šlo by je dnes prodat o dalších 70 procent dráž. „To je život. Kdyby někdo přesně věděl, co bude, tak bude nejbohatším člověkem na světě,“ hodnotí developer zpětně svůj zpola úspěšný investiční tah.

Houstne nový generační střet mezi těmi, kdo stihli nakoupit včas, a těmi, jimž se vidina…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].