Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Třeba nikam neodejdou

Klimatické změny způsobí podle varovných předpovědí exodus milionů Afričanů směrem do Evropy. Při bližším pohledu je zřejmé, že tahle pochmurná vize zdaleka není jistá.

Před 30 lety tu byl les. (Eroze půdy v oblasti Wolaita)
Před 30 lety tu byl les. (Eroze půdy v oblasti Wolaita)

Silnice se klikatí v nadmořské výšce dvou až čtyř tisíc metrů po prudkých svazích a náhorních plošinách. Jízda serpentinami je pro žaludky cestujících tak náročná, že se v autobusech drží odér zaschlých zvratků z cest minulých. Z nejbližšího města trvá cesta do Sekoty za dobrých podmínek šest hodin. Zde, v tomto městečku v severní Etiopii, na periferii planety Země, v místě, které se nedostalo ani do Lonely Planet, žije už 20 let francouzský agronom Jonathan McKee.

Původně do Sekoty přišel za výzkumem ke své doktorské práci. Studoval zdejší bylinky a jejich využití v tradiční medicíně, a nakonec se v dechberoucí horské krajině usadil. Naučil se plynně zdejší jazyk, amharštinu, vzal si místní ženu a nechal se pokřtít v ortodoxním křesťanském kostele. A především založil firmu, která z místních bylin vyrábí vonné tyčinky a oleje.

Z malých osad rostou vesnice, z vesnic se stávají maloměsta, maloměsta se mění v lokální metropole. (Sodo)
Z malých osad rostou vesnice, z vesnic se stávají maloměsta, maloměsta se mění v lokální metropole. (Sodo)

Během těch 20 let se jeho etiopský domov dramaticky mění vlivem rychlého nárůstu počtu obyvatel a nových silnic. Kde stálo jen pár chýší, tam je dnes osada. Z osad vyrostly vesnice. Z vesnic malá města. A z maloměsta Sekota se stala regulérní okresní metropole. „V posledních pěti letech přibyly několikapatrové budovy i bankomat,“ vypráví Jonathan. Podobně jako sídla a doprava se na severu Etiopie změnilo i počasí.

„Bylo vždycky nevyzpytatelné, v posledních letech…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].