Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Polystyren do každé dědiny

Zateplování přináší úspory a hyzdí domy

Děti tomu říkají lego. (Základní škola Kamenné Žehrovice) • Autor: Matěj Stránský
Děti tomu říkají lego. (Základní škola Kamenné Žehrovice) • Autor: Matěj Stránský

V roce 2016 se na zateplení fasád v ČR spotřebovalo 14 km2 polystyrenu (podle údajů Cechu pro zateplování budov).  To by pokrylo dvě třetiny Kralup nad Vltavou, kde se nachází továrna Synthos, což je největší evropský výrobce polystyrenu. Spotřeba polystyrenu se zvýšila hlavně v posledních letech, oproti roku 2000 se ho spotřebuje třikrát víc. Nejvíc ve stavebnictví. A z toho nejvíc na zateplení fasád.

Zateplení se považuje za spolehlivý způsob, jak ušetřit za topení. A lidé neváhají zabalit dům do polystyrenu od hlavy k patě – i když se třeba ztratí jeho původní krása, zapadnou okna a je třeba otlouct štuky a další detaily. Realita je jako obvykle méně jednoznačná: úspory za zateplení se vrací většinou desítky let. A není nutné kvůli tomu dům celý obalit a navrch natřít divokou barvou.

Je tu s námi

Polystyren je tu s námi od roku 1839, nové tisíciletí si ho ale zvlášť oblíbilo. Je to levný, lehký a přitom účinný izolant, který naše životy může udělat energeticky úspornějšími, snad i ekologičtějšími. Jeho dobré vlastnosti jsou dostatečně známy; jeho zastánci, výrobci polystyrenu a zateplovací firmy jsou organizováni do několika sdružení (EPS ČR, Česká rada pro šetrné budovy, Šance pro budovy), které ho účinně propagují. Je tu ale také dost věcí, o kterých se mluví méně. Že je to hořlavina, do níž se na zpomalení hoření přidává nebezpečná látka. Že nevíme, jak dlouho vydrží, ani jak jej pak zlikvidujeme.

Na konci října se…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].