Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Levněji už nebude

Proč stojí byt v Praze osm milionů

Milan Roček • Autor: Milan Jaroš
Milan Roček • Autor: Milan Jaroš

Ceny bytů jsou dnes v Česku rekordní, ale na obzoru není nic, co by je srazilo dolů. Hlavně v Praze, kam se stěhuje čím dál víc lidí a kde výstavba vázne, míní Milan Roček, zakladatel portálu Cenová mapa.org.

Mohou byty ještě dál zdražovat?

Myslím, že ano. Zejména starší byty v Praze, v Brně a v dalších větších městech.

Proč? Nejsou už dnešní ceny na hraně?

Jsou vysoko, ale na starší byty se přenese to, co vidíme dnes u novostaveb. Nové byty zdražily v Praze za poslední tři roky v průměru z 60 na víc než 90 tisíc korun za metr. To jsou reálné ceny, za kolik se dnes kupuje takzvaně z papíru, v nových projektech, které ještě nestojí. Český statistický úřad tyto ceny zaregistruje až ve chvíli, kdy se byty postaví a zapíší do katastru. Máme tedy před sebou ještě nejméně dva roky, kdy oficiální ceny, ze kterých se tvoří statistiky, půjdou nahoru. To bude ovlivňovat celý trh.

Kolik se dnes reálně za byty v Praze platí?

Volné nové byty, které jsou aktuálně v nabídce developerů, stojí v průměru kolem 7,5 milionu korun za třípokojový byt s plochou 84 metrů. To je hodně, navíc výstavba vázne a zásoba volných nových bytů se hodně ztenčuje. To logicky zvedá poptávku a cenu i u starších bytů, které jsou teď pro mnoho lidí jedinou alternativou. Podobně velký byt v paneláku, tedy 3 + 1 s plochou přes 80 metrů, bude stát čtyři až pět milionů.

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].