Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zemanův favorit na ministra sedí ve firmě, která dluží státu na pojistném

Hrad tlačí do vlády bývalého komunistu Františka Koníčka, který podniká v energetice a obchoduje s Ruskem

Ministr práce a sociálních věcí František Koníček • Autor: HN
Ministr práce a sociálních věcí František Koníček • Autor: HN

Nový adept na ministra průmyslu František Koníček má kromě zjevného konfliktu zájmů v energetice ještě jednu slabinu související s jeho dosavadním podnikáním. Firma Armaturka Krnov, kde Koníček figuruje od roku 2014 jako předseda dozorčí rady, má vůči státu dluh na sociálním pojištění za svoje zaměstnance.

Vzhledem k velikosti firmy nejde o velkou částku – dluh nepřekračuje řád stovek tisíc korun a firma na něj má domluvený se sociální správou splátkový kalendář. Pokud se nicméně Koníček do vlády dostane, bude přinejmenším několik měsíců platit, že vůči státu jako ministr nemá úplně vyřízené účty.

Vazby na Rusko

Armaturka patří dvěma zahraničním firmám, jejichž skutečné majitele nelze v českém rejstříku dohledat. Sama se na webu prezentuje jako „součást silné české strojírenské skupiny, kterou tvoří také I.B.C. Praha spol. s r.o. a ARPO a.s.“. Firma I.B.C. je dcerou společnosti Equity Brokers, kde je 65letý Koníček předsedou představenstva a podle výroční zprávy z roku 2016 také tříčtvrtinovým majitelem. Skupina funguje mimo jiné jako dodavatel energetických podniků v Rusku.

Koníček byl dosud jedním z nejviditelnějších lidí v čele takzvané Aliance české energetiky, která sdružuje české dodavatele usilující o nové dodávky do jaderných elektráren. Aliance má od loňska podepsané memorandum o spolupráci s ruským Rosatomem. Na Koníčkovy obchodní vazby směrem do Ruska upozornil tento týden už Český rozhlas.

Informaci o dluhu na sociálním pojištění zjistil Respekt od důvěryhodného zdroje ve státní správě, který má k databázi dlužníků přístup. Koníček existenci dluhu potvrdil, ale nepovažuje jej za problém. Vysvětluje ho jako „dočasný krátkodobý výpadek v likviditě společnosti“, který má firma brzy vyrovnat. Splátkový kalendář je rozvržen do září, Armaturka má měsíčně platit 71 tisíc korun.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Koníček navíc zpochybňuje spojitost svoji osoby s podnikem – formulaci o společné silné skupině shazuje jako „marketing“. Ke svému členství v dozorčí radě Armaturky uvádí, že na funkci v květnu rezignoval a že jeho odchod má tento měsíc potvrdit valná hromada firmy. Dluh za státem líčí jako provozní problém, který dozorčí rada, scházející se dvakrát za rok, neřeší.

Koníček se v poslední době vzdal funkcí i v dalších firmách, což patrně souvisí právě s jeho kandidaturou do vlády. Byl ministrem již v dočasné Rusnokově vládě, kterou poskládal Miloš Zeman ze svých příznivců po pádu Petra Nečase před volbami v roce 2013. Nyní Koníčka do vlády tlačí Hrad a komunisté.

V případě Andreje Babiše může být jeho angažmá jedním z ústupových kroků, jak si pro vládu zařídit podporu. Babiš si Koníčka za nového ministra průmyslu příliš nepřeje, ale dává prostřednictvím svého okolí najevo, že je v tomhle směru pod tlakem Hradu.

Koníček je jedním ze tří ministrů, které do vlády tlačí prezident a jeho okolí. Právě on může z pozice šéfa průmyslu sehrát klíčovou roli v plánované dostavbě jaderné elektrárny Dukovany. Prezident dal veřejně i v soukromých rozhovorech s energetiky podle informací Respektu opakovaně najevo, že si přeje, aby kontrakt dostala ruská, Kremlem kontrolovaná - společnost Rosatom.

V zájmu státu

Koníček by k tomu mohl otevřít cestu, protože s Ruskem ho pojí byznysové zájmy. Podobné memorandum jako s Rosatomem neuzavřela Aliance s žádnými jinými potencionálními uchazeči o tendr. Když byl nedávno v Praze nejvyšší zástupce konkurenčního konsorcia Westinghouse, nepodařilo se mu v Česku podle informací Respektu s nikým významným potkat.

Fakt, že by jako ministr mohl stranit jaderné energetice a Rusům, však sám Koníček nepovažuje za problém. „Myslím, že obecně každý ministr za jakýkoliv rezort musí konat v zájmu státu a jeho občanů, to platí i pro MPO včetně zabezpečení dlouhodobě stabilní energetické bezpečnosti státu a podpory českého průmyslu,“ odpověděl na dotaz Respektu, jak se s případným konfliktem zájmů hodlá coby člen vlády vypořádat.

Babiš jde s finálním seznamem ministrů na další schůzku k Zemanovi v neděli, složení vlády má být poté uzavřeno a během následujícího měsíce má mít vláda důvěru.  teprve v pátek sice hlásí ČSSD výsledky stranického referenda o tom, zda má jít strana do menšinové vlády s hnutím ANO  - ale vedení již naznačilo, že referendum pravděpodobně dopadne ve prospěch účasti v kabinetu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].