Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zeman nepřijíždí do Ruska jako nezávislý prezident

Je zjevné, že pro Putina je rozbití Evropy výhodné, ale co z toho má mít Česko?

Prezident Ruska Vladimir Putin přijal 21. listopadu 2017 ve své černomořské rezidenci v Soči Miloše Zemana • Autor: ČTK, Šimánek Vít
Prezident Ruska Vladimir Putin přijal 21. listopadu 2017 ve své černomořské rezidenci v Soči Miloše Zemana • Autor: ČTK, Šimánek Vít

„Vstup vojsk“ do ČSSR 1968 nedovolil Západu provést státní převrat typu „sametových“ revolucí a zajistil všem zemím Varšavské smlouvy na více než 20 let život v míru a harmonii. - Těmito slovy přivítala ruská armádní televize příjezd českého prezidenta Miloše Zemana na několikadenní státní návštěvu Moskvy. Většině dalších ruských médií pak dominují články, že hlavní náplní Zemanovy cesty bude otázka zrušení ekonomických sankcí EU vůči Kremlu.

Prezident se dlouhodobě netají kladným vztahem k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. Ruskou válku proti Ukrajině označoval za chřipku a konflikt opakovaně zlehčoval. Nedávno v Radě Evropy řekl, že Krym je ruský a že Kyjev by za něj měl dostat kompenzace. Ruská média o jeho prohlášeních často referují; jsou součástí informační války, kterou Rusko vede proti Západu. Zeman v tomhle směru dodává Kremlu hodně munice, a pomáhá tak Putinovi plnit jeho hlavní geopolitický cíl v Evropě - její rozhádání a následné rozbití. Je zjevné, že pro Putina je to výhodné, ale co z toho má mít Česko?

Klíčové je, co bude hlavním tématem cesty. Zeman říká, že veze rekordně velkou delegaci firem a že mu jde – jak opakuje roky - o ekonomickou diplomacii. Má to ale háček, v současnosti má Česko v Rusku „zaparkovaných“ řadu miliard jako nedobytné investice, které byly výsledkem podobných cest. Nejkřiklavějším případem je sibiřská elektrárna Polarnaja. V Rusku se zkrátka normální byznys dost dobře dělat nedá, investoři často končí v neprůhledných zájmech místních mafií, tajných služeb a oligarchů. Další investice znamenají spíše podobné riziko jako zmíněná Polarnaja.

Jedním z témat, které se bude v Rusku řešit, je i dostavba jaderné elektrárny Dukovany. Respekt nedávno popsal, že o jaderném byznysu tajně jednal s Kremlem ovládanou společností Rosatom Zemanův poradce Martin Nejedlý. Do Ruska jede s prezidentem i nyní. V minulosti již jeden kontrakt padl, teď je ve hře jádro znovu.

Když o věci ještě jako premiér v Moskvě jednal Petr Nečas, chtěl si ho vzít stranou ke krbu Putin a probrat s ním citlivé věci mezi čtyřma očima, bez dalších svědků. Nečas tenkrát podle informací Respektu odmítl, což Putin nesl s nelibostí.  V případě Zemana je zjevné, že v jeho osobě do Ruska nepřijíždí nezávislý prezident členského státu Evropské unie, ale zastupující prezident Ruska v Česku.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].