Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zatýkání na ministerstvu se týká i zakázky, o níž si dopisoval premiér s Maláčovou ještě na Valentýna

Babiš opakovaně tvrdí, že ministryně nezvládá přípravu jednotného systému výplaty dávek

 Premiér Andrej Babiš (ANO), ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a ministryně financí Alena Schillerová (ANO) • Autor: ČTK
Premiér Andrej Babiš (ANO), ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a ministryně financí Alena Schillerová (ANO) • Autor: ČTK

Pondělní zásah na ministerstvu práce a sociálních věcí souvisí s problematikou, která je už dlouho jádrem napjatých vztahů mezi premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministryní sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD). Policisté zadrželi blízkého spolupracovníka Maláčové, náměstka pro řízení ekonomické a IT sekce Jana Baláče. Člen sociální demokracie čelí obvinění z pletich při zadávání veřejné zakázky a zneužití pravomoci veřejné osoby. Druhým obviněným je ministerský vedoucí úředník na úseku kybernetické bezpečnosti Karel Macek. Obvinění se týká IT zakázek na výplatu dávek.

Server iRozhlas informoval, že ohledně přípravy nových informačních systémů na výplatu sociálních dávek ministerstva práce a sociálních věcí napsal premiér Babiš během posledních tří měsíců minulého roku Janě Maláčové deset dopisů, v nichž jí vytýká, že nezvládá přípravu jednotného systému výplaty dávek, který má být funkční od příštího roku.  Napjaté vztahy mezi Maláčovou a Babišem, které už dospěly až do roviny osobní nevraživosti, se týkají vícera věcí, v nichž podle Babiše ministerstvo práce nepracuje tak, jak by mělo. Nicméně příprava jednotného systému se prolíná všemi deseti dopisy premiéra, které nesou data od 5. října do 10. prosince 2019.

Respekt nyní zjistil, že korespondence ohledně Babišovy nespokojenosti s přípravou systémů s koncem roku neskončila - zatím poslední dopis jí adresoval na sv. Valentýna, tedy 14. února letošního roku. Redakce ho má k dispozici.

„Opakovaně jsem se na Vás obrátil i s podněty a dotazy ohledně stavu a zajištění informačních systémů v resortu MPSV. Jsem velmi znepokojen zprávami, které se dostávají na veřejnost a z nichž vyplývá nejenom to, že zakázky z dob Vaší předchůdkyně jsou v šetření orgánů činných v trestním stíhání, ale že nejsou ani plněny a ohroženy jsou i další stále odsouvané termíny nasazení aplikací, jejichž vývoj je placen v částkách násobně vyšších, než předpokládaly původní smlouvy,“ píše premiér ministryni.

Kromě navyšování částek na zakázku, která nevypadá, že by spěla ke konci podle plánu, jí vyčítá i to, že na vládu předkládá nové požadavky, ale nedodává potřebné informace o stavu tendru.

„Dodnes jsem od Vás neobdržel požadovanou analýzu současného stavu Jednotného informačního systému práce a sociálních věcí včetně dalších realizačních kroků,“ píše premiér. „Znovu tedy důrazně odmítám Vaše tvrzení, že vše, co v této oblasti činíte, včetně navýšení finančních prostředků na IT ve Vašem rezortu, je se souhlasem vlády.“

Dopis v sobě nese i mnoho dalších výtek: například tu, že dosud nebyla na vládě projednána důchodová reforma. A také to, že Maláčová není schopna obrysy reformy vysvětlit ani svým kolegům. „Přestože jste se nám pokoušela na koaličním jednání Vámi navrženou důchodovou reformu vysvětlit, vůbec se Vám to nepovedlo. Nejenže Vám na daném jednání nerozuměl Váš předseda, ale ani ostatní členové jednání. Druhý pokus pak dopadl stejným způsobem. Proto jsem se rozhodl svolat jednání expertů, na které jste bohužel nepřišla,“ píše Babiš ministryni.

Že premiér považuje Maláčovou za nejproblematičtější členku vlády, není pro znalce prostředí nic nového. Loni dokonce proběhlo jednání mezi ANO a ČSSD, na němž zástupci sociální demokracie žádali premiéra, aby se o jejich kolegyni přestal při jednáních vyjadřovat pejorativně. Zároveň však kroky Jany Maláčové v rezortu sociálních věcí budí vlnu nevole i u odborníků v terénu a sociálních pracovníků, kteří se starají se o lidi na okraji.

Jestli bude razie na ministerstvu práce znamenat zpochybňování její role v čele ministerstva, případně se rozběhne dohadovací řízení mezi koaličními stranami ANO a ČSSD o změnách na MPSV, není zatím jasné.

„Zároveň Vás žádám, abyste konečně začala Váš rezort řídit ve prospěch daňových poplatníků, plnila Programové prohlášení vlády a nepletla si Váš resort s Vaší marketingovou agenturou a Lidovým domem,“ uzavírá Babiš dopis z poloviny února.

Dopis Andreje Babiše ministryni Maláčové by Jan Růžička on Scribd

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].