Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Základní otázka povolební spolupráce: S Babišem, nebo proti němu

Jaké jsou možné vládní koalice politických stran optikou odpovědí ve Volební kalkulačce

Andrej Babiš na dětském dnu v ZOO Praha, 1. červen 2017 • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš na dětském dnu v ZOO Praha, 1. červen 2017 • Autor: Milan Jaroš

I letmý pohled na předvolební průzkumy naznačuje, že sestavení koaliční vlády bude možná nejkomplikovanější v novodobé historii. V médiích a diskuzích na internetu se skloňují především dvě možná řešení. Prvním je vláda kolem hnutí ANO, druhým naopak široká koalice „prodemokratických stran“ bez ANO. Ve vrcholící předvolební kampani se názory stran na koaliční spolupráci vyvíjejí a málokdo chce hrát s otevřenými kartami. Chuť být ve vládě bude hrát samozřejmě velkou roli, nicméně občanské sdružení KohoVolit.eu se na možné koalice podívalo skrze odpovědi, které kandidující strany zaslaly do Volební kalkulačky ještě před začátkem televizních debat a ostré fáze kampaně.

Volební kalkulačka je internetová aplikace, v níž si lidé mohou porovnat svoje postoje s názory kandidátů ve volbách. Zároveň je největším průzkumem názorů mezi kandidujícími stranami. Sdružení do ní letos zahrnulo sto otázek, na které kandidující strany odpovídaly (do kalkulačky jich pak zařadilo 35 nebo 100). Na výzvu odpovědělo 25 z 31 kandidujících stran. Předložený text vychází především z obdržených odpovědí na otázku „Vylučujeme vládu s …“ a také celkové shody v názorových postojích stran.

Pro podobu budoucí koalice je logicky  zásadní postoj stran k současnému hegemonu politické scény, formaci ANO Andreje Babiše. Proti případné povolební spolupráci s tímto uskupením je 13 kandidujících stran. Možná ještě zajímavější však je, které strany zůstávají pro koalici pod vedením ANO ve hře. Zde je situace poměrně jasná: z větších stran, které mají šanci usednout v Poslanecké sněmovně, se této možnosti nebrání jen SPD a dvě zbývající strany současné vládní koalice, tedy ČSSD a KDU-ČSL.

Z hlediska názorové shody má ANO stejný názor s ČSSD u 53 a s KDU-ČSL na 57 ze 100 položených otázek. Na první pohled nejde o příliš velký průnik, ale předchozí čtyři roky ukazují, že koalice ve stejném složení byla poměrně stabilní a přežila celé funkční období, což v České republice rozhodně není pravidlem. Největší shodu má pak ANO s SPD, a to v 63 otázkách. V poslední době se představitelé obou stran nechali slyšet, že tuto variantu neplánují.                                                           

Někteří komentátoři i politici upozorňují, že by ve finále mohlo ANO vládnout s tichou podporou KSČM nebo Pirátů. Obě zmíněné strany se sice otevřené koalici brání, avšak tuto možnost nevyloučily. Data nicméně nejsou tomuto řešení příliš nakloněna, s KSČM se s ANO shodne ve 43 otázkách a s Piráty v 50. Kdyby tedy vznikla menšinová vláda ANO s tichou podporou některé z těchto stran, šlo by o velmi vratké spojenectví.

Možností, o níž se v poslední době diskutuje, je i vláda koalice kolem ČSSD bez účasti ANO. Z čistě programového hlediska, je toto řešení schůdnější, protože proti koalici s ČSSD se jasně vyslovilo jen pět kandidujících stran a vždy jde o subjekty bez parlamentní historie a reálné šance na zisk mandátů (jako Národ Sobě nebo Rozumní). Zároveň je však třeba dodat, že ODS, STAN, dokonce i KSČM tuto variantu nechávají pouze otevřenou. ODS se s ČSSD shoduje se v pouhé třicítce otázek, a navíc je provází stín z dob opoziční smlouvy. S KSČM by naopak našla ČSSD společnou řeč ve většině témat (61), a tak je postoj této strany spíše než programem motivován nízkou ochotou podílet se na vládnutí.

Největší shodu mají s ČSSD Zelení (73) a KDU-ČSL (70).  Parlamentní účast Zelených však není vůbec jistá a tyto dvě strany by musely do koalice někoho přibrat. Pravděpodobně Piráty a TOP 09. S oběma formacemi je pojí existující programové průniky a snaha sestavit vládu bez ANO. Pro takovou variantu se však rýsují dvě velká nebezpečí. Tím prvním je, že Piráti nemají vládní zkušenost, a vzájemné vztahy představitelů KDU-ČSL a TOP 09 jsou otázkou kvůli postavě Miroslava Kalouska. Nebezpečí navíc spočívá v tom, že ani tato koalice nemusí mít potřebnou většinu.

K té by mohly napomoci hlasy ODS, která se minimálně podle předvolebních debat a četných prohlášení vlastních špiček snaží vůči ANO co nejvíc vymezit. Jedním z důvodů, proč se jí to podle našeho soudu příliš nedaří, je i to, že má s ANO mnohem výraznější programovou shodu (57) než se zbytkem parlamentní pravice (TOP 09, KDU-ČSL). Pro půdorys nastíněné koalice je však horší, že s ČSSD a Zelenými se ODS neshodne téměř na ničem; na základě programu by tyto strany hledaly společnou řeč těžko a za cenu výrazných ústupků.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].