Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Vytrvat. Návod, jak v Česku bojovat s nespravedlivou mocí

Dva muži neustali v boji proti policejní šikaně během návštěvy čínského prezidenta

Demonstrace na podporu dodržování lidských práv v Číně, Kampa. • Autor: Matěj Stránský
Demonstrace na podporu dodržování lidských práv v Číně, Kampa. • Autor: Matěj Stránský

Ladislav Pelcl a Martin Maloš jsou jména, která převeliké spoustě lidí nic neřeknou. Tito dva muži by se ale měli zásluhou svého postoje a vytrvalosti stát vzorem pro občanskou odvahu a aktivitu. Jak bojovat proti arogantní a nespravedlivé moci? Co máme dělat? To jsou jedny z nejčastějších otázek, které jako novinář dostávám. Tak nějak, jak to udělali Pelcl a Maloš. Můžu říct dnes.

Zasvěcení už vědí - ano, jsou to dva muži, kteří v březnu 2016 vylepili tibetské vlajky během návštěvy čínského prezidenta na okna svých kanceláří proti hotelu Hilton, v němž bydlela čínská delegace. Policie je za to šikanovala, oni si stěžovali, policie a soudy jim dlouho nedávali za pravdu, ale příběh se nedávno zdánlivě uzavřel. Nejvyšší správní soud pravomocně konstatoval, že oba muži byli v právu a že by tuzemská policie měla respektovat odkaz listopadu 1989, tedy svobodu a lidská práva.

Příběh však spravedlivým rozsudkem nekončí. Oba muži vytrvali jako jedni z mála tehdy policií postižených demonstrantů a chtějí dotáhnout věc do skutečného konce. A tím by podle nich měla být za prvé omluva policejního prezidenta Tomáše Tuhého, případně ministra vnitra jako instituce, neboť víme, že současný šéf resortu Lubomír Metnar neměl s tehdejší věcí nic společného. A Pelcl a Maloš nechtějí omluvu ledajakou – přejí si aby policejní prezident a ministr vyvěsili symbolicky tibetskou vlajku na nějaké budově svých institucí.

To by jistě byl bezvadný konec, ale zatím není. Přestože oba muži mají v ruce nejen usnesení Nejvyššího správního soudu, ale také rozhodnutí Městského státního zastupitelství v Praze, které – cituji Ladislava Pelcla – říká, že „MSZ nás dne 13. 4. 2018 vyrozumělo (viz příloha), že u námi podaného trestního oznámení nenachází důvod pro další opatření v působnosti státního zastupitelství. Důvodem je, že uvedené záležitosti již vyšetřovala GIBS a také věc odložila. Ačkoliv v jednotlivých případech docházelo k porušení zákonů, nebylo to v intenzitě trestného činu a nepodařilo se nalézt důkaz, že by instrukce k ne ojedinělým porušováním práv občanů byly vydány vedením policie či na základě politického zadání. Politické zadání se dle vyjádření státního zástupce nabízí, ale není objektivně prokazatelné. V reakci na toto vyrozumění jsme se rozhodli – a to je za druhé - obrátit na GIBS s dotazem dle zákona č. 106/1999 Sb., aby veřejnost mohla získat přehled o vyšetřených přečinech“.

To je další skvělý krok obou mužů. Na konci blogu se nedá, než je s úctou pochválit a věřit, že budou inspirací. Pro poražení arogance moci není totiž až tak důležité se angažovat v „politice“ samé. Je důležité dotahovat se vší odpovědností, nadhledem i pokorou k zákonům do konce ty věci, které považujeme za nespravedlivé, v nichž cítíme příkoří od moci nebo ideologických manipulátorů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].