Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Vydržte ještě měsíc, vzkazuje EU k Babišovu střetu zájmů

Komise kličkuje a zbytečně to natahuje, zlobí se europoslanci

Premiér Andrej Babiš • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal
Premiér Andrej Babiš • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal

Bruselské pátrání po dotacích pro firmy Andreje Babiše a po jeho střetu zájmů se znovu protahuje. Finální verdikt má být k dispozici přesně za měsíc 15. května, týden před evropskými volbami. Pak česká vláda bude mít ještě dva měsíce na reakci. Je tedy možné, že kompletně jasno bude až v době, kdy bude dávno po volbách.

O novém odkladu informoval europoslance v pondělí večer komisař pro rozpočet Günther Oettinger. Šlo o hodinovou akci ve výboru pro rozpočtovou kontrolu, kam dorazilo jen třináct zájemců. Slyšení se konalo za zavřenými dveřmi, bez písemných stanovisek a bez toho, že by komisař sdělil publiku nějaký zásadní posun.

„Byli jsme překvapeni, jak se to natahuje,“ řekl Respektu po skončení jednání europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU–ČSL). „Bylo to zklamání. Oettinger půl hodiny mluvil, aniž řekl něco konkrétního. Nic moc nepřinesly ani jeho odpovědi na naše otázky,“ uvedl další z účastníků, který kvůli důvěrnému charakteru jednání odmítl o jeho obsahu mluvit na jméno.

Hlavním sdělením tak byly nové termíny, které se přitom už několikrát posunuly. Do poloviny května mají být hotovy dva ze tří auditů, které kvůli podezření ze střetu zájmů prováděli v Praze na začátku roku přímo specialisté z Bruselu, a to postupně ze třech různých direktoriátů. Audity se týkaly toho, jak putovaly evropské peníze k firmám ze skupiny Agrofert, který je jejich největším privátním příjemcem v Česku, jak fungovaly mechanismy pro jejich nezávislé rozdělování a kontrolování - a jak finanční toky ovlivňoval přímo Andrej Babiš, nejdřív coby ministr financí a pak jako premiér.

Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger • Autor: Profimedia, Alamy
Eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger • Autor: Profimedia, Alamy

Kromě auditů, které se týkají čerpání fondů v minulosti, ještě europoslanci -stejně jako čeští Piráti nebo další opoziční politici - chtějí po Oettingerovi jasné slovo, jak bude Brusel v případě Andreje Babiše vykládat nové finanční nařízení z loňského roku, které pro kombinování politiky a byznysu stanoví poměrně přísná omezení.

Loni v prosinci unikla do evropský médií interní zpráva evropských právníků sepsaná přímo pro Oettingera, podle které je Babiš ve střetu zájmů přinejmenším od srpna loňského roku. Od té doby v EU platí nové finanční nařízení zapovídající veřejným činitelům těžit z evropských dotací přes svoje firmy, pokud zároveň mají na rozdělování fondů vliv. Právníci konstatovali, že v takové situaci je i český premiér, protože jako šéf vlády má v rukou politickou moc a zároveň má dál osobní zájem na maximalizaci zisků Agrofertu. I když Babiš firmu převedl do svěřenských fondů, dál je konečným příjemcem peněz, které koncern vydělá.

Komise, která by měla účinnost nařízení směrem do Česka posoudit, zatím kromě interní zprávy a korespondence s Prahou žádný oficiální výklad neučinila. V pondělí Oettinger uvedl, že i na tuto věc potřebuje ještě více času. Debata se netýkala jen Babiše, ale i ministra zemědělství Miroslava Tomana, jehož otec a bratr ve velkém podnikají v zemědělství, byť podobné rodinné vazby (mezi lidmi, kteří mají na fungování dotační politiky vliv, a mezi podniky, které z této politiky těží) výše zmíněné nařízení rovněž výslovně zakazuje.

"Komisař Oettinger prohlásil, že nesplní termín, a výsledky auditu tedy nebudou hotové v dubnu, jak několikrát v minulosti avizoval. Je s podivem, že k celé věci přistupuje tímto liknavým způsobem, ačkoli právní rozbor Evropské komise, který naopak střet zájmů premiéra Babiše potvrdil, byl zveřejněn v prosinci minulého roku,” uvedl v komentáři k pondělnímu dění předseda Pirátů Ivan Bartoš. Pokud nebude ohledně střetu zájmů jasné slovo od komise na začátku května, obrátí se Piráti na Evropský soudní dvůr.

Unijní právníci v prosinci ve svém materiálu uvedli, že věc má jen tři řešení – že Babiš odejde z politiky, přestane čerpat dotace, nebo se Agrofertu úplně zbaví. Zároveň by při takto přísném výkladu nejspíš musel vrátit ty dotace, které protiprávně vyčerpal. Oettinger před Vánoci poslal Babišovi neveřejný dopis, ve kterém existenci ze střetu zájmů potvrdil, ale zároveň nabídl premiérovi možnosti, jak situaci relativně bezbolestně vyřešit - a to absencí při jednání o evropských fondech a odstoupením z Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy, která je poradním orgánem české vlády. Není ale jasné, jak moc by s takovým výkladem komise pochodila v europarlamentu, pokud by takto formulovala i svoje finální oficiální stanovisko.

Babiš opakovaně prohlásil, že podle jeho právníků postupuje v souladu s předpisy a že nemíní ani odstupovat, ani nic vracet. Unijní závěry chtějí studovat také čeští opoziční poslanci – až budou hotové, budou je zkoušet prosadit jako oficiální bod jednání české poslanecké sněmovny. Babišova koalice však může při posbírání 101 hlasů takový bod zablokovat.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].