Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Volby, nebo druhé referendum? Výsledkem chaosu bude nejspíš tvrdý Brexit

Labouristé odhlasovali možnost druhého referenda, ale Corbyn chce hlavně předčasné volby

Jeremy Corbyn na labouristické konferenci • Autor: AP/ČTK, Peter Byrne
Jeremy Corbyn na labouristické konferenci • Autor: AP/ČTK, Peter Byrne

Směřuje Británie k druhému referendu a jeho prostřednictvím ke zvratu a setrvání v Evropské unii? Britští labouristé si v úterý na své konferenci rozhodně odhlasovali možnost, že se druhé referendum konat bude - a připojili zároveň, že jeho součástí skutečně může být i otázka, zda by Británie přece jen neměla zůstat součástí EU.

Zároveň je ale jasné, že tohle rozhodně není vysněná koncovka současného vedení labouristů, spíše vykličkovaný kompromis na základě tlaku labouristické členské základny. Ta v posledním průzkumu před stranickou konferencí dala drtivými 86 procenty najevo, že si referendum žádá.  Stranický šéf Jeremy Corbyn pak prohlásil, že se bude řídit usnesením sjezdu - což není přesně totéž jako nadšený ryk vůdce ženoucího své řady do rozhodující bitvy.

Pokud jde o náladu v labouristické straně, situace je z výše uvedeného čísla jasná: 91 % straníků v tomtéž průzkumu ještě dodává, že Brexit poškodí britskou ekonomiku. Opačný názor mají jen 3 % labouristů. Kde jsou ty časy, kdy britská neblairovská levice vnímala EU jako diktaturu světového neoliberálního kapitalismu. Zůstala zjevně jen hrstka věrných v čele s Corbynem, který nadále vydává zcela neprůhledná prohlášení.

V úterní televizní debatě pro stanici BBC například odmítl sdělit, jak by v právě odsouhlaseném referendu vlastně hlasoval. Labouristický předák to zdůvodňuje tak, že není vůbec jasné, jaké otázky by referendum vlastně kladlo, tudíž nemůže říct, jak by na ně odpovídal. Stoupenci Brexitu to ovšem nepochybně čtou stejně jako odpůrci čeští EU v době, kdy podobně na podobnou otázku odmítal odpovědět dnes zarytý euroskeptik Václav Klaus.

Corbyn sice před prvním referendem vedl formální kampaň pro setrvání v Unii, ale předvedl hodně vlažný výkon, který rozhodně nešel od srdce - autor dnešního menu toho byl svědkem na jednom mítinku v Cornwallu, kde vlastně asi prvně v životě spatřil špičkového západního politika, jenž sklidil bouřlivé ovace na začátku vystoupení, ale o půl hodiny později ukončil svou studenou a technicistní povinnou jízdu za rozpačitého plácání zmateného publika.

Theresa May a Jean-Claude Juncker na evropském summitu v Salcburku; ilustrační foto • Autor: REUTERS
Theresa May a Jean-Claude Juncker na evropském summitu v Salcburku; ilustrační foto • Autor: REUTERS

Pokud si od Corbyna někdo slibuje tažení za setrvání Británie v EU, čeká ho další ošklivé rozčarování. Corbyn by byl pro EU - kdyby se ovšem EU socialisticky reformovala. O tom, že by byl Londýn právě nyní v pozici, kdy může diktovat zásadní evropské reformy, má autor dosti zásadní pochybnosti

V jaké situaci se však vlastně Británie nachází? Minulý týden dostala Theresa May na evropském summitu v Salcburku za vyučenou, evropští kolegové ji s jejím plánem na budoucí uspořádání vztahů ve vší úctě vypoklonkovali. Všeobecně se sice mělo za to, že se budou k britské premiérce chovat vstřícně, aby ji tak podpořili proti domácím “ultras” v čele s Borisem Johnsonem, kteří tlačí Británii k tvrdému rozchodu s EU, a především usilují o premiérčin politický skalp. To se nestalo, Evropě vadí to, co jí vadilo vždy, a sice že si Británie chce vyzobat z evropské spolupráce část společného trhu, ale o otevřené hranice a další závazky zájem nemá. Brusel to považuje za ohrožení samé existence Unie, takže bohužel.

Wolfang Munchau z Financial Times vysvětluje, že tím se vyjednávání opět stočí v tvrdý vnitrobritský zápas – jímž byl vlastně od počátku. Evropa jedná s přesvědčením, že Britové si tvrdý Brexit bez jakékoliv dohody nepřejí. Naopak, v Evropě se nějak pořád tajně doufá v druhé referendum a obrat. V Británii se teď bude hrát nejdříve o pád premiérky na konferenci konzervativců. Pokud Theresa May útok ustojí, bude muset přijít s nějakým dohodnutým plánem do britského parlamentu. Tam bude tvrdit, že buď její plán, nebo tvrdý Brexit - čímž, jak doufá, sešikuje vlastní řady. Labouristé celkem jasně říkají, že smetou vládní návrh ze stolu. Stačí malá rebelie na straně konzervativců a… nikdo neví.

Corbyn, jak jsme již naznačili, nechce ani tak změnu postoje k EU jako spíš předčasné volby a v nich konečné vítězství.  A tahle představa možná dokáže sešikovat konzervativce lépe než cokoliv s evropskou tematikou. Na druhé straně, Corbyn možná bude potřebovat evropskou tematiku, aby volby vyhrál. Ve hře je zkrátka příliš mnoho neznámých.

Jisté je zatím pouze to, že britská politická scéna se zatím nepřeskupila tak, aby jedna síla jasně reprezentovala proevropskou orientaci a druhá její opak. Zmíněný Munchau temně předpokládá, že nejpravděpodobnějším výsledkem je tvrdý Brexit jako výsledek absolutního chaosu. Britská vláda ostatně postupně vydává varovnou sérii důsledků případné “nedohody”.  Jisté je v tuto chvíli jen to, že následující týdny a měsíce budou dramatické.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].