Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Ústavní soud: Anarchista Ignačák nemá být ve vazbě

Anarchista Ševcov si má podle Městského soudu neopodstatněný pobyt ve vazbě zaplatit

Martin Ignačák • Autor: ČTK
Martin Ignačák • Autor: ČTK

Ústavní soud se zastal anarchisty Martina Ignačáka, který je už rok a pět měsíců ve vazbě. Jeho pobyt za mřížemi naposledy prodloužil letos v květnu Vrchní soud. Podle ústavní soudkyně Kateřiny Šimáčkové jsou však jeho argumenty pro trvání vazby chabé, navíc si nedal práci, aby se zabýval konkrétními okolnostmi případu.

Ústavní soud proto květnové usnesení Vrchního soudu, že má být Ignačák dál ve vazbě, zrušil. Rozhodnout o Ignačákově propuštění nicméně ústavní soudci nemohou, kauzou se bude znovu zabývat Vrchní soud.

Pusťte ho

Ignačák je ve vazbě od loňského dubna. Tehdy si pro něj, jeho přítelkyni Alexandru Ščambovou a pro dalšího anarchistu Petra Sovu přišla policie. Obvinila je ze „zvlášť závažného zločinu teroristického útoku ve stádiu přípravy“ – konkrétně z toho, že chtěli hodit zápalné láhve na vojenský vlak. Policie o tom věděla proto, že plánování útoku na vlak se účastnili dva policejní agenti.

Kateřina Šimáčková • Autor: Matěj Stránský
Kateřina Šimáčková • Autor: Matěj Stránský

Ve vazbě zůstává jen Ignačák, Ščambovou nechala policie na svobodě; také Sova, podle policie hlavní organizátor akce, je už dávno z vazby venku, vrátil se do své práce vedoucího posunu na nádraží v Berouně (viz Hrozí nám levicoví teroristé?).

Martin Ignačák žádal o propuštění několikrát. Po roce ve vazbě mu nakonec pražský Městský soud vyhověl. Konstatoval, že důvod jeho dalšího pobytu ve vazbě sice trvá v tom smyslu, že mu hrozí vysoký trest (12 až 20 let odnětí svobody) a mohl by chtít utéct. Zároveň ale Ignačák doložil věci, které tento důvod převážily – před zavřením řádně pracoval, jeho starší sestra Pavla Baďurová za něj převezme záruku, nechá ho bydlet ve svém bytě.

Ignačák také souhlasil s tím, že každý týden navštíví probačního úředníka. Jenže státní zástupce Vladimír Pazourek s Ignačákovým propuštěním nesouhlasil, obrátil se na Vrchní soud a ten mu vyhověl: rozhodl, že Ignačák má být i nadále ve vazbě.

Policejní provokace

Právě argumentací Vrchního soudu, potažmo státního zástupce Pazourka, se ústavní soudci nyní zabývali. Vytkli mu, že hrozba vysokého trestu není sama o sobě dostatečným důvodem pro pobyt ve vazbě, tím méně trvající víc než rok. Navíc podle ústavních soudců Vrchní soud hodil šmahem pod stůl Ignačákovy sliby i záruku jeho sestry, naopak na státního zástupce a policii dal zcela nekriticky.

Ta z Baďurové kvůli tomu, že spolu s anarchisty přišla bratra několikrát podpořit pod okna věznice, udělala nedůvěryhodnou osobu a „hlavní organizátorkou a iniciátorkou neohlášených protestů“. Policie navíc tvrdila, že Ignačák chce utéct do Španělska – jednomu z agentů prý řekl, že kdyby mu hrozil trest, zmizí právě tam. Jenže Ignačákův advokát s pomocí nahrávek doložil, že věci se mají jinak. O Španělsku nemluvil Ignačák, ale Sova, a zhruba v tom kontextu, že Ignačák nemá na rozdíl od něj rodinu, je mladší, a kdyby na to přišlo, mohl zmizet třeba do Španělska.

Ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková kritizovala také to, že soudy, které rozhodovaly o vazbě Ignačáka, se nijak nevypořádaly s jeho setrvalou námitkou – že žádný trestný čin nespáchal a je obětí policejní provokace. Mezitím začalo začátkem letošního srpna hlavní líčení se Sovou, Ignačákem a Ščambovou. Všichni shodně tvrdili, že žádný útok na vlak neplánovali, byla to jen hra, navíc vyprovokovaná dvěma policejními agenty.

Igor Ševcov • Autor: Matěj Stránský
Igor Ševcov • Autor: Matěj Stránský

„Je zřejmé, že otázka, zda nedošlo k nedovolené policejní provokaci, bude předmětem zkoumání v hlavním líčení,“ uvedla Šimáčková. „Nelze očekávat, že o ní komplexně a jednoznačně rozhodne vazební soud. Přesto se i vazební soud musí touto otázkou zabývat, pokud se rozhodne vazbu uvalit.“ Vrchní soud, který bude o Ignačákově vazbě v nejbližších dnech znovu jednat, by se měl nálezem Ústavního soudu řídit.

Zaplať si vazbu

V posledních dnech se český soud zabýval také vazbou dalšího anarchisty Igora Ševcova. Ten skončil na tři měsíce ve vazbě proto, že měl podle policie zápalnými láhvemi zaútočit na dům ministra obrany Martina Stropnického. I žalobkyně Markéta Adámková ale během hlavního líčení přiznala, že policie pro tohle tvrzení neměla důkazy (viz Řádné vyhoštění studenta Ševcova  a Igor Ševcov může zůstat ).

Ševcov byl ale nakonec odsouzen za to, že natáčel sprejera. Shodou okolností právě na akci, kterou anarchisté svolali na podporu svých nespravedlivě vězněných kamarádů Sovy a Ignačáka ke zdem vazební věznice. Původní trest pro Ševcova, který v Česku studuje etnologii a je původem z Ruska, zněl – vyhoštění. Odvolací soud trest zmírnil, Ševcov nesmí chodit na veřejné anarchistické akce.

Ačkoliv je zřejmé, že kvůli sprejerství, natož jeho natáčení, by Ševcova žádný soud do vazby neposlal a za tři měsíce života by si zasloužil odškodné, Městský soud v Praze rozhodl právě opačně. Před pár dny dostal Ševcov usnesení od vyšší soudní úřednice Ilony Balešové, která mu ukládá, že má za pobyt ve vazbě zaplatit naopak on – a to 9 800 korun.

Soudní úřednice Balešová neřešila propastný nepoměr skutku, kvůli kterému byl Ševcov ve vazbě, a skutku, za který byl nakonec odsouzen. Konstatovala pouze, že když byl pravomocně uznán vinným, je povinen státu nahradit náklady spojené s výkonem vazby. Ševcovův advokát už podal proti usnesení stížnost.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].