Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Spor o financování sociálních služeb leží uvnitř vlády

Opozice svolala mimořádnou schůzi Sněmovny

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a ministryně financí Alena Schillerová; ilustrační foto • Autor: ČTK
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a ministryně financí Alena Schillerová; ilustrační foto • Autor: ČTK

K opozici moc pochval obvykle nesměřujeme. Výhrady jsou známé: je slabá, roztříštěná, často se nesoustředí na témata, která lidé reálně řeší. Tentokrát ovšem není žádná z obvyklých výtek na místě. Pětice opozičních stran – lidovci, piráti, ODS, TOP09 a STAN – se spojila, aby ve středu na mimořádné schůzi vládu podusila v důležité věci.

Za pět hodin, které zabrala úvodní část schůze o financování sociálních služeb a sociální práce, než byla odložena na neurčito, ovšem poslanci a poslankyně nedospěli ke konkrétnímu výsledku. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčova (ČSSD) i opoziční politici a političky jen shodně potvrdili, že v sociálních službách letos chybí dvě miliardy korun - slovy šéfa lidovců Marka Výborného marginální částka - a že je zcela klíčové ji najít. Jak nakonec řekl šéf ODS Petr Fiala - „my tu nejsme kvůli věcnému sporu“.

Ministryně Maláčová připomněla, že výdaje za sociální služby se za posledních pět let více než zdvojnásobily také díky rostoucím platům a mzdám. „Za poslední čtyři roky se mzdy zvýšily o zhruba 35 procent, což je největší položka obecně v dotacích na sociální služby a tvoří tři čtvrtiny celkového objemu,“ řekla Maláčová. „Chcete mi někdo tvrdit, že těmto lidem je co závidět? A že si navýšené platy nezaslouží?“

Výdaje zvyšují také rostoucí ceny energií a další režijní náklady. Aktuální dvoumiliardový schodek pak vznikl kombinací několika faktorů: nákladů na další zvyšování mezd a platů (vláda slíbila růst o sedm procent, ale vyčlenila peníze jen na pětiprocentní navýšení) i neplánovaného výpadku evropských fondů.

Jinak byla ale debata podivně rozplizlá bez standardně vymezených táborů vláda versus opozice - spíše se v ní potvrdilo to, co se v posledních měsících ukazuje na řadě dalších otázek, třeba navýšení rodičovského příspěvku. Tedy že víc než mezi vládou a opozicí spor běží přímo ve vládě, mezi ČSSD a ANO.

Jediný, kdo dvoumiliardovou „díru“ ve výdajích na sociální služby během debaty zpochybnil, byla ostatně ministryně financí Alena Schillerová (ANO). „Dnes jsem slyšela, že je shoda na dvou miliardách. Já tu rozvahu nemám. My jsme naposledy skončili u nějaké debaty kolem jedné miliardy, ale to je jedno,“ řekla ministryně.

Což bylo pozoruhodné také proto, že pár minut před tím Maláčová onu „rozvahu“ od řečnického pultíku odprezentovala. A následně je zopakoval předseda lidovců Výborný s dodatkem, že nevěří, že by Schillerová tyto informace neměla.

Skutečnost, že na vládě o věci „prostě komunikujeme“, pak Schillerová dokumentovala informací, že Maláčové „psala dopis už počátkem května“. Což v reakci výstižně shrnul Pirát Mikuláš Ferjenčík: „Ten problém je v tom, že si s paní ministryní Maláčovou posíláte dopisy. (…) Lidi, co sedí vedle sebe v lavici a potřebují vyřešit nějaký problém, tak když ho chtějí vyřešit, nepošlou si dopis, ale domluví se. Když se nedomluví, tak to vezmou na vládu a zkusí se domluvit na vládě, a když se nedomluví na vládě, tak to zkusí ve sněmovně.“

Poslanci nakonec odhlasovali soubor usnesení, která s různou mírou naléhavosti vládu vyzývají, aby je informovala, jak hodlá problém se dvěma miliardami na sociální služby vyřešit. Podle lidoveckého návrhu tak musí učinit do týdne a na návrh Pirátů pak do konce června také podat informaci o financích na sociální práci. Zároveň má vláda do 25. června předložit v sociálním výboru novelu zákona o sociálních službách, která má – jak řekla Maláčová – problém s financováním služeb řešit systémově.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].