Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Jak šéfka Zemanovy podpisové kampaně dala první podpis na podpisový arch

Ivana Zemanová zahájila petiční kampaň, aby její manžel mohl příští leden znovu bojovat o prezidentský post

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Ivana Zemanová se straní médií. Že se stane šéfkou kampaně za znovuzvolení svého muže Miloše Zemana prezidentem, bylo trochu překvapení. V téhle roli se totiž člověk médiím několik měsíců nevyhne a stěží v ní může unikat před otázkami, jak to Ivana Zemanová doposud dělala. Nastrojená a upravená se tak v 11 hodin vydala z kanceláře Strany práv občanů v Loretánské ulici přes chodbu do vedlejšího sálu, do davu novinářů k připravenému pultíku.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Ze dveří s ní vyšel i Martin Nejedlý, poradce prezidenta, který tu vedl českou pobočku Lukoilu – Lukoil Aviation Czech. Tajemný muž s desetiletou dírou v životopise, kterou on ani Hrad nikdy pořádně nezaplnili. Z rámu dveří spolu s kancléřem Hradu Vratislavem Mynářem přihlíželi, jak Ivaně Zemanové veřejná prezentace půjde.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Šlo to dobře a rychle. Nejdřív poradce pro volby Roman Lipták, bývalý programový šéf Slovenskej televízie a Markízy, který už minule pomáhal Nejedlému s kampaní, řekl, že začnou sbírat podpisy a že za chvilku ještě něco řekne pan Veleba a Ivana Zemanová. Pak řekl Jan Veleba, že začnou v květnu sbírat podpisy pod petici za znovuzvolení Miloše Zemana a že jako první se podepíše Ivana Zemanová, nová šéfka petičního týmu. Takže změna, nepovede kampaň, ale jen sběr podpisů. Organizace sbírání podpisů je záslužná činnost, ale nejdůležitější v kampani budou peníze. Novináři tak nevěděli, kam se dívat dřív – dopředu na Zemanovou, nebo dozadu na dohlížejícího Martina Nejedlého? Většinou se ohlíželi.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Ivana Zemanová vypadala o dost lépe než na fotografiích se samopalem a v maskáčích. Byla blond. Mluvila tiše a trochu nejistě, ale souvisle a soustředěně. Neslýcháme ji často, i na společných cestách po zemi v prezidentské kampani posledních let má jiný program než manžel. O jejím programu se většinou neví dopředu, novináři dostanou zpětně fotografie z domovů důchodců a dalších institucí opatřené textem, co tam dělala. Na cestách spává v jiném hotelu než její muž. I tady se její role se s postupujícími minutami snižovala: sama o sobě už nemluvila ani jako o šéfce petičního týmu, ale říkala, že se k petičnímu týmu „přidala“, protože ji o to požádali její blízcí - a že si té důvěry váží. Postupně si pak v řeči vážila: Svého muže za to, že byl minule zvolen. Pracovitosti svého muže. Odvahy svého muže říkat nepopulární věci. Toho, že se její muž od počátku chová zodpovědně. Svého muže. „Chtěla bych svého muže podpořit i jako manželka,“ říkala, než podepsala petici do řádku 2. Řádek 1 byl zaplněn vzorovým imaginárním Janem Novákem.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Fotoaparáty cvakaly a cvakaly… Focení, jak se Ivana Zemanová podepisuje a jak poté ukazuje lejstro doleva a pak doprava a pak doleva, zabralo víc času než její řeč. Nebo alespoň stejně. Jan Veleba i Roman Lipták vypadali spokojeně, koneckonců pro chvíli, kdy manželka prezidenta sdělila světu, že stojí při svém choti, se to celé odehrálo. Když fotoaparáty docvakaly, mohla konečně přijít chvíle pro dotazy. V čem bude angažmá první dámy přesně spočívat? Bude se zajímat i o financování kampaně? Kdo jsou další členové týmu? Místo toho zvedl Roman Lipták desky s papírem a nápisem www.zemanznovu.cz. „Otázky pošlete přes tuto webovou stránku,“ sdělil novinářům a Ivana Zemanová jak přišla, tak odešla. Bodyguardi nasadili vlastní těla, aby ji ochránili cestou ze sálu do vedlejší místnosti, kde se za ní zase zavřely dveře.  Novináři a jejich otázky mohli do chodby až po zaklapnutí.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Nejedlý se po celou dobu ve dveřích většinou uculoval, zpřísněl jen chvílemi. Nic se nevymklo, všechno šlo podle plánu. Když se pak na konci mezi novináři v chodbě na chvíli zjevil, byl rozverný. Takže peníze na kampaň budete shánět zase vy? „Já si myslím, že zatím nemáme žádnou kampaň.“ Aha, vlastně prezident říkal, že žádnou dělat nebude – takže tentokrát bez peněz, jen s kampaní v TV Barrandov maskovanou za novinářské rozhovory? „Pan prezident se vyjádřil, že kampaň dělat nebude. Teď je čas na sbírání podpisů, všechno ostatní později.“

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Dveře místnosti, která schlamstla Ivanu Zemanovou, se ještě jednou otevřely. Byl to Jan Veleba. Ještě libo pro jistotu snímeček podpisového archu, na který dala svůj podpis šéfka sbírání podpisů?

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].