Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Rusko manipuluje českými občany i politiky, varuje BIS

Zpráva tajné služby může být inspirací ke špionážnímu románu z reality

Setkání Miloše Zemana s občany Jilemnice, 10. 5. 2017 • Autor: Milan Jaroš
Setkání Miloše Zemana s občany Jilemnice, 10. 5. 2017 • Autor: Milan Jaroš

Výroční report BIS za rok 2016 je slušným informačním dokumentem. Samozřejmě se nedozvíme jména konkrétních možných škůdců tuzemské demokracie, svobody nebo ekonomiky. Ale jak sama tajná služba ve zprávě opakovaně zdůrazňuje: využívají legální cesty a schopnost ovlivnit jak občany a státní úředníky, tak politiky. Z celé zprávy čiší jasný vzkaz. Společnost je manipulována především legálními cestami a je této manipulaci otevřena.

„V roce 2016 bylo v ČR zaznamenáno kolem 5300 případů nelegální migrace. Z 85 % ji tvořilo porušování pobytového režimu, kterého se nejčastěji dopouštěli občané Ukrajiny, Ruska, Vietnamu, Kuvajtu ad. Tranzitní migrace, při níž byli nejvíce zjišťováni Afghánci, Syřané a Iráčané, představovala jen asi 10 % případů.“  Tohle píše zpráva BIS o migrační hrozbě. Ze zprávy vyplývá, že i tajná služba se bojí víc vyvolávání protimigračních nálad, které „mohou radikalizovat tuzemské islámské skupiny“. Zároveň dodává, že deset tisíc tuzemských muslimů zůstává v tomto ohledu v klidu; žádná radikalizace se nekoná.

Další citace: „V kontextu ruských vlivových a aktivních opatření v roce 2016 lze konstatovat, že Rusko, využívá ve svůj prospěch všech dostupných prostředků, ale (hlavně) také všech slabých i silných stránek protivníka. To znamená, že princip hybridního konfliktu spočívá ve využití všech dostupných sil a prostředků (za podmínky současné kombinace vojenských a nevojenských, resp. kinetických a ne-kinetických) proti protivníkovi; v lapení protivníka do pasti jeho vlastních definic a schémat (operačních, obranných, varovných atp.), tj. protivníka na konci strčíme do jámy, kterou si sám vykopal a postavil se na její okraj, v cíleném působení pod i nad reakčním prahem protivníka, tj. v kombinaci akcí, které způsobí paralýzu protivníka (např. neschopnost správně vyhodnotit situaci či nejistota ohledně adekvátnosti reakce – jde o vojenský útok či ne?), či jeho neadekvátní reakci (např. mediální hysterie, unáhlené a chybné reakce, které se stanou vodítkem pro plánování dalšího vedení hybridních válek.“

Tohle opravdu napsala BIS do veřejné zprávy. Přeloženo to znamená slavné Leninovo komunistické heslo: „Kapitalisté nám sami prodají provaz, na kterém je oběsíme.“ BIS nám vyřizuje, že jak představitelé této země, tak některé její instituce i občané už přistoupili na hru Moskvy oslabit Evropskou unii a její vliv v Česku, oslabit vnímání demokratických hodnot, oslabit rozeznání útoku na naše území, snahu dostat se ke strategickým odvětvím.

BIS neříká, jak přesně to Rusko v Česku provádí, snad to přesněji popsala ve své tajné zprávě určené vládě a prezidentovi. Nicméně vzhledem k tomu, že ve veřejné zprávě opakovaně zdůrazňuje, že vlivu ruských zájmů podléhají i tuzemští politici, asi ani ona zpráva nebude úplně vyčerpávající - prozradit třeba prezidentu Miloši Zemanovi podrobnosti o špionážní činnosti Ruska v Česku by mohlo být rizikem.

Zpráva dává hodně nahlédnout do schémat, jakými BIS uvažuje, jakými nahlíží na rizika v ekonomice, na korupci, klientelismus, lobbismus. Neříká jména, ale popisuje mechanismy ohrožení zájmů země velmi dobře. Tak dobře, že stačí dosadit jména, a trochu zručné vypravěčské schopnosti a můžeme mít na pultech strhující špionážní román. Jenže ona je to skutečnost.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].