Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Roztáhl Zaorálek kouřovou clonu nad Czechií?

Proč se nový název země vynořil právě teď

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Psalo se léto 2009 a belgické noviny přinášely na titulních stranách štiplavé texty o Česku.  Krátce předtím se totiž bývalý premiér Mirek Topolánek prošel nahý u bazénu Berlusconiho vily na Sardinii a pro belgické novináře to byla záminka, aby v době počínající okurkové sezóny představili Česko.  Důvodů psát o nás bylo dost a dost: už na jaře téhož roku jsme se ostatně belgickou optikou dopustili obdobného bizáru, když jsme si sami shodili vládu v době evropského předsednictví.

Ale zjevně to nestačilo. Autorka těchto řádků tehdy pracovala jako zpravodajka v Bruselu a odtáhli jí auto. Stane se. Na policejní stanici byli milí, ale záhy vyvstal problém. Strážci pořádku odmítali auto vydat, protože bylo registrováno v České republice. A centrální policejní dispečink v Bruselu měl v červnu 2009 ve své databázi přes všechno mediální hurore okolo Topolánka uvedeno… la Tchécoslovaquie. Československo.

Zase někdo jiný

Nynější oznámení, že odteď budeme Czechia, v této optice působí jako manévr, jak definitivně zmást světovou veřejnost v tom, kdo jsme a kde ležíme. Sotva si i bruselští policisté byli nuceni přepsat v databázi la Tchécoslovaquie na la République tchèque a lidé ze vzdálenějších koutů Evropy přestali českým hostitelům přivážet chléb, protože jsme tady v jihovýchodní Evropě měli “ty hrozné bratrovražedné války”, už jsme zase někdo jiný.

Už se objevila i lehce podvratná nadsázka, že rozruch okolo Czechie je záměrný tah ministerstva zahraničí, protože země, jejíž prezident děkuje policii za omezování ústavních práv v zemi a někdejší policejní učitel v opilosti nabourá za bílého dne 51 zaparkovaných aut, potřebuje před zvídavými zraky ze zahraničí předstírat, že tu momentálně není.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek • Autor: Milan Jaroš
Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek • Autor: Milan Jaroš

Role ministerstva zahraničí je na celé věci ostatně nejzajímavější. Konkrétně to, proč úřad přišel s doplňující zkratkou státu zrovna teď, aniž tomu předcházelo zdůvodnění. Mluvčí ministra Zaorálka Michaela Lagronová má pravdu, když říká, že to všechno se odehrálo už v roce 1993 a její šéf jen dotahuje “nedokončený ležák”.

Veřejné diskuse nad Czechií - včetně dobrozdání od jazykovědců a historiků - skutečně před třiadvaceti lety proběhly. Chybělo jen oznámení zkráceného tvaru v centrále OSN, k čemuž v roce 1993 nedošlo kvůli odporu Václava Havla vůči Czechii. Třiadvacet let je ovšem dlouhá doba a současné mýty a dezinterpretace tohoto slova potřebu vysvětlovat jen podtrhují.

Nápad dokončit započaté dílo otců-zakladatelů se údajně zrodil v kanceláři ředitelky odboru veřejné diplomacie na ministerstvu Kristiny Larischové. Na ni se podle mluvčí obraceli zástupci kulturních asociací a sportovních svazů včetně olympioniků, že už by to chtělo rozseknout zkrácený název státu pro prezentaci v zahraničí, protože Czech Republic je moc dlouhé a nevejde se jim na dresy, respektive do brožur.

Kdo a kdy konkrétně se na ředitelku obrátil, není teď možné zjistit, protože je momentálně mimo Czechii; vrací se příští týden. Každopádně Larischová, která přišla na ministerstvo se Zaorálkem, se měla zorientovat v tématu, zjistit, že je všechno připravené a navrhnout svému šéfovi, ať se jen dokončí registrace Czechie. Zaorálek měl souhlasit, a tím bylo hotovo.

Tradiční zbrklost?

Pokud se celá věc odehrála takhle jednoduše, jeden si může jenom přát, aby se se stejnou efektivitou řešily na ministerstvu i jiné věci - namátkou nominace nového českého velvyslance do Francie, neb současná velvyslankyně už má schválený odjezd do New Yorku.

Autor: Daniel Straka Finley
Autor: Daniel Straka Finley

Příběh má i pár bílých míst, například vysvětlení, proč třeba sportovci lobbovali na ministerstvu zrovna teď, když dresy do Ria jsou hotové a těch minulých 23 let si stačili se zkratkami Czech Team, anebo – jak napsala Respektu jedna reprezentantka v lyžování – konkrétně třeba s Czech Ski. Více světla snad vnese Kristina Larischová, až se vrátí do republiky.

Mezitím lze spekulovat, jestli se na akci s Czechií odrazila ministrova zbrklost, kdy se na věc upnul a ostatní neřešil, protože mu to připadalo jako dobrý nápad. Odpovídala by tomu Zaorálkova reakce na dotaz novinářského kolegy, zda neměl název dopředu víc probrat s vládními politiky či v parlamentu – na což šéf diplomacie odvětil, že to není třeba, protože Czechia je prostě nejlepší.

Nabízí se i úvaha, zda do rozhodnutí nezasáhla potřeba úlitby Miloši Zemanovi, který Czechii prosazuje už léta a s nímž Zaorálek zápasí.  To se však případně uvidí až později, momentálně Zaorálek nepotřebuje se Zemanem nic směnit. Do té doby se můžeme těšit z interpretace,  že ministr vytvořil nad republikou kouřovou clonu, abychom chvíli nebyli vidět. Odpovídalo by to návrhu vlády povýšit na generály policejního prezidenta Tuhého a Jiřího Komorouse,  Zemanova ředitele útvaru na ochranu ústavních činitelů – ačkoli by kvůli zásahům policie při návštěvě čínského prezidenta měli být spíš suspendováni.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].