Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Rekonstrukce státu: Novela registru smluv je nejlepší možná

Sněmovna odhlasovala kompromisní novelu zákona

Jan Farský • Autor: HN
Jan Farský • Autor: HN

Po necelém roce se zákon o registru smluv dočkal novely. Po zdlouhavém putování mezi Poslaneckou sněmovnou, Senátem a jejich výbory poslanci na středeční schůzi odhlasovali kompromisní novelu, za kterou stálo šest stran a která byla reakcí na předchozí nepovedené pokusy.

První sněmovní návrh zaváděl plošnou výjimku pro státní a městské podniky a podle iniciátora registru, poslance Jana Farského (STAN), by v takové podobě ztratil význam. V Senátu poslanecký návrh nakonec neschválili, navíc zavedli povinnost zveřejňovat smlouvy i pro další státní subjekty, mezi nimiž byli sami poslanci a senátoři.

A protože bylo jasné, že poslanci na takovou verzi nepřistoupí, přišlo na řadu kompromisní řešení. A to se nakonec ukázalo být přijatelnou verzí snad pro všechny kromě TOP09. Ta už od počátku ostře kritizovala jakékoliv změny a názor nezměnila ani na finálním hlasování. Při něm byla jako jediná proti (spolu s jedním poslancem za ANO). Jinak úpravu podporovaly všechny strany – což se na české politické scéně často nevidí.

V čem kompromis spočívá? Neobsahuje vynětí žádného povinného subjektu „en block“, jak jsme byli svědky u sněmovní verze, zároveň ponechává výjimky pro určité smlouvy některých subjektů. Mezi ně se řadí kromě Budvaru například také Hotel Thermal, Brněnské veletrhy a výstaviště nebo další veřejně vlastněné pivovary.

Nová podoba registru smluv byla přitom ve Sněmovně přijata jen pár dnů před spuštěním ostrého režimu, který startuje od 1. července. Po zrychleném projednání poslanců musí novelu schválit ještě senátoři a podepsat prezident. Poslanec Radek Vondráček (ANO), jeden z tvůrců kompromisní podoby, je si prý téměř jistý, že odsouhlasené změny Senátem projdou. Ale kdy to přesně bude, nedokáže říct.

Nově uzavřené smlouvy na více než 50 tisíc korun, které nebudou do 30 dnů v registru uveřejněny, přitom budou už od začátku příštího měsíce považovány za neplatné. Pokud smlouva nebude správně či vůbec zveřejněna a ani po výzvě doplněna, po třech měsících od uzavření se zruší.

Jestliže ani jedna ze stran nebo někdo třetí na neexistenci smlouvy neupozorní, nemusí se sice kromě neplatnosti ve finále nic moc stát. Podle Rekonstrukce státu je to možný scénář, ale velmi nepravděpodobný: ,,Strany by měly mít zájem plnit na základě platné smlouvy. A pokud na to neupozorní ony, někdo z konkurence rozhodně ano.“

Zástupci Rekonstrukce státu, která zákon spoluiniciovala, ale dodávají, že minimálně další měsíc se bude vše odehrávat v podobném „měkkém“ modu jako nyní; to znamená s minimální hrozbou neplatnosti smlouvy. Jedním z důvodu je neochota - a u některých státních subjektů i neschopnost - zveřejňovat uzavřené smlouvy. Podle Hlídače smluv se jedná o více než dvacet procent případů s utajenou cenou (přes 110 tisíc smluv).

Například Česká pošta záměrně skrývá přes 83 procent dodavatelů a cen, podobný případ se odehrává i v Nemocnici Strakonice, která pravidelně neuvádí 95 procent dohodnutých cen . Některé okresní soudy zase neumí do systému i po roce fungování správně zadat všechny údaje a vkládají místo toho do registru smlouvy uzavřené samy se sebou.

Případné spory bude mít vždy v režii příslušný soud. Od července by tedy mohly přijít na řadu sankce. Jestli se něco změní a státní subjekty začnou smlouvy zveřejňovat, to se teprve uvidí – ale zpětně nic opravovat nemusí.

,,Chápeme politickou realitu a bohužel v tomto volebním období není čas na komplexnější analýzu. Proto nám novela přijde v současné chvíli jako nejlepší možná,“ dodává ke schválení Lukáš Kraus z Rekonstrukce státu. Jinými slovy zákon není ideální a některé výjimky by se daly řešit šetrnějším způsobem. Na druhou stranu, jak přiznává i hlavní autor registru Farský, novela není destruktivní. Je mnohem lepší než předchozí dvě verze, a co je především důležité - naplňuje hlavní smysl registru.

Po dlouhé době je tu pravidlo, které pro jednou omezuje stát, nikoliv občany. A jak už tu jednou v komentáři zaznělo, ,,debata o registru pomohla rozkrýt, v jakých společnostech má stát nebo obec podíl“ – což je něco, o čem se zde doposud veřejně nediskutovalo. Stát má fungovat jako správce majetku, který s veřejnými penězi rozumně hospodaří. Ne vždy se tak děje. A registr smluv může být i v této podobě prvním krokem, jak se s korupcí v Česku vypořádat.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].