Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Prezidentské ambice nemám, říká Telička po rozchodu s ANO

Rozhovor s europoslancem: V tuto chvíli stojí před Českem zásadní otázky

Pavel Telička • Autor: Matěj Stránský
Pavel Telička • Autor: Matěj Stránský

Europoslanec Pavel Telička se překvapivě rozešel s hnutím ANO Andreje Babiše, podle svých slov zejména kvůli evropské otázce. V novém Respektu, který vychází v pondělí 16. října, najdete obsáhlý rozhovor, kde svůj krok vysvětluje. Následující ukázka je upoutávkou na toto interview i na velký volební speciál, který nové číslo přinese.

Spojujete si svoji budoucnost v následujících měsících pořád s Evropským parlamentem nebo chcete být aktivnější v české politice? Například kandidaturou na prezidenta?

S tím, co se bude dál dít, ve správný čas seznámím veřejnost - a ten správný čas nastane až v příštím roce. Co se týče kandidatury na prezidenta, ta nepřichází v úvahu, to je zcela mimo.

S Babišem jste se nebavili o tom, že byste kandidoval za ANO na prezidenta?

Ne. Vedli jsme spolu diskusi o tom, že by ANO jednoznačně nemělo podpořit Miloše Zemana v jeho druhé kandidatuře a že by mělo postavit vlastního kandidáta. Z mé strany to však nikdy nebylo motivováno tím, že bych měl vlastní prezidentské ambice. Neměl a nemám.

Zapojíte se do týmu nějakého stávajícího kandidáta?

To považuji za velmi nepravděpodobné. Jakkoli jsem otevřený konzultaci se všemi demokratickými politiky, kteří mají šanci Miloše Zemana porazit, nemyslím, že bych na to měl kapacitu. A ani nemám pocit, že by o mně byl nějaký zájem.

Jakým směrem se tedy bude ubírat vaše další kariéra?

Jak jsem řekl, oznámím své plány až v příštím roce. Teď skutečně nebudu nic ani naznačovat, protože by to byly jen spekulace.

A můžete aspoň říct, jestli ta kariéra bude mít těžiště v české politice - ať už kandidaturou za jinou stranu či založením vlastního subjektu - nebo v evropské politice?

Mohu říct, že Evropy se nikdy nevzdám. Dal jsem jí dvacet osm let svého profesního života a to je další z důvodů, proč si ponechám mandát europoslance. V tuto chvíli stojí před Českem zásadní otázky, já jsem určitý hráč a budu v tom pokračovat, protože ve hře budou strategické zájmy této země. Může to znít jako klišé, ale je to tak. V následujících týdnech mě uvidíte ještě víc v nejrůznějších debatách s veřejností, pokud k tomu dostanu prostor.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].