Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Předčasně propuštěný exsenátor Novák skončil za oceánem

Soudce, který mu snížil trest, je vyšetřován v úplatkářské aféře

Alexandr Novák • Autor: Milan Jaroš
Alexandr Novák • Autor: Milan Jaroš

Když minulý týden policie zadržela soudce Ivana Nováka, kterého viní z úplatkářství, užíval si bývalý senátor Alexandr Novák zrovna floridského slunce. Tou dobou byl totiž v Americe - a jak tvrdí jeho advokát, nehodlá se z ní hned tak vracet. „Jak ho znám, zůstane tam teď dlouho,“ říká advokát Jan Růžek. „Nechce čelit všem těm mediálním dotazům a nesmyslnému spojování s aktuálním případem.“

Exsenátor Novák v současné úplatkářské aféře nefiguruje, bylo to však právě jeho podezřele rychlé propuštění soudcem Novákem v květnu 2015, které dostalo jeho jmenovce do problémů. Expolitik si měl původně ve vězení odsedět čtyři roky za přijetí vysokého úplatku, ale v polovině byl zcela nečekaně propuštěn. Novákem svolané jednání trvalo půl hodiny, soudce politikovi nenařídil ani jinak běžný dohled probační služby po návratu na svobodu.

Spokojil se jen s tím, že se za politika přimluvil severočeský motorkářský klub Gryphons, který vznikl právě v době, kdy Novák do vězení putoval. Což zároveň jevilo znaky účelovosti. Podivné rozhodnutí soudce Nováka proto přimělo jeho nadřízené k zevrubné kontrole všech jeho dalších rozhodnutí o přerušení výkonu trestu, a právě to vyústilo ve vyšetřování policie. Na konci bylo zjištění, že si měl soudce Novák vzít úplatek za propuštění jednoho vlivného podnikatele Tomáše Maliny.

Policie zatím nesdělila, zda má poznatky, že i Novákovo dřívější propuštění mohlo být podobně motivované. Expolitikův advokát to odmítá, sám Novák to nekomentuje. Svůj mobilní telefon několik dní nezvedá a do Česka se - jak bylo řečeno v úvodu - v dohledné době nechystá. Zákon podmíněně propuštěným umožňuje cestování do zahraničí, když jim soud nestanovil dohled probační služby.

Novák se ani nemusí pravidelně hlásit. Vzhledem k tomu, že se za něj zaručili motorkáři, měli by mít přehled o jeho aktivitách alespoň oni. „Nemám nejmenší zájem o tom cokoliv sdělovat,“ říká jejich předseda Jan Zálešák.

Kdyby policie chtěla Nováka v budoucnu teoreticky z něčeho obvinit a on by se nechtěl ze zámoří vrátit, šlo by o velmi komplikovanou a zdlouhavou proceduru s nejistým koncem. Po případu Fajád, kdy Česko odmítlo od USA vydat muže podezřelého z terorismu, se očekává, že Američané nebudou k českým žádostem příliš vstřícní.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].