Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Pravici může sjednotit jen love brand, nikoli slepenec, varuje sociolog

Řešení jsou tři: Zariskovat, na integraci zapomenout, anebo ji naopak dotáhnout do konce

Miroslav Kalousek, Český rozhlas, říjen 2017 • Autor: Milan Jaroš
Miroslav Kalousek, Český rozhlas, říjen 2017 • Autor: Milan Jaroš

Jak už zaznělo před volbami, těžko hledat v Česku utrápenějšího tvora, než je český liberální volič – neustále zklamáván stranami, na něž má nadstandardní nároky, a neustále sužován pochybami, koho vybrat, aby hlas nepropadl pod pětiprocentní hranici nutnou ke vstupu do sněmovny. Hubený výsledek KDU-ČSL, STAN a TOP 09 obavy potvrdil. Všechny tři strany skončily se štěstím mezi pěti a šesti procenty a v nové sněmovně mají tři nejmenší kluby.

Sjednocení pravice, o kterém se poté začalo mluvit, ale nemusí jít tak snadno, jak si to její příznivci představují. Odstupující lídr TOP 09 Miroslav Kalousek tipuje, že jednotný pravicový protibabišovský blok má potenciál až na 35 procent hlasů (viz téma o Kalouskovi v novém Respektu). Čísla však ukazují, že takový výsledek je hodně daleko.

Jan Boudal • Autor: janhromadko.com
Jan Boudal • Autor: janhromadko.com

„Neříkám, že se ‘demokratický střed’ nemá integrovat. Ale neorganické spojení podobně slabých subjektů se současnými tvářemi není cesta,“ míní sociolog Jiří Boudal z firmy Behavio, která měřila nálady voličů v srpnu a poté znovu v říjnu do tzv. Mapy voličů. Posbíraná data podle Boudala naznačují, že integrace stran v dnešní podobě by mohla snadno narazit, protože neplatí, že příznivci lidovců, Starostů a TOP 09 fandí všem těmto třem stranám. Naopak se ukazuje, že voliči každé z těchto stran mají proti zbylým dvěma výhrady. Jednak kvůli programu, ale hlavně kvůli lidem.

Emoce u voličů podobných stranNegativní emoceSilně negativní emoceMiroslav Kalousek71 %52 %Pavel Bělobrádek60 %31 %Jiří Čunek69 %43 %Jan Farský29 %9 %

Tabulka ukazuje, jak se na jednotlivé lídry tváří potenciální voliči zbylých dvou stran – u Kalouska jde tedy o reakci těch, kteří chtěli dát hlas lidovcům nebo Starostům. Je vidět, že pro většinu těchto lidí je Kalousek problém. To šéf TOP 09 - zdá se - pochopil, a proto ve vedení strany končí. Podobně špatná čísla ovšem vyšla také u Pavla Bělobrádka nebo Jiřího Čunka. Lidovci by navíc podle dat byli pro voliče TOP 09 a Starostů problém i kvůli přehnaně konzervativnímu programu.

Druhý problém integrace je v tom, že aliance nesmí působit účelově a rozhádaně. „Slepence oslabují akceschopnost strany i pokus udělat dobrou akční kampaň a milovaný brand. Lidé jsou hodně citliví na jakouli nejednotu,“ míní Boudal. Aliance by musela vystupovat jako jeden tým, nikoli jako seskupení lidí, které ke spolupráci donutily okolnosti. Tak na voliče působil tandem lidovců a Starostů, který se nakonec rozpadl, a podle čísel to možná bylo dobře – při prvním dotazování v létě, kdy obě strany ještě vystupovaly společně, měly daleko o poznání méně potenciálních voličů než sami Starostové v říjnu.

Maximální potenciál, kdyby všichni zvažující přišli k volbám a nevolili jinou stranu, kterou zvažovali (např. TOP 09, ODS nebo Piráty)Koalice KDU + STAN (srpen)14%KDU-ČSL (říjen)11%STAN (říjen)21%

Úvahy o integraci jsou zatím slyšet hlavně od TOP 09 – Kalousek říká, že odstupuje hlavně proto, aby takovou debatu odblokoval. Smyslem spojení je to, že jeden subjekt má podle českého volebního systému při rozdělování mandátů větší sílu než tři menší. Lidovce, Starosty a TOP 09 dohromady volilo 825 tisíc lidí – to je o polovinu víc hlasů než pro ODS, přesto má ODS nakonec ve sněmovně o dva poslance víc. Kdyby strany šly do voleb jako trojkoalice, dostaly by víc mandátů, ale musely by překročit povinné minimum, které je pro trojblok 15 procent hlasů – což při nynějším hubeném výsledku a nekompatibilitě, o které mluví Boudal, vypadá jako velké riziko.

Řešení jsou tedy tři. Buď zariskovat, nebo na integraci zapomenout, anebo ji naopak dotáhnout úplně do konce – tedy jít příště do voleb jako jedna formace, kdy stačí překročit pět procent. „Já to neberu jako koalici, ale třeba společnou kandidátku. Tedy něco jako jeden volební subjekt,“ uvažuje europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer. „Je mi ale jasné, že to chce trochu práce. A lidi, se kterými to bude fungovat,“ dodává europoslanec, o kterém se mluvilo jako o jednom z možných Kalouskových nástupců, ale on sám o kandidatuře na předsedu neuvažuje.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].