Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Praha je bez vlády. Trojkoalice neodolala pokušení TOP 09

Trojkoalice hlasovala s opozicí o zvýšení peněz pro městské části

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Pražská koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (starostové, zelení a lidovci) se rozpadla. Může za to částka ve výši necelého jednoho procenta rozpočtu. Nebo přesněji skutečnost, že o ní Trojkoalice hlasovala společně s opozicí a proti zbytku koalice.

Konkrétně TOP 09 přinesla na zastupitelstvo návrh, aby rozpočet na příští rok pamatoval na městské části (celkem jich je 57) částkou o 374 milionů korun vyšší než dosud. Trojkoalice zvedla ruku nejdřív pro to, aby se tento bod dostal do programu, a pak hlasovala také za více peněz. Zvýšení tak prošlo hlasy TOP 09, ODS, pirátů, komunistů a koaliční Trojkoalice.

„Hlavně malé městské části dostávaly tak málo peněz, že nemohly skoro nic dělat samy, na větší investice musely žádat peníze od magistrátu - a to, zda je dostanou, záleželo na tom, zda tam starosta měl kontakty,“ vysvětluje předseda pražských zelených Ondřej Mirovský. „Chtěli jsme jistotu, že více peněz projde včas tak, aby nemusely hospodařit v rozpočtovém provizoriu.“

Primátorka Krnáčová a náměstek Stropnický • Autor: Milan Jaroš
Primátorka Krnáčová a náměstek Stropnický • Autor: Milan Jaroš

„Naše důvěra k Trojkoalici je na bodě mrazu a za této situace si nedovedeme představit další spolupráci,“ komentoval pak toto hlasování předseda zastupitelského klubu ČSSD Karel Březina. Ani jeho strana sice neměla zásadní problém s navyšováním rozpočtu jednotlivých radnic, hodlala však postupovat pomaleji. „Chtěli jsme, aby jejich rozpočet rostl o 4 procenta ročně, pro příští rok by to znamenalo asi 113 milionů korun navíc,“ říká Březina. Jenže jednání na tohle téma se v koalici vlekla.

Stálo necelých čtyři sta milionů korun za rozpad koalice, když letošní výdaje Prahy činí 56 miliard? Březina argumentuje tím, že nešlo o konkrétní částku, ale o to, že Trojkoalice porušila dohodu. Koaliční partneři se totiž nedávno dohodli mimo jiné na tom, že nebudou hlasovat s opozicí proti koalici. Hned na prvním jednání zastupitelstva na to však Trojkoalice nedbala.

Kdo bude po rozpadu koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice vládnout Praze, není jasné. Jasné ale je, že nejschopnějším režisérem dění je momentálně TOP 09. Právě ona to byla, kdo odstartoval zjevnou koaliční krizi tím, že na zastupitelstvu nechal hlasovat o důvěře jednotlivým radním. Ke všemu tak šikovně (podle abecedy odzadu), že hned druhý na řadě byl Matěj Stropnický, náměstek Trojkoalice, kterého zbylí partneři nemohli vystát. Jeho pád pak odstartoval smršť vzájemného koaličního odvolávání se, kterému padli za oběť celkem čtyři radní.

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) sice ujišťovala, že koalice je nadále funkční a strany se dohodly na elementárních pravidlech, jak spolu vydržet - mimo jiné právě na tom, že nikdo nebude hlasovat proti své koalici spolu s opozicí. Jenže hned na prvním zastupitelstvu předhodila TOP 09 koalici další pokušení - zmíněné navýšení peněz pro městské části, kterému Trojkoalice neodolala. „Ta částka, kvůli které se koalice rozpadla, je směšná,“ má z povedené intriky radost předseda klubu TOP 09 Václav Novotný. „Myslím, že i pavilon pro hrochy v pražské ZOO stál víc.“

Že TOP 09 úspěšně tahá za nitky dění v Praze, je jasné. Uvidíme, zda to také bude právě tato strana, které se podaří sestavit novou metropolitní vládu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].