Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Policisté pochybili při prověřování únosu Babiše juniora

Záhadou stále zůstává, zda do šetření zasáhl jeho otec

Andrej Babiš mladší se svojí matkou • Autor: repro Seznam.cz
Andrej Babiš mladší se svojí matkou • Autor: repro Seznam.cz

V půli května mělo podle oficiálních vyjádření státní zástupců skončit vyšetřování důvodů, proč loni v lednu policisté odložili prověřování mailů Andreje Babiše mladšího poslaných z Ukrajiny, v nichž mluvil o tom, že byl unesen na Krym, protože jeho otec potřeboval, aby na čas zmizel kvůli vyšetřování případu Čapí hnízdo. A podle důvěryhodných zdrojů Respektu mělo být v půli května sděleno obvinění dvěma policistům – za to, že prozradili existenci mailů a policejního pátrání právníkům rodiny Andreje Babiše. Tím mohli údajně prověřování zmařit.

Po následné, letošní květnové poradě státních zástupců, vyšetřovatelů a vedení Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) však bylo rozhodnuto, že spis bude ještě analyzován. A dnes se vyšetřovatelé GIBS i státní zástupci přiklánějí podle informací Respektu k názoru, že dva policisté, kteří měli prověřování mailů a možného únosu na starosti, nebudou potrestáni vůbec nebo jen kázeňsky – třeba několikaměsíčním snížením platu.

Připomeňme si, že Andrej Babiš mladší poslal postupně tuzemskému kriminalistickému úřadu tři maily, v nichž oznámil, že je unesen. Maily ovšem obsahovaly věty, které prozrazovaly, že je pisatel trochu zmatený. Obviňovaly třeba neznámé persony z toho, že mu ukradly dům. Kriminalistický ústav předal maily policejnímu prezídiu, kterému tehdy šéfoval generál Tomáš Tuhý. Nevíme, kdo všechno přišel na prezídiu s maily a jejich informacemi do styku, případ byl policejním prezídiem přidělen k šetření policii na Praze 1. A tady se stala podle současných vyšetřovatelů a žalobců série chyb.

Pátrači nejprve zavolali detektivu Pavlu Nevtípilovi, který vyšetřoval možný dotační podvod na Čapím hnízdě, a zeptali se ho na roli AB juniora. Nevtípil už měl k dispozici řadu lékařských dokumentů, které dosvědčovaly, že mladý Babiš má psychické problémy, a tuhle informaci pátračům sdělil. Záhadou ale je, proč pak detektiv Nevtípil nesdělil informace o mailech státnímu zástupci Jaroslavu Šarochovi, který vyšetřování Čapího hnízda dozoruje. Sám Nevtípil od počátku vyšetřování Čapího hnízda s médii nekomunikuje.

Pátrači pak věc oznámili dvěma advokátům zastupujícím v případu Čapí hnízdo některé příslušníky rodiny Andreje Babiše. A pokud by byla pravda, co psal AB mladší o únosu, sdělili tak informace nepřímo podezřelému, kterého v mailu Babiš mladší jmenuje. Tedy Babišovi staršímu. Současné vyšetřování také zkoumalo, jestli o existenci mailů nemluvil neoprávněně s premiérem Babišem někdo z policejního prezídia, ale žádné konkrétní důkazy pro to neexistují.

Jinými slovy, současné vyšetřování zkoumalo, proč loňské pátračské šetření selhalo, a zda v tom nehrál roli nějaký zásah shora - ať už z policejního prezídia, nebo z vlády. Vyšetřovatelé se podle informací Respektu přiklonili k názoru, že důvod, proč pátrači ve skutečnosti nepátrali a spokojili se s bratislavskou fotkou AB mladšího s matkou, na nichž byly noviny s čerstvým datem, nebyl v tom, že by chtěli sami nebo na pokyn shora vyšetřování zmařit. A fakt, že detektivové sdělili podezření právníkům rodiny Andreje Babiše, je podle současného názoru vyšetřovatelů nedbalostí.

Nově otevřené prověřování možného únosu zahájené loni na podzim se zatím nikam nepohnulo. Státní zástupci požádali o právní pomoc Švýcarsko, kde AB mladší žije. Švýcaři by mohli Andreje Babiše juniora vyslechnout – zákon jim však povinnost neukládá, protože AB mladší jako možná oběť vypovídat nemusí. A bez jeho výpovědi se vyšetřování možného únosu nepohne.

Podle dozorujícího státního zástupce Ondřeje Šťastného by měl být konec července nejzazším termínem pro rozhodnutí o tom, co policisty vedlo k loňskému ledabylému vyšetření možného závažného trestného činu. Dnes už je obecně znám zdravotní stav Andreje Babiše mladšího i některé psychiatrické posudky a zdá se, že jeho maily byly reakcí na situaci, kterou zřejmě dezorientovaný syn premiéra nezvládl. Ale ani to nic nemění na právu veřejnosti znát pravdu o tehdejším „zametení“ věci pod koberec.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].