Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Vyšetřování kolem Babiše juniora se zadrhlo

Česká policie a žalobci zvažují předat případ jeho údajného únosu Švýcarům

Andrej Babiš mladší se svojí matkou • Autor: repro Seznam.cz
Andrej Babiš mladší se svojí matkou • Autor: repro Seznam.cz

Andrej Babiš junior nebyl stále vyslechnut jako obviněný v případu Čapí hnízdo. Nebyl dosud vyslechnut ani jako oznamovatel svého údajného únosu na Krym a policii se jej nepodařilo přímo kontaktovat. V obou případech přitom podle informací Respektu odešla do Švýcarska žádost o právní spolupráci, tedy o výslech Babiše juniora tamními prokurátory.

Policie a státní zástupci tedy čekají na švýcarskou odpověď. Tamní prokurátoři by nejdříve měli nechat prověřit zdravotní stav Andreje Babiše juniora, a pak rozhodnout, zda vůbec vyhoví žádosti české strany o výpovědi v případě dotačního podvodu na Čapím hnízdě i prověřovaného údajného únosu na Krym. Pokud by odpověď švýcarské strany nepřišla v dohlednou dobu, vyloučí státní zástupci vyšetřování obviněného juniora za Čapí hnízdo do samostatného případu. Zároveň zástupci spravedlnosti zvažují, že by vyšetřování únosu předali švýcarským úřadům – Andrej Babiš jr. je švýcarským občanem.

Ve věci únosu vyslechla podle informací Respektu česká policie už většinu svědků. Andreje Babiše staršího a Petra Protopopova, který AB mladšího na Krym buď doprovázel (podle jeho verze) nebo unesl (podle dopisu AB mladšího zaslaného loni v lednu Kriminalistickému ústavu). Policie mluvila také s matkou Babiše mladšího i s jeho bývalou ošetřující psychiatričkou Ditou Protopopovou. Vyšetřování ale nemůže pokročit, pokud nepodá výpověď Andrej Babiš mladší. A tam se čeká na krok Švýcarů. Což teoreticky může trvat i rok a déle.

Generální inspekce bezpečnostních sborů také prověřuje šetření údajného únosu Babiše mladšího, které provedli a odložili loni kriminalisté z Prahy 1. Zjišťuje se také, zda do tehdejšího šetření nějak nezasáhl premiér. Dopis jeho syna se totiž ocitl před prověřováním na policejním prezídiu a GIBS prověřuje, zda někdo z vedení policie nekontaktoval před šetřením Andreje Babiše staršího a zda premiér nereagoval nějakým pokusem ovlivnit policisty. GIBS prověřování tehdejšího vyšetřování únosu zatím neukončila.

Andrej Babiš mladší se podle jeho nových advokátů – českých i švýcarských – zdržuje stále v Ženevě, dochází na tamní kliniku na léčbu své nemoci a od loňského listopadu, kdy poslal novinářům ze serveru Seznam žádost o zprostředkování kontaktu s českou policií, se neozval ani policii, ani státním zástupcům, ani novinářům. Podle odhadu expertů se tak odsunuje vyšetření angažmá Babiše mladšího v případu Čapí hnízdo i šetření okolností jeho údajného únosu na hodně neurčitou a hodně vzdálenou dobu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].