Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Andrej Babiš půjde za Čapí hnízdo skoro jistě před soud

Otázka ale zní, kdy uslyšíme rozsudek; do voleb to nejspíš nebude

Andrej Babiš a Miloš Zeman na Čapím hnízdě; ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
Andrej Babiš a Miloš Zeman na Čapím hnízdě; ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský

Městské státní zastupitelství v Praze potvrdilo, že skončilo vyšetřování údajného padesátimilionového dotačního podvodu na Čapím hnízdě. Poté, co se policii nepodařilo zajistit výslech obviněného Andreje Babiše mladšího, uzavřela spis. Nyní se s jeho obsahem seznámí všichni obvinění, tedy premiér Andrej Babiš, jeho dcera, manželka a další tři lidé. Mezi těmi „dalšími“ i Jana Mayerová, která je podle informací Respektu obviněna jako strůjce údajného podvodu. Ostatní obvinění včetně Babiše staršího jí měli pro podvod vytvořit podmínky.

Byla tedy uzavřena policejní část trestního řízení, která začala na sklonku léta 2017. Detektivové mají za to, že se jim podařilo shromáždit dost důkazů k obžalobě. Podstatné jsou písemné dokumenty, především ty, které se týkají bankovních transakcí a založení společnosti Čapí hnízdo, dále žádost o dotace a důležitou roli hrají i posudky. Obvinění a jejich obhájci mohou navrhnout ještě doplnění některých důkazů. Policie může samozřejmě jejich návrhy odmítnout jako nadbytečné. Stíhání Andreje Babiše mladšího bude vyloučeno do samostatného případu a jeho další osud bude záležet na švýcarské prokuratuře v místě jeho tamního bydliště, která jeho tuzemské obvinění prověřuje.

Státní zástupce by mohl podat ještě do léta obžalobu k soudu – pokud tedy věc nezkomplikují návrhy obviněných a jejich obhájců. Případ, který z laického ohledu vypadá jednoznačně, je z právního ohledu docela komplikovaný. Jak už bylo řečeno, hlavní obžalovanou je Jana Mayerová, která podle policie dotační podvod provedla. Vymyslela jeho princip a podepsala většinu dokumentů včetně žádosti o evropskou dotaci, na jejímž podkladu Čapí hnízdo peníze inkasovalo. Soud jí bude muset dokázat vinu, aby mohl odsoudit i Andreje Babiše a jeho rodinu jako „pomocníky“ trestného činu. Podle právníků, kteří jsou do případu zasvěceni, může být složité Mayerové dokázat podmínku trestného činu – tedy úmysl i motiv.

Nicméně dnes je z dostupných dokumentů jisté, že se věc stala. Babiš a lidé kolem něho včetně Mayerové vylákali fíglem z Evropské unie v přepočtu skoro padesát milionů korun. Provedli řadu sofistikovaných kroků, aby peníze skončily „u Babišů“. Třeba skryté vyvedení malé firmy, jež měla na dotaci teoretický nárok, mimo Babišův koncern Agrofert, který na dotaci nárok neměl. Vyšetřovatelé evropské protikorupční agentury OLAF už usoudili, že Čapí hnízdo nemělo na dotaci nárok.

Tohle – velmi jednoduše shrnuto – od počátku celkem jasně prokazuje, že současný premiér či jeho blízcí nebo jeho zaměstnanci udělali krok, který by se neměl slučovat s politickou pozicí, kterou dnes Andrej Babiš vykonává. Pokud bude premiér dále úspěšně operovat argumentem, že se na něj i v jeho vrcholné politické pozici vztahuje presumpce neviny, může si být ovšem skoro jistý, že půjde s tímto „čistým štítem“ - i když jako obžalovaný – i do dalších voleb. Při schopnostech jeho obhájců a komplikovanosti případu je málo pravděpodobné, že uslyšíme pravomocný rozsudek do podzimu 2021, kdy se mají konat příští volby.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].