Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Nezávislost pro státní zástupce ano - ale jak to zařídit?

Marie Benešová ve sněmovně slíbila silnější pozici pro státní zástupce

Marie Benešová • Autor: Matěj Stránský
Marie Benešová • Autor: Matěj Stránský

Nejvyšší státní zástupce má mít výrazně silnější pozici a vláda by neměla mít možnost ho odvolat bez kárného řízení. Státní zástupci by měli mít pevně dané funkční období - a novelu, která by měla tyhle dlouho probírané změny přinést, začne vláda probírat ještě v červnu. To řekla a slíbila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) ve čtvrtek na sněmovní půdě, na kulatém stole o nezávislosti státních zástupců.

Právě její osoba ovšem obavy o nezávislost žalobců přinesla: Andrej Babiš ji do funkce přivedl bezprostředně poté, co policie navrhla premiéra obžalovat z dotačního podvodu na Čapím hnízdu, a vystřídala tak Jana Kněžínka. Benešová dlouhodobě za premiérem stála - a do jisté míry potvrzuje i jeho nařčení, že celá kauza je politický komplot. I když možnosti ministryně ovlivnit běžící případ jsou v praxi omezené, podle řady občanů je to ze strany premiéra minimálně pochybný krok - jak dokazují pravidelné mnohatisícové demonstrace.

Na tom, že by postavení nejvyššího státního zástupce mělo být jistější než dnes, se shodli všechny politické strany (s výjimkou Okamurovy SPD, jejíž žádný zástupce na debatě nebyl). Stejně jako na tom, že by vedoucí státní zástupci - ať už okresní či vrchní a nejvyšší - měli být na svých postech jen na omezenou dobu. Nyní půjde o to, jak to zařídit.

Opozice navrhuje, aby v průběhu léta vznikla jednoduchá novela, která by řešila právě a jen toto: u ní je šance, že by prošla sněmovnou do konce roku. Benešová kontruje, že obsáhlejší vládní novela je připravená a ona je odhodlaná dodržet harmonogram, který je také stanoven na konec letoška - není tedy důvod přicházet s nějakou “malou” poslaneckou novelou.

Opozice má ovšem obavu, že složitý a obsáhlý materiál se zadrhne na některém z mnoha detailů a ve výsledku nebude nic. Což je obava do značné míry oprávněná, neboť právě tohle se v minulosti už několikrát stalo. Pokud se však vláda rozhodne jít cestou komplexní vládní novely, vzhledem k její síle ve sněmovně to tak s velkou pravděpodobností bude.

Benešová také zopakovala, že nehodlá rušit vrchní soudy a vrchní státní zastupitelství. Respektive ne ona - hodlá však svému ministerskému nástupci odkázat podklady, na jejichž základě by o tom mohl rozhodnout.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].