Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Nepřítel státu na Hradě

Autor: TV Barrandov
Autor: TV Barrandov

V tuto chvíli se všechna slova, která by mohla popsat rozvrat na Hradě, zdají slabá. To, co předvedl prezident Miloš Zeman v TV Barrandov totiž nemá obdoby. Kde se stalo, že se hlava sebevědomého státu změnila v obchodního cestujícího čínské firmy (rozuměj vlády)?

U Jaromíra Soukupa útočil prezident na české instituce, včetně klíčové Bezpečnostní a informační služby, které urážel a zpochybňoval jejich kredibilitu. Činil tak jenom proto, aby pomohl obchodním kontraktům firmy Huawei. Každý úřad musí procházet kontrolou, tedy i BIS, ale ve vyspělých zemích si klíčové instituce věci vyříkávají v zákulisí. Aby nebyl ohrožen zájem státu. To Miloš Zeman vůbec nectí, což pochopitelně není náhoda.

Jak dlouho může fungovat stát, kde prezident jeden týden zpochybňuje české tajné služby kvůli zájmům Ruska a druhý týden kvůli zájmům Číny?

Za první republiky to dělali komunisté, pak Henleinovci, po válce zase komunisté, později republikáni Miroslava Sládka… ti všichni útočili na samotnou podstatu státu, zpochybňovali instituce, nezávislost státní správy apod. Komunisté a Henleinovci to dokonce dělali v zájmu jiného státu. Dnes tak činí přímo český prezident.

A v zemi, kde se za útok na „národní“ zájmy považuje už téměř i četba zahraničního tisku, to prochází bez jakýchkoli výraznějších reakcí. Jistě, premiér Andrej Babiš je na Zemanovi závislý, bez něj se mu vláda může sesypat během pár vteřin, ale tady už je zkrátka nutné něco dělat. Jak dlouho může fungovat stát, kde prezident jeden týden zpochybňuje české tajné služby kvůli zájmům Ruska, druhý týden kvůli zájmům Číny a takhle se to střídá stále dokola?

--
V době publikování této glosy uvedla Česká televize následující zprávu:

„Polská civilní kontrarozvědka (ABW) kvůli podezření že špionáže zadržela jednoho Poláka a jednoho Číňana. V případě čínského občana jde o jednoho z ředitelů polské pobočky čínského telekomunikačního koncernu Huawei, informuje na svých internetových stránkách Polská televize. Zadržený Polák je někdejší vysoce postavený důstojník kontrarozvědky ABW.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].