Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Ministerstvo odmítlo čínský požadavek, aby dalajláma nepřijel na Forum 2000

Politická otočka vrcholí: Do Prahy míří čínský prezident

Dalajlama a Václav Havel • Autor: ČTK
Dalajlama a Václav Havel • Autor: ČTK

Na letošní Forum 2000, které se bude konat v polovině října, přijede jako host dalajláma. Tibetský duchovní vůdce by měl vystoupit na několika panelech mezinárodní konference a také s veřejným buddhistickým učením. Čínští diplomaté v Praze už proti dalajlámově přítomnosti protestovali.

Informaci o dalajlámově příjezdu do České republiky sdělily Respektu dva na sobě nezávislé zdroje. Sám ředitel Fora 2000 ji nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. “Ještě to nechceme oficiálně komentovat,” řekl pouze Jakub Klepal. Dalajláma byl v České republice už desetkrát; naposledy v září 2013 právě na Foru 2000, které zahajoval svoji přednáškou o společnostech v přerodu.

Příjezdy osmdesátiletého tibetského vůdce, který od svých patnácti let – poté, co čínský režim rozdrtil pokus o povstání v Tibetu – žije v exilu, se postupně staly spíše politickým testem než spirituálním zážitkem. To, s kým se dalajláma oficiálně setká, odráží aktuální zaměření české zahraniční politiky i odvahu jejích představitelů vyjádřit solidaritu s národem, který Čína okupuje. Naposledy přijal dalajlámu Karel Schwarzenberg coby ministr zahraničních věcí v roce 2011 – tehdy se dalajláma naposledy viděl s exprezidentem Václavem Havlem, bylo to týden před Havlovou smrtí.

V době dalajlámova posledního pobytu v září 2013 už byl u moci Rusnokův kabinet a žádný jeho zástupce se s ním nesešel – právě Rusnokova vláda zahájila vstřícnou politiku vůči Číně a přestala kritizovat tamní potlačování lidských práv včetně pronásledování tibetských duchovních. Tehdy přijali dalajlámu pouze dva zástupci Senátu, pražský primátor Tomáš Hudeček a opět I Schwarzenberg, ale už jen v roli šéfa TOP 09.

Kdo a zda vůbec někdo ze současné Sobotkovy koalice se potká s dalajlámou při jeho letošní návštěvě, je nejasné. Zástupci státu se k tomu zatím nechtěli vyjadřovat s odkazem, že dalajlámův příjezd není oficiálně potvrzený. Lze však předpokládat, že řady zástupců vládních kruhů budou řídké. Sobotkova vláda oficiálně vyhlásila přátelskou politiku vůči Číně před dvěma roky a solidarity s Tibetem se veřejně vzdala. Zlatým hřebem této otočky bude oficiální návštěva čínského prezidenta Si Ťing-pchinga v Česku na počátku příštího týdne.

Čínští diplomaté už proti dalajlámově cestě do Prahy protestovali. Ihned poté, co se dozvěděli o účasti tibetského duchovního na Foru 2000, se objevili na ministerstvu zahraničních věcí a žádali jeho vedení, ale nikoli přímo ministra Zaorálka,  aby Češi buď zabránili jeho cestě, nebo mu alespoň znemožnili veřejně vystoupit. Čeští zástupci je však podle informací Respektu odmítli s tím, že v zemi platí svoboda projevu.

Další souvislosti nové čínské politiky Česka a Si Ťin-pchingovy návštěvy čtěte v novém Respektu 12/2016, který vychází 21. března: Vítejte v Čínsku

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].