Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Marek Dalík naznačil, že chce mluvit

Skrytý vzkaz lobbisty Mirku Topolánkovi

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Marek Dalík byl odsouzen k pěti letům vězení. Vrchní soud v Praze upravil zdůvodnění trestu podle přání Nejvyššího soudu (který zrušil předchozí trest pro Dalíka a dal ho propustit z vězení) a přidal Markovi Dalíkovi proti minulému rozsudku ještě rok navíc. Vrchní soud posuzoval zločin Marka Dalíka podle jiného trestního řádu a podle nového zdůvodnění nemohl jít v čerstvém verdiktu s trestem níž.

Marka Dalíka tedy čeká nový „příjímač“ do vězení – kdo zná to slovo a místo, ví, jak to bude pro lobbistu těžká chvíle - a pak dalších padesát dva měsíců ve vězení. Pokud nebude propuštěn za dobré chování po půlce odpykaného trestu. A je samozřejmě možné, že verdiktem zahýbe ještě nějaké dovolání nebo stížnost obhájců, ale ta pravděpodobnost je minimální.

Přístup Marka Dalíka se dá vnímat také jako varování - pokud vy, kteří jste se mnou v tom obchodu jeli a teď jste mě v tom nechali samotného, neuděláte nic proti tomu, abych se vrátil do vězení – potopím vás.

Velkým vzkazem úterního procesu je výpověď Marka Dalíka. Ten poprvé přiznal, že na schůzce s výrobci obrněnce Pandur (které chtěla nakoupit a pak skutečně nakoupila česká armáda) skutečně padla slova o osmnácti milionech eur (skoro půl miliardě korun), ale že je neřekl on, ale další účastník schůzky, slovenský lobbista a přítel slovenského premiéra Roberta Fica. Podle Dalíka nešlo o žádost o úplatek, aby česká vláda na kontrakt za čtrnáct miliard přistoupila, ale o sumu, která měla být použita částečně na provizi.

Dalík také řekl, o čem spekuloval Respekt už před několika lety, tedy že v žádosti o úplatek – či provizi, jak to nazývá dnes Marek Dalík – hráli podstatnou roli schůzky jeho a Mirka Topolánka, tehdy českého premiéra, se slovenským lobbistou Výbohem a jeho přítelem Robertem Ficem. Výboh se totiž dobře znal s lidmi, kteří mohli obchod nějak ovlivnit, a kterým na tom, aby česká armáda nakoupila Pandury, velmi záleželo.

Dalík samozřejmě neřekl nic, co by policie a státní zástupci netušili. Ale dodnes to neměli nijak svědecky potvrzeno. Marek Dalík se před soudem tak trochu jako svědek nabídl. Vzkázal svému někdejšímu příteli Mirku Toplánkovi, že nemůže úplně klidně spát. Přístup Marka Dalíka se dá vnímat také jako varování - pokud vy, kteří jste se mnou v tom obchodu jeli a teď jste mě v tom nechali samotného, neuděláte nic proti tomu, abych se vrátil do vězení – potopím vás. Pan Patizon doufá, že to Marek Dalík myslí vážně.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].