Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Kaczyński čelí aféře kvůli stavbě mrakodrapů a stranické firmě

PiS je zapojena do projektu věžáků i povolení ke stavbě v případě volebního vítězství

Jaroslaw Kaczynski u komunálních voleb • Autor: REUTERS
Jaroslaw Kaczynski u komunálních voleb • Autor: REUTERS

V Polsku se právě rozbíhá aféra, která může výrazně zamíchat tamní politikou. Deník Gazeta Wyborcza zveřejnil v úterý nahrávku Jarosława Kaczyńského, na níž s rakouským podnikatelem Geraldem Birgfellnerem rozebírá plán výstavbu dvou mrakodrapů ve Varšavě. Zatím ve věci panuje řada nejasností, je pravděpodobné, že zveřejněná nahrávka, kterou deník údajně získal od anonymního zdroje, není poslední. Jedno je však jisté. Aféra ošklivě zavání pro Kaczyńského i pro jeho vládní stranu Právo a spravedlnost (PiS), kterou řídí pevnou rukou stejně jako celou zemi.  Firma Srebrna, která je jádrem kauzy, totiž není jen běžná společnost.

Oč na nahrávce, která pochází z července loňského roku, jde: zmíněná polská firma měla v plánu postavit na prestižním varšavském pozemku dvojici mrakodrapů. Měl to být obytný a kancelářský komplex v hodnotě kolem sedmi miliard korun. Přípravou architektonického návrhu a plánu na výstavbu pověřila Birgfellnera. Varšavská radnice pod kontrolou opoziční Občanské platformy však výstavbu nepovolila a Srebrna od investice ustoupila. Birgfellnerovi ale nezaplatila za vykonanou práci, a právě na to si podnikatel Kaczyńskému – který je i jeho vzdálený příbuzný - stěžuje. Politik mu říká, že ho to mrzí; je prý škoda, že Birgfellner nemá práci doloženou v dokladech a fakturách. Navrhuje mu proto, ať se obrátí na soud, a nabízí, že papírově nepotvrzenou práci Birgfellnerovi před soudem dosvědčí.

Takto převyprávěno je skutečně spolu s politiky strany PiS - která přešla na krizovou komunikaci a stáhla všechny politiky ze schůzek s médii -  možné říkat, že “se to skutečně stalo, ukázalo se, že Kaczyński se vyzná v byznysu, a je poctivý”. Tak jednoduché však to při bližším pohledu není.

Autor: Kroulik, Pavel
Autor: Kroulik, Pavel

Od privatizace v devadesátých letech je právě spojena s bratry Kaczyńskými  - tedy Jarosławem a jeho zesnulým bratrem, exprezidentem Lechem -  a jejich politickými projekty. Srebrna je součástí nadace Institutu Lecha Kaczyńského a v radě této nadace Jarosław zasedá. Část prostor v novostavbách také měla být vyhrazena  institutu. Ve vedení Srebrne pak zasedají lidé blízcí PiS - je to neoficiální firma strany, o čemž se v Polsku dlouhodobě spekulovalo. Teď je pro to i důkaz.

Už samo spojení se stranou je problém, polské politické strany mají zakázáno podnikat. Je tu však i spojení se státem. Srebrna měla na projekt přislíbenou půjčku od banky Pekao, kterou vláda PiS dříve znárodnila a její vedení obsadila svými lidmi. Kaczyński navíc na nahrávce Birgfellnerovi vysvětluje, že budoucnost investice je špatná. Pokud by ve Varšavě ve volbách vyhrála PiS, stavět by se nejspíš mohlo, ale úspěch je velmi nepravděpodobný; což se také na podzim loňského roku potvrdilo.

To by mohlo svědčit o zneužívání politické moci k vlastnímu obohacení. V případě věžáků a Kaczyńského je navíc rodinná linka. Mezi lidmi ve vedení Srebrne jsou Kaczyńského příbuzní z matčiny strany a  sňatkem je s nimi spřízněn rakouský podnikatel Birgfellner.

Jarosław Kaczyński si vždy pečlivě budoval pověst asketického muže, kterého hmotný svět nezajímá, nemá bankovní účet a žije naprosto střídmě. Nahrávky ukazují někoho jiného: člověka, který se ve světě peněz vyzná, chce nechat vydělat firmě spjaté s jeho stranou i rodinou a chtěl k tomu využít svou politickou moc.  Proti tomu je maličkost sám fakt, že projekt působí poněkud bizarně a egomaniakálně: srovnání dvojčat Kaczyńských a věžákových dvojčat čnících nad hlavním městem se přímo nabízí.

Je otázka, zda se objeví ještě další nahrávky a co zazní u soudu. Geraldo Birgfellner totiž nakonec Kaczyńského zažaloval pro “podvod velkého rozsahu” - a o jejich kontaktech a plánech se tak polská veřejnost možná dozví víc.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].