Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Jourová byla potvrzena v roli komisařky, grilování se nekonalo

Piráti se chtěli ptát na Andreje Babiše, ale česká realita nikoho nezajímala

Věra Jourová • Autor: REUTERS
Věra Jourová • Autor: REUTERS

Věra Jourová v pondělí odpoledne hladce prošla slyšením před evropskými poslanci a ještě téhož dne navečer byla jednomyslně potvrzena do funkce eurokomisařky. Pokud poslanci na konci října schválí tým Ursuly von der Leyen jako celek, ujme se staronová česká komisařka v listopadu role místopředsedkyně EK zodpovědné za hodnoty a transparentnost; jiná překážka už jí nestojí v cestě.

Jourová odpovídala na otázky členů výboru pro občanské svobody a spravedlnost a výboru pro ústavní záležitosti. Poslanci ji tlačili k odpovědím, jak chce ve státech Unie hlídat vládu práva, posílit odolnost Evropy proti dezinformačním kampaním, ale také zajistit lepší ochranu novinářům, kteří čelí útokům na svoji práci ze strany politiků a mnohdy i útokům na svůj život. Během tříhodinové seance s europoslanci Jourová ani jednou nezaváhala. Odpovídala anglicky, klidně a sebejistě.

“Bylo na ní vidět, že zdejší prostředí zná. Její výkon před pěti lety a ten nynější se nedá srovnat,” zhodnotila slyšení Dita Charanzová, evropská lídryně hnutí ANO, jehož je Jourová členem. “Předvedla suverénní výkon, nadprůměrný vzhledem ke slyšením, která jsem měl možnost sledovat,” dodal europoslanec Alexandr Vondra z opoziční ODS. Před pěti lety byla Jourová v komisi nováčkem; při slyšení tehdy mluvila převážně česky, váhavě a byla z ní cítit nervozita.

Žádné ohlašované “grilování” se nekonalo nejen proto, že se - jejími vlastními slovy - na vystoupení “precizně připravila” a coby právnička se v novém portfoliu cítí dobře. Poslanci šli po obsahu její agendy a neřešili českou realitu, přestože se to na několika místech nabízelo. Evropská komise obvinila českého premiéra ze střetu zájmů, který spadá pod vládu práva, jehož dodržování má Jourová posilovat. Český prezident se pak veřejně vysmívá boji proti dezinformacím - a rovněž ten bude mít Češka na starosti.

Důvodem absence konfliktu byl jednak fakt, že ve výborech, které Věru Jourovou testovaly, je jen pár Čechů a do debaty se nakonec přihlásil jediný, europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil. Toho zajímal názor Jourové na starší prohlášení Andreje Babiše, že si v Česku lze “objednat trestní stíhání” - a když mu Jourová odpověděla, že tomu nevěří a českou justici považuje za “nezávislou a profesionální”, dál tuto otázku nerozvíjel. Do debaty se mohl přihlásit ještě Vondra, ale ten o časový prostor podle svých slov neusiloval. “Odehraju si svůj part v úterý s Fransem Timmermansem (komisařem pro klima, pozn. red.),” řekl Respektu Vondra, člen výboru pro životní prostředí. “A prát špinavé prádlo s Babišem jsem tady nechtěl,” dodal.

To chtěli udělat čeští Piráti. Ti sice nemají ani v jednom z dotčených výborů svoje zástupce, ale jsou součástí frakce Zelených (Greens/EFA), kteří se spolupodepsali pod pirátskou výzvu, ať se Evropská komise zabývá Babišovým střetem zájmů. Zástupci zejména německých Zelených také několikrát veřejně prohlásili, že když bude Jourová opět nominována, posvítí si na ni jakožto na “Babišovu spojku”.

Ani zástupci frakce Greens/EFA nicméně Babiše a jeho roli nezvedli jako téma. Jeden ze tří pirátských europoslanců Mikuláš Peksa pro Respekt připustil, že se o tom snažil partnery z frakce přesvědčit, ale neuspěl. “My jsme hodně chtěli, aby tyto otázky zazněly, předložili jsme jich několik. Bohužel kolegové z frakce dali přednost jiným dotazům,” řekl Peksa. Německý zelený europoslanec Daniel Freund, který se ptal Jourové na její boj proti korupci, k tomu dodal, v co česká komisařka doufala, a také se jí to vyplnilo: “Střet zájmů českého premiéra nás zajímá. Ale tohle bylo slyšení Věry Jourové, ne Andreje Babiše.”

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].