Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Drulákova nominace na velvyslance ve Francii neprošla vládou

Proti jmenování ambasadorem se měli postavit ministři Babiš a Herman

Cesta Petra Druláka do křesla českého velvyslance ve Francii se zadrhla. Vyslání Zaorálkova důvěrníka na ambasadorský post neschválila na pondělním zasedání vláda. Podle informací Respektu z několika zdrojů v diplomacii se proti vyslání kontroverzního úředníka do Paříže postavili ministři Andrej Babiš (ANO) a Daniel Herman (KDU-ČSL).

Ministr financí Babiš měl vznést výhrady vůči osobě Petra Druláka a šéf kultury Herman měl upozornit na Drulákovy levicové názory v mezinárodních vztazích, zejména ve vztahu k Izraeli, které podle Hermana neodpovídají linii české zahraniční politiky. Oficiálně se nicméně k věci ani jeden z ministrů nevyjádřil. Babiš odmítl komentář s odkazem na utajovaný režim, v němž nominace velvyslanců probíhají; podobně nereagoval ani Daniel Herman. Sám Petr Drulák už dříve řekl, že k personáliím se nebude nijak vyjadřovat.

Drulák se nejvýrazněji zapsal do veřejného povědomí, když na jaře 2014 coby první náměstek ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) zkritizoval dosavadní lidsko-právní politiku a ohlásil ústup z tradičních zahraničních priorit Česka. Drulákovy plány nakonec nevyšly a jeho samotného stál konflikt nad Havlovým odkazem post náměstka, na ministerstvu však akademik Drulák zůstal.

Naposledy zastával funkci politického tajemníka úřadu, na začátku letošního léta však kvůli údajným neshodám na ministerstvu podal výpověď. Krátce před Drulákovým faktickým odchodem však Zaorálek nabídl svému ideologickému důvěrníkovi velvyslanecký post ve Francii, který je po odchodu ambasadorky Marie Chatardové do New Yorku už několik měsíců volný.

Boj o pařížské místo však pro Druláka nekončí. Podle informací Respektu hodlá Zaorálek jméno Petra Druláka na vládu opět přinést, až o něm přesvědčí nesouhlasící ministry.

Autor: Respekt
Autor: Respekt

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].