Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Drahoš by měl v počtu debat trvat na svém, říká politolog

Předvolební debatu v České televizi nechce moderovat Václav Moravec

Jiří Drahoš se svými příznivci, TV Barrandov • Autor: Milan Jaroš
Jiří Drahoš se svými příznivci, TV Barrandov • Autor: Milan Jaroš

Televizní debaty prezidentských kandidátů jsou horkým tématem ještě dřív, než začaly. Nejnověji vzbudil rozruch fakt, že souboji Miloš Zeman – Jiří Drahoš v České televizi nechce moderovat Václav Moravec. „Generálního ředitele ČT jsem už v neděli informoval, že debatu moderovat nebudu,“ řekl Moravec HN. Nechce prý být hromosvodem, po kterém se bude ze strany současného prezidenta Miloše Zemana snášet kritika na veřejnoprávní televizi. Dodal, že mu také vadilo, že se jeho jméno neobjevilo v dopise, kterým televize oba kandidáty zvala.

Duel v České televizi je každopádně jediný, na kterém se oba finalisté shodli a potvrdili svou účast – má proběhnout příští čtvrtek v osm hodin večer. Kdo ho však bude moderovat, se tedy nyní není. Vedení ČT doufá, že Moravcovo rozhodnutí není definitivní. „Alternativa B zatím neexistuje. Museli bychom to vymyslet jinak, náhrada za Moravce není,“ řekl šéf komunikace ČT Vít Kolář. „S Václavem to tak občas bývá. Po vypjatém období, jakým prezidentská volba je, mu na finální slovo dáváme čas.“  Podle nejnovějších informací je nicméně Moravcovo odmítnutí definitivní a ČT už oznámila, že debatu na veřejnoprávní obrazovce bude moderovat Světlana Witovská.

Miloš Zeman potvrdil ještě debatu v TV Nova, Prima a TV Barrandov. Přitom ještě koncem prosince jeho mluvčí Jiří Ovčáček kategoricky tvrdil, že Zeman se žádných debat účastnit nebude. „Pan prezident dodrží svůj závazek, který veřejně oznámil 10. března 2017, tedy že nebude chodit do žádných takových debat, a to platí i pro debaty mezi prvním a druhým kolem. Zavázal se, že nebude útočit na své protikandidáty a to debata neumožňuje,“ řekl tehdy.

Na tiskové konferenci krátce před koncem prvního kola však Zeman oznámil, že změnil názor. „Jsem stále mladý, plný sil, plný energie a diskuse mě těší. Pan Drahoš říkal, že by se se mnou rád setkal tváří v tvář, velice rád mu vyhovím,“ prohlásil a dodal, že je připraven jít do více debat než jedné, ale tři už by prý byly moc, protože by diváky nudily.

Vzápětí změnil Zeman názor znovu. Zapomněl na původní nedebatování stejně jako následnou obavu, že třetí debata by už lidi nudila - a začal prosazovat debaty rovnou ve čtyřech televizích. Naopak Jiří Drahoš trvá na tom, že dvě debaty jsou akorát, na další nemá kvůli kampani v terénu čas. „Miloš Zeman mění názory jako ponožky. Já jsem jasně řekl, že přistupuji na dvě debaty,“ prohlásil Drahoš. Za sebe navrhl ČT, výběr druhé televize pak nechal na Zemanovi.

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Zemanův mluvčí Ovčáček se naopak snaží vzbudit dojem, že je to Drahoš, kdo lavíruje. „Ejhle, náhle couvá z názorových duelů,“ dal se slyšet na Drahošovu adresu. A Respektu řekl: „Jiří Drahoš veřejně zatoužil setkat se s panem prezidentem tváří v tvář. Pan prezident přání vyhověl a přijal závazně pozvání do duelu od čtyř televizních stanic. Toto není početní úloha."

Totéž opakuje mluvčí na otázku, jestli přece jen nemůže dojít ke shodě. A zda by si v tomto případě prezident za jednu ze dvou stanic vybral Českou televizi. Jak by vypadaly zbylé dvě debaty, kam Jiří Drahoš nepřijde, je už podle něj věcí televizí, nikoli Hradu. „Pokud má Jiří Drahoš skutečně odvahu, čtyři debaty neodmítne,“ zopakoval na svém Twitteru.

„Je to poziční hra,“ komentuje přestřelky odborník na politický marketing Miloš Gregor. „Miloš Zeman se snaží o to, aby to byl on, kdo udává dynamiku.“ Drahošovi se naopak může vyplatit zhruba to, co dělá: tedy trvat na svém, dávat najevo, že si nenechá diktovat podmínky a nedá se vmanévrovat do role toho, kdo je druhý a přistupuje na Zemanem rozdané karty.

Až duely nicméně podle Gregora ukážou, jak si kdo stojí - a Miloš Zeman je to paradoxně v tomto pohledu podle politologa větší neznámá. „V debatě býval jako ryba ve vodě,“ říká. „Ale v posledních letech chodil jen do médií, která ho s kritikou nekonfrontovala, takže je otázka, jak bude působit před kamerou.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].