Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Další kauza na Čapím hnízdě: policie šetří možné krácení daně

Zeman s Babišem v Čapím hnízdě • Autor: Matěj Stránský
Zeman s Babišem v Čapím hnízdě • Autor: Matěj Stránský

Premiér Andrej Babiš má další problém. Policie se posunula ve vyšetřování možných daňových úniků, kterých se měly dopustit firmy z holdingu Agrofert, když si objednávaly reklamu na „spřátelené“ farmě Čapí hnízdo. I tento komplex totiž patřil Agrofertu, než jej Babiš v roce 2008 z koncernu vyvedl. Na případ upozornil server Neovlivni.cz. „Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu krácení daně,” potvrdila pro server mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

O co přesně jde? Firmy spadající pod Agrofert si v době, kdy v jeho čele stál Andrej Babiš, objednaly na farmě Čapí hnízdo během čtyř let reklamu v hodnotě přes 270 milionů korun. Podle policistů však nemohla mít reklama v tehdy jen minimálně používaném hotelu ani zdaleka takovou hodnotu. To by znamenalo, že farma reklamu nacenila dráž, takže firmy z holdingu si tak snížily daňový základ a mohly krátit daně na úkor státního rozpočtu.

Farma totiž tehdy musela řešit, jak splatí úvěry a bude financovat provoz. V začátcích fungování Čapího hnízda do hotelu téměř žádní hosté nejezdili, farma měla jen minimální příjmy a velké ztráty. Ty řešila právě pomocí příjmů, jež jí zajistily objednávkami reklamu firmy z holdingu Agrofert, který později Babiš převedl do svěřenského fondu. „Bez tržeb z reklamy od společností náležících koncernu Agrofert by firma nebyla schopna dostát závazkům vyplývajícím z úvěrových smluv,“ píše se v posudku, který v minulosti vypracovala firma Česká znalecká pro policii a později ho ve svém auditu citoval evropský úřad OLAF.

Firmy z holdingu si na Čapím hnízdě v letech 2009 až 2013 nejen koupily reklamu za více než 270 milionů korun. Navíc byly jediným, kdo si ji zde podle auditu úřadu OLAF objednával. Ještě v roce 2012 reklama objednaná společnostmi z holdingu představovala skoro 90 procent veškerých tržeb farmy.

Průměrně tedy farma dodala firmám z holdingu Agrofert reklamu v hodnotě okolo 68 milionů korun ročně. Podle posudku, který si ještě před udělením dotace na farmu nechaly zpracovat české úřady, ale mohla farma nabídnout reklamu maximálně v hodnotě 12,5 milionu korun za rok. Na posudek jako první upozornil server iRozhlas.cz. Minimálně využívaný hotel bez hostů, které by reklama mohla zajímat, navíc využívaly k firemním akcím téměř zase jen společnosti z Agrofertu.

Andrej Babiš už je trestně stíhán v případě padesátimilionové dotace na hotelový komplex Čapí hnízdo. Po vyvedení z Agrofertu převedena anonymními akciemi na neznámého majitele – a jelikož už nebyla součástí Agrofertu, mohla dostat dotaci z Evropské unie pro malé a střední podniky. V době získání dotace byli majiteli akcií firmy jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky Moniky.

Policie již ukončila v této věci vyšetřování a navrhla Babiše spolu s jeho spolupracovníky i rodinou obžalovat. Teď se čeká na rozhodnutí státního zástupce. Nicméně Andrej Babiš i holding Agrofert odmítají, že by se on nebo koncern v souvislosti s farmou dopustili trestného činu.

Ze soukromých rozhovorů s okolím premiéra však vyplývá, že problém s daněmi považuje jeho tým za ještě vážnější než problém se samotnou dotací. Případ možného krácení daní, na něž se přišlo během vyšetřování dotace na Čapí hnízdo, je totiž přímočařejší – od podezření na předraženou reklamu se odvíjí možný uměle snížený daňový základ a následné krácení daně.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].