Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

ČSSD vyloučila Jakuba Patočku. Premiér Sobotka mluví o bolševismu

Oficiálním důvodem k odchodu novináře a aktivisty je postoj k referendu o vlakovém nádraží

Autor: ČTK
Autor: ČTK

V sále kulturního domu Rubín v brněnské městské části Žabovřesky se druhou listopadovou sobotu sešlo kolem 130 delegátů na městské konferenci ČSSD. Hlavním výstupem bylo potvrzení Olivera Pospíšila jako předsedy brněnské ČSSD a nominace poslance Romana Onderky na funkci v celostátním vedení strany - na jakou, to si může vybrat.

Na programu byl ještě jeden důležitý bod, který přišel hned po projevu Onderky. Když bývalý primátor Brna, nyní nově poslanec vykroužkovaný občany do sněmovny z šestého místa kandidátky, dokončil řeč o nutnosti zakopat příkopy mezi názorovými proudy ve straně, o nutnosti dialogu a naději, že budou vedle sebe v poklidu sedět tradiční, konzervativní členové vedle těch středových, začalo se vylučovat. O členský průkaz po tajném hlasování přišel představitel stranických „liberálů“ Jakub Patočka, šéfredaktor levicového internetového Deníku Referendum a známý občanský aktivista.

Delegáti dostali k dispozici dokument nazvaný „Stanovisko MěKK k aktivitám Jakuba Patočky při referendu o poloze brněnského nádraží s ohledem na dodržování Stanov“. V něm se praví, že kontrolní komise (MěKK) dostala vloni v říjnu podnět od vedení brněnské ČSSD, aby zhodnotila Patočkovo působení na toto téma. A komise doporučuje, jak se v sobotu členové ČSSD dozvěděli, zrušit Patočkovo členství.
Dokument mapuje facebookové projevy Patočky, v nichž se vymezoval proti brněnské ČSSD, shrnuje, že Patočka usiloval, a nakonec prosadil konání referenda o poloze nádraží, kterého se ale nakonec nezúčastnilo dost lidí na to, aby platilo (občané se v něm vyjádřili pro zanechání polohy nádraží blízko centra města). Kontrolní komise došla k závěru, že doba, v níž Patočka o referendum usiloval (před komunálními volbami 2014), poškodila ČSSD v komunálních volbách (skončili v opozici, vyhrálo ANO).

„K tomu je třeba připojit i veřejné vystoupení př. Patočky na demonstraci za referendum, která se konala v září 2014 na Moravském náměstí v Brně a kde př. Patočka vystupoval na jednom pódiu s čelnými představiteli jiných stran a hnutí, které byly v nadcházejících komunálních volbách soupeři ČSSD (existuje např. společná fotografie př. Patočky s lídrem ANO Vokřálem z této demonstrace),“ píše se v dokumentu.

Referendum se nakonec konalo v termínu krajských voleb 2016, a tak komise vytkla Patočkovi, že kampaň před referendem byla kontraproduktivní s kampaní ČSSD před krajskými volbami – ČSSD totiž v průběhu minulého desetiletí změnila názor na nové budoucí nádraží a rozhodla se, že už ho nechce blízko centra, jak původně slibovala, ale preferuje postavit ho dál. „Názory př. Patočky jsou ve věcném rozporu s dlouhodobými postoji brněnské ČSSD,“ shrnuje své pátrání kontrolní komise v dokumentu.

Odsunuté vyloučení

Podle přítomných delegátů se na obranu Patočky zvedl jeden z mladých členů ČSSD, který se domníval, že jiné názory a občanský aktivismus nemusí vést k vyloučení člena ze strany, pokud navíc není ani přítomen, to se ovšem v sále nesetkalo s pozitivní odezvou. Od vedení strany zaznělo, že Jakub Patočka si nevyzvedl doporučený dopis, který ho na jednání zval a informoval ho o návrhu na zrušení jeho členství, a tak delegáti v tajném hlasování Patočku vyloučili i bez jeho přítomnosti (ze zhruba 130 delegátů bylo pro 101 lidí).

„Dozvěděl jsem se to ze sociálních sítí a z textových zpráv,“ říká Jakub Patočka. V nedělním prohlášení ke svému vyloučení píše, že ho sice nepovažuje za platné, ale přijal ho s úlevou. „Formálně neplatné rozhodnutí městské konference nicméně přijímám i s úlevou. Zbavuje mě sebemenšího stínu podezření, že mám něco společného se současnou reprezentací ČSSD v Brně, která usilovně pracuje na tom, aby odehnala i ty voliče, kteří straně ve městě ještě zbyli, a stranu ve městě vmáčkla pod pět procent voličských hlasů,“ napsal Patočka v prohlášení. A taky to, že ze svých postojů k poloze nádraží, které podle něj i podle lidí účastnících se referenda patří co nejblíže centru města, nemíní ustupovat – a dál je bude veřejně prezentovat.

Pro Respekt.cz později upřesnil, že se proti zrušení svého členství v ČSSD odvolá. „Ulevilo se mi proto, ze mě nikdo nemůže spojovat s touhle brněnskou garniturou. Ale členem evropské sociální demokracie chci zůstat – beru to jako výraz svého životního přesvědčení,“ říká Patočka. Připouští, že dopis s pozváním na schůzi si možná na poště skutečně nevyzvedl, protože často cestuje. „Ale v sekretariátu samozřejmě mají mé telefonní číslo i mail. Takže je zcela evidentní, že stáli o to, abych tam nebyl,“ říká Patočka.

Roman Onderka • Autor: ČTK
Roman Onderka • Autor: ČTK

Mezi členy místní organizace, kde je Patočka členem, byli podle něj i další lidé, kteří mu s referendem pomáhali, a na schůzích se mluvilo „o tématu referenda jako takovém“ - ale že by měl něco přestat někam psát a říkat, o to ho prý nikdo z ČSSD nikdy nežádal. „Věděl jsem z doslechu, že něco na to téma řešila nějaká komise, ale prý jim někdo poradil, aby mě nevylučovali, že se to obrátí proti nim. Takže to zavrhli,“ tvrdí Patočka. V sobotu už po zavržení nebylo ani stopy – a Patočka byl za vyjadřování názorů na brněnskou ČSSD a pořádání referenda, tedy jednání z let 2014 až 2016, vyloučen.

Sobotka: bolševická netolerance

Pozoruhodné na dokumentu vysvětlujícím návrh na vyloučení Patočky je datum. Kontrolní komise došla ke svému závěru téměř před rokem, 21. 12. 2016 – a od té doby dokument ležel v šuplíku sekretariátu. Patočka v minulosti na sociálních sítích mimo jiné kritizoval exprimátora Romana Onderku za změněný postoj k poloze nádraží a psal o tom, že ČSSD nezastupuje zájmy svých voličů, ale stavební lobby a pozemkových spekulantů. Byl však příznivcem bývalého předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, jeho šéfporadce Vladimíra Špidly a vůbec se řadil k takzvanému liberálnímu křídlu ČSSD.

Jeho vyloučení tedy působí, jako by bylo načasováno na dobu, kdy jsou Sobotka a jeho lidé po debaklu v parlamentních volbách ve vysokých funkcích mimo hru. „To je nesmysl, není to žádná vnitrostranická čistka,“ říká předseda brněnské ČSSD Oliver Pospíšil, „zkrátka to přišlo na řadu až teď na městské konferenci.“ Jenže městská konference se už od loňska konala, kontrolní komise měla v té době už o Patočkovi jasno, přesto vyloučení nikdo nepředložil. „Šlo to udělat dřív, to je pravda, ale předešlá konference byla jen malá a řešila se tam hlavně kandidátní listina do poslanecké sněmovny, nechtěli jsme to tam dávat,“ říká Pospíšil.

https://twitter.com/SlavekSobotka/status/929806247179833345

Pospíšilovi mimo jiné vadí, že Patočka ve svých komentářích dával brněnské ČSSD „nádech kriminalizace“, když psal o tom, že odsun nádraží nahrává spekulantům s pozemky. „Stavěl nás do světla, že jde o zištnou záležitost,“ říká Pospíšil. Zároveň podle předsedy brněnské ČSSD nemůže být člověk zároveň občanským aktivistou a členem strany, která má na jiné názory, než on prosazuje. „Aktivista může být volnomyšlenkář, má volné ruce, člen ČSSD je svázán názorem strany, nemůže jít proti ní. To si musí Jakub Patočka vybrat,“ uzavírá Pospíšil. Také Roman Onderka, nově poslanec a nyní kandidát Brňanů v ČSSD na post předsedy strany, odmítá, že by byl Patočka představitelem liberálního křídla, které chce někdo likvidovat. „On je představitel sebe sama a straně škodil,“ řekl v rozhovoru pro Respekt.cz.

Záležitost ještě není ukončena, Patočka se tedy odvolá – a jak říká, neustoupí ani v budoucnu z toho, proč do strany vstupoval: „Za všech okolností konfrontovat praxi s hlásanými ideály.“ V neděli se pak na sociální síti Twitter zastal Patočky i bývalý předseda ČSSD a dosluhující premiér Bohuslav Sobotka. „S vyloučením J. Patočky nesouhlasím, nebyl pro to důvod. Pokud tahle politika bolševické netolerance v soc. dem. zvítězí, stane se z ní nevolitelná sekta,“ vzkázal do Brna.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].