Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Co se stalo v Paříži

Faktický přehled nočních událostí

Francouzští záchranáři evakuují zraněné z klubu Bataclan po sérii bombových útoků. • Autor: AP
Francouzští záchranáři evakuují zraněné z klubu Bataclan po sérii bombových útoků. • Autor: AP

Průběžně aktualizováno.

1) Kde teroristé útočili?

Došlo celkem k šesti koordinovaným útokům, při nichž podle posledních údajů zemřelo 129 lidí a dalších 352 bylo zraněno. Nejhorší byl zřejmě útok v sále Bataclan, kde se odehrával rockový koncert americké metalové kapely. Asi v půl desáté večer tam vtrhli tři muži s kalašnikovy, někdo říká brokovnicemi. Chvíli drželi lidi v šachu, pak do nich začali pálit. Přítomný novinář popsal situaci jako velmi chaotickou. Lidi utíkali k východu, padali přes sebe. Tím útočníci získali víc času, takže podle svědectví stihli přebít zásobníky. V očekávání policejního zásahu k sobě vzali i několik rukojmích. Když policejní jednotka zjistila, že teroristé střílí, neotálela a vnikla do sálu. Během zásahu jednoho z útočníků zastřelila, ostatní se během zásahu odpálili připravenou náloží. V hudebním klubu zemřelo 89 lidí.

Dalších v lidí e než 30 lidí zastřelili útočníci ve čtyřech restauracích a barech v centru Paříže.

Minimálně dva výbuchy se podle Reuters odehrály u fotbalového stadionu, kde probíhal zápas mezi Německem a Francií. Fotbalu přihlížel i prezident Hollande.

2) Kdo má útok na svědomí?

Podle informací, které zpravodajské služby zachytily na Twiteru, panovalo už od rána přesvědčení, že pachatelem je Islámský stát. Ten se také po poledni k útoku přihlásil, Francii podle jeho prohlášení zůstane cílem útoků.

V řadách IS slouží hodně Francouzů (víc než jiných Evropanů) a Belgičanů (nejvíce v přepočtu na obyvatele). Útok navíc může souviset s tím, že Francouzi ohlásili letecké útoky na pozice IS a stěhují do blízkosti IS letadlovou loď.

Útočily tři týmy teroristů, všichni útočníci měly na těle připnuté pásy s výbušninami připravenými k odpálení. Jeden ze zabitých atentátníků byl třicetiletý Francouz pocházející z jižních předměstí Paříže, který měl z minulosti trestní záznamy a od roku 2010 ho tajné služby registrovali coby islámského extremistu. U těl dalších zabitých útočníků byly nalezeny tři cizí pasy, jeden egyptský a dva syrské. Není zatím potvrzené, že útočili nositelé těchto pasů. Policie zatkla několik podezřelých z podílu na přípravě útoku v Bruselu a na francouzsko-belgických hranicích.

3) Už jsme něco podobného zažili?

Západ už má zkušenost s útokem na Ameriku 2001 (zemřelo 2977 obětí), v Madridu 2004 na příměstské vlaky, kde bomby zabily 191 lidí, a na londýnskou MHD v roce 2005 (56 obětí). Nejvíc se ale pařížský teror podobá svojí koordinovaností několika útoků a cílením na jedno město událostem indické Mumbaí (dříve Bombaj) v roce 2008. Několik útočníků, kteří připluli do města z moře na člunech, postřílelo na několika místech v ulicích 164 lidí, další stovky zranili. Tehdejší útok se ukázal z pohledu teroristů jako velmi účinný. Vnesl do města obrovský chaos a strach.

Události v Paříži jsou evidentně velmi podobné - jak počtem obětí (zatím je hlášeno 126 mrtvých), tak šokem způsobeným městu i celé zemi.

Teror v Paříži

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].