Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

ČNB: S eurem ještě počkáme

Největší euro-fanoušek z šéfů ČNB Oldřich Dědek vysvětluje, proč banka nechce do eurozóny

ČNB • Autor: Milan Jaroš
ČNB • Autor: Milan Jaroš

Každý rok v prosinci vydává centrální banka obsáhlou zprávu plnou analýz, jestli Česko má nebo nemá začít jednat o přijetí eura. A každý rok euro odmítne – stejně jako letos. „Zase doporučíme počkat,“ prohlásil člen bankovní rady Oldřich Dědek ve středu na konferenci spolku Fontes Rerum. Je bývalým vládním koordinátorem pro zavedení eura jmenovaným ještě v době, kdy vstup do eurozóny vypadal jako cíl, k němuž Česko směřuje. To se nyní mění, většina veřejnosti v anketách odpovídá, že euro nechce – a to podle Dědka nelze ignorovat.  Na námitku, že ČNB by měla dát na stůl objektivní argumenty a na politiku a veřejné mínění se neohlížet, říká, že z dokumentu si může každý udělat obrázek sám.

Co tedy zpráva bude říkat?

Že jsou tu na jedné straně maastrichtská a jiná kritéria, která musí plnit každá uchazečská země a která si dává eurozóna jako podmínku. A ty plníme. Ale logika materiálu je taková, že je v něm ještě plno dalších, našich vlastních analýz. Václav Klaus tomu kdysi docela vtipně říkal českolipská kritéria – v tom smyslu, že bychom vedle těch vnějších maastrichtských měli mít i nějaká vlastní. Stejně jako když Gordon Brown dělal dříve testy, zda by do eurozóny měla vstoupit Británie.

Tato kritéria neplníme?

To je právě čistě subjektivní věc. Maastrichtská kritéria, jako je deficit rozpočtu nebo míra inflace, mají jasnou referenční hodnotu. Když ji překračujete, tak neplníte. U našich vnitřních kritérií, jako je třeba ekonomická provázanost nebo sladěnost ekonomických cyklů, žádná referenční hodnota není. Záleží, jakou kdo přiřadí těm kritériím váhu.

Proč tedy ČNB doporučuje dál čekat?

Za prvé je to společný materiál ČNB a ministerstva financí. A ČNB musí respektovat pohled vlády.

Oldřich Dědek  • Autor: HN  -  Libor Fojtík
Oldřich Dědek • Autor: HN - Libor Fojtík

Asi se dá tušit, co vláda řekne, ale nová vláda ještě ani neexistuje. Jak víte, jaký bude její pohled?

Víme, jak probíhala příprava toho materiálu, a víme, jak se tvoří koalice. Sice vládu ještě nemáme, ale dovedu si představit, že až bude, tak asi nebude chtít zavést euro. ANO není pro zavedení eura.

Není úlohou ČNB spíš dát na stůl objektivní argumenty a nic nepředjímat?

Ale to my děláme. Tam jsou veškeré argumenty, které lze shromáždit, roztříděné do několika kolonek s popisem toho, jak se situace vyvíjí. Když je agregujete, nemůžete z toho čistě expertně vyvodit, co má vyjít. Každý tomu dá nějakou váhu.

Část závěrů už jste zveřejnili na webu a z nich plyne, že skoro všechno plníme a v tom ostatním se zlepšujeme.

Myslím, že i ve zprávě se říká, že došlo k pozitivnímu posunu. Ale že to stále ještě není takový posun, aby se řeklo, že je čas vstoupit. Plus je tam samozřejmě i argument, že eurozóna teď prodělává kvas.

ČNB je dlouhodobě proti euru. Dalo by se namítat, že posun pro vás nikdy nebude dost velký. Že si zkrátka vždycky něco najdete.

To je právě problém těch kritérií, že vždycky vás někde bude píchat. Když se dělaly testy v Británii, také se tam diskutovalo o tom, co vlastně bylo jejich smyslem. A jestli náhodou nešlo jen o to fundovaně pokrýt politické rozhodnutí, které už bylo učiněno.

Chcete naznačit, že to je tak i u nás?

U nás to tak samozřejmě není. Jen říkám, že objektivně tam je vždycky prostor pro ten či onen výrok. Je naivní představa, že ti naši ekonometři vypočítají, kdy je vhodné vstoupit. To nespočítáte nikdy, ve finále půjde o rozhodnutí vlády.

Vy sám to vidíte jak?

Já jako jedinec si myslím, že Česká republika je ideálním kandidátem na zavedení eura. Obchodní, vlastnická i finanční propojenost je vysoká, je tu pozitivní zkušenost ze Slovenska, maastrichtská kritéria plníme. Ale na druhou stranu rozumím politikům, že pokud zkrátka euro podporuje jen 20 procent veřejnosti, nelze to přehlížet.

To může být právě proto, jak se o připravenosti na vstup mluví. ČNB má v takové debatě přece velkou váhu jako expertní instituce.

Ale není úlohou ČNB politiky někam tlačit. Jde o konsensus s ministerstvem financí. Co bychom měli plnit, to plníme. Závěr je ale takový, že je stále co zlepšovat.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].