Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Chodorkovskij byl v Praze sledován lidmi s vazbou na Rusko

Kdo byli muži, kteří si tajně natáčeli nejznámějšího vězně Vladimira Putina

Michail Chodorkovskij, foto: Milan Jaroš • Autor: Milan Jaroš
Michail Chodorkovskij, foto: Milan Jaroš • Autor: Milan Jaroš

Pražská konference o Rusku, pořádaná na konci minulého týdne nejznámějším vězněm ruského prezidenta Vladimira Putina Michailem Chodorkovským, k sobě nepřitáhla jen zájem expertů. Chodorkovskij a jeho hosté byli podle informací Respektu a Hospodářských novin opakovaně natáčeni a fotografováni několika lidmi s vazbou na Rusko, část z nich mohla mít spojení i na ruské tajné služby. „Zaznamenali jsme to, osobně ty lidi neznám,“ řekl o víkendu sám Chodorkovskij Respektu.

Proč to dělá

Byznysmen byl sledován nejen v sídle konference v jednom pražských hotelů, ale i během neformálních setkání v restauraci. Chodorkovskij byl natáčen skrytě - když si toho jeho tým všiml, zabavil jednomu z mužů dvě kamery s údajně tříhodinovým záznamem.

„Ptal jsem se dotyčného, kdo je a proč to dělá, ale neodpověděl. Jen to, že si může natáčet, koho chce. Následně jsem ho identifikoval jako Jevgenije Kojlonova,“ řekl Respektu Andrej Pivovorov z Chodorkovského týmu. Koljonov žije delší dobu v Praze, pochází z Ruska a dříve měl pracovat pro prokremelskou stanici NTV.

Michail Chodorkovskij • Autor: Globe Media /  Reuters
Michail Chodorkovskij • Autor: Globe Media / Reuters

Televize dlouhodobě podporuje prezidenta Putina a očerňuje jeho kritiky. V minulosti například zveřejnila záznam, na němž je představitel opozice Michail Kasjanov zachycen v intimních momentech s další představitelkou opozice Natalií Pelevinovou. Respekt Kolenova kontaktoval přes sociální sítě a jeho mobilní telefon, ale ten dosud nijak nereagoval.

Jedním z důvodů natáčení mohla být snaha zjistit, kdo se pohybuje kolem Chodorkovského, který po svém propuštění z ruského vězení žije na Západě,. Do Prahy sezval k debatám o Rusku řadu odborníků, ale také řadu nezávislých investigativních novinářů. Jeden z nich, zakladatel serveru The Insider Roman Dobrokhotov, se letos podílel na odhalení skutečné identity agentů ruské vojenské rozvědky GRU, kteří se pokusili ve Velké Británii otrávit dvojitého agenta Sergeje Skripala. V sobotu mu byla předána společně s dalšími nezávislými novináři cena za jejich práci.

Sledováním Chodorkovského se podle informací Respektu již zabývají české bezpečnostní složky. Snaží se zjistit, kdo muži byli, jestli a jaké mají vazby na ruské tajné služby.  Chodorkovskij byl jedním z nejvýznamnějších podnikatelů ruské transformace v devadesátých letech, když začal kritizovat korupci spojenou s Putinovou vládou, byl uvězněn na deset let. Během soudu byla porušena práva na spravedlivý proces. Z vězení byl propuštěn v roce 2013.

Situace se mění

V rozhovoru pro Hospodářské noviny, Aktuálně a Respekt Chodorkovskij řekl, že si Prahu vybral pro konání konference mimo jiné kvůli havlovské tradici ochrany lidských práv. „Myslím, že tato tradice zde nebyla přerušena,“ říká Chodorkovskij. „V Česku mají sídlo mediální organizace, v jejichž zájmu je demokratické Rusko a ruská společnost. To je v jistém slova smyslu již určitá historická danost.“

Zároveň Chodorkovskému vadí, že část české elity zastává prokremelské názory. „Bohužel musím říct, že pokud jde o vnímání současného kremelského režimu, nepanovala v Česku jednoduchá situace. Byla tu a je dost silná proputinovské lobby, která si zachovala pozice v některých vládních orgánech,“ míní, nicméně dodává, že z jeho pohledu se nicméně situace začíná pozitivně proměňovat.

„Česká společnost v poslední době začala jasněji chápat, k jakým změnám došlo v Rusku a jeho orgánech, mám na mysli vládu v úzkém slova smyslu, během osmnácti let Putinovy vlády. Česká společnost začala zaujímat kritičtější postoje chvála bohu ne k Rusku, ale vůči Kremlu. A doufám, že toto poznání, že Rusko není totéž co ruská vláda, vydrží.“

I po řadě let života na Západě se Chodorkovskij domnívá, že se jednou do Ruska znovu podívá. „Stále pevně věřím, že se jednou budu moct do Ruska vrátit. Pokud jde o moje děti, tím si už nejsem tak jistý. Podle mě si myslí, že není třeba životy spojovat s jednou konkrétní zemí. Jsou součástí současného moderního světa a cítí se dobře prakticky kdekoli.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].