Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Charanzová: Neměli jsme možný střet zájmů Andreje Babiše přenášet do Bruselu

Rozhovor s europoslankyní o Evropské unii a o premiérových kauzách

Dita Charanzová • Autor: Milan Jaroš
Dita Charanzová • Autor: Milan Jaroš

Předseda a premiér Andrej Babiš na nedělním volebním sněmu hnutí ANO oficiálně potvrdil, že kandidátku do voleb do Evropského parlamentu povede nynější europoslankyně Dita Charanzová (43).  Babiš v úvodním slově mimo jiné uvedl, že květnové evropské volby jsou rozhodující – ovšem proto, aby Evropský parlament neovládli „vítači a kývači“. Dále také zkritizoval přehnanou unijní byrokracii nebo počínání Evropské komise, která nyní řeší jeho střet zájmů. „Pan premiér to možná říká svým jazykem, já mluvím trochu jinak. Ale v zásadě si myslíme o Evropské unii stejné věci,“ komentuje to sama Charanzová v Centru pohybové medicíny na pražském Chodově, kde se sněm koná.

Co říkáte z pozice lídra kandidátky na proslov Andreje Babiše, který v souvislosti s Evropskou unií mimo jiné uvedl, že se zde objevují „šílené nápady Evropského parlamentu“, jsou zde nikým nevolení zbyteční úředníci nebo že Brusel posloužil k „udávání na základě vylhaných argumentů“?

Já se věnuji Evropské unii dvacet let. Znám ji z pohledu úředníka, diplomata, člověka, který předsedal EU, musím říct, že i ve mně nyní nastal moment, kdy se musíte zastavit a podívat se kriticky na to, jak fungujeme. Je to rozjetý vlak, Evropská komise toho valí strašně moc. Byla bych ráda, aby se vymezily jasné priority a v těch jsme byli efektivní.

Takže s premiérovy slovy souhlasíte?

Ano, pan premiér to možná říká svým jazykem, já mluvím trochu jinak, ale v zásadě si myslíme o Evropské unii stejné věci.

Přesto se by se jedna odchylka ve vašich názorech našla: týká se Maďarska v rámci řízení proti členské zemi kvůli vážnému ohrožení hodnot EU, které může skončit až odebráním hlasovacích práv. Vy jste svým hlasem doporučila,aby Evropská unie proti Maďarsku zahájila řízení. Andrej Babiš vaše hlasování posléze kritizoval, distancoval se od něj a označil vaše jednání za „nesolidární“ s Maďarskem. Už jste si to vyjasnili?

My jsme si to vyříkali, došlo tam k více věcem. Měla jsem informovat pana premiéra, jak budu hlasovat, za to si sypu popel na hlavu. Myslím, že u těchto věcí bychom o sobě měli navzájem vědět.

A máte stále rozdílný názor než premiér?

Ano. Ale je přirozené, že ne každý čteme tu situaci stejně. Chtěla bych zdůraznit, že se nejedná o sankci. Nicméně vnímám citlivě, co se v Maďarsku děje - a potřebovala jsem vyslat signál, že dění v Maďarsku není správné brát na lehkou váhu. V minulosti se to dělo i například proti Francii.

Chvíli se o vás spekulovalo jako o budoucí eurokomisařce místo Věry Jourové. Proč to nakonec nedopadlo?

Věra Jourová odvedla velký kus práce a kooperujeme spolu v týmu už jedno volební období. Takže když sama přišla s tím, že chce pokračovat, bylo to rozhodnuté. Poté se už nikdo nehledal.

Jak v Evropě rezonují kauzy Andreje Babiše? Projevuje se to nějak při vaší práci?

Já to vnímám tak, že je to velké téma u nás doma, které přenášíme do Bruselu, což mi vadí.

Proč?

Protože podle mě hlasování o střetu zájmů Andreje Babiše nemělo v Evropském parlamentu vůbec proběhnout. Zvlášť ve chvíli, kdy tady čerpáme z dokumentů uniklých do médií a na druhé straně normálními pracovními kanály prochází bezproblémová komunikace Evropské unie s vládou a premiérem. Pan premiér navíc zareagoval na dopis evropského komisaře Oettingera okamžitě s tím, že je to nová legislativa, takže se na ni musí lépe podívat. V dopise je zároveň jasně řečeno, že Česko udělá vše proto, aby zdejší poměry byly v souladu s evropskými pravidly. Přesto tohle v Evropském parlamentu nikdo nebral v potaz - a bylo vyvoláno podle mě zbytečné hlasování.

Podle vás tedy takové hlasování nemá smyl, i když se údajný střet zájmů týká premiéra a člověka, který má doma rozhodující politickou sílu a ve svém svěřenském fondu dva celostátní deníky plus celý holding Agrofert? Není to právě EU, která by měla hrát nestranného hráče?

Jestli je tady nějaký problém, jsem toho názoru, že by se měl řešit vždy primárně doma. Pokud jsou tady – řekněme - domněnky, že se Česko nechová v souladu s novou legislativou, která upravuje střet zájmů, tak je to  na komunikaci mezi Evropskou komisí a vládou. A ta funguje podle mých informací bez problémů. Česko neříká oficiálními kanály, že jsou to blbosti – naopak je tu vidět zájem, že to chce analyzovat a konzultovat s právníky, že chce být v souladu s evropskými předpisy. Takže na vaši otázku odpovídám, že v Česku vidím vůli. Že je tu zájem situaci vyřešit -  a to bychom měli ocenit.

Přesto, jak kauzy Andreje Babiše rezonují v Evropské unii? Zaznamenala jste to během své práci?

Bylo to téma na plénu, máte tu, které vyzývá Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Přenesli jsme to téma v Bruselu, ne že ne. Ale jak už jsem řekla, já si myslím, že je to chyba – a že tohle přispívá k negativnímu vidění Evropské unie v Česku v očích běžných občanů.

Vedete kandidátku hnutí ANO do Evropského parlamentu; mluvíte o tom, že chcete uspět, nejlépe tedy volby vyhrát. Nebojíte se, že vás kauzy Andreje Babiše – ať už mluvíme o střetu zájmů nebo o Čapím hnízdě – poškodí ve volbách? Nebo tedy následně při fungování na evropské scéně, pokud tedy uspějete?

Já jsem byla na podzim loňského roku zvolena místopředsedkyní ALDE, liberální frakce, jejíž součástí je i hnutí ANO – na evropské úrovni, není to v Evropském parlamentu. A všichni vědí, že jsem z hnutí ANO. Proto neberu argumenty typu, že nejsme ukotvení a proevropští. Jsem jediný Čech, který je v tuto chvíli ve vedení frakce.

Takže to pro vás je důkaz, že Česká republika, případně tedy hnutí ANO, nejsou kauzami Andreje Babiše poškozeni?

Ano, přesně tak. Na tomto sjezdu vystoupil předseda ALDE Hans van Baalen, Andrej Babiš jezdí pravidelně do Bruselu a schází se tam s evropskými představiteli. Takže pro premiéra je evropská scéna politickou platformou, na které funguje.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].