Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

ANO chce znovu jednat o koalici s ČSSD

Proti vládní spolupráci hnutí s s SPD se postavila řada poslanců

Andrej Babiš, Jan Hamáček a Jiří Zimola • Autor: ČTK
Andrej Babiš, Jan Hamáček a Jiří Zimola • Autor: ČTK

Andrej Babiš ve čtvrtek večer po několikahodinovém jednání vedení ANO na svém twitterovém účtu oznámil, že „výbor hnutí ANO ukládá vyjednávacímu týmu obnovit jednání se sociální demokracií“. Ta zkrachovala přesně před týdnem, kdy se mezi případnou koalici postavil boj o ministerstvo vnitra. Ani jedna z partají se ho totiž nechtěla vzdát. Nyní ale chce premiér v demisi znovu vyjednávat. Co se tedy změnilo? A přijde sociální demokracie podruhé k jednacímu stolu?

Po celý týden probíhala uvnitř Babišova hnutí debata, jak pokračovat ve vládním vyjednávání. Když si členové ANO sedli v úterý ke stolu, přišli na to, že po ukončení vyjednávání s ČSSD jim příliš variant nezbývá. Zároveň si strana uvnitř hnutí zadala průzkum, který měl zmapovat, s kým by členové hnutí dál chtěli vyjednávat. Výsledky ale k řešení dilematu nepomohly: 35 poslanců bylo pro jednání s Tomiem Okamurou a SPD, 25 poslanců pro obnovení dohody s ČSSD, zbytek váhal.

Výbor hnutí ANO ukládá vyjednávacímu týmu obnovit jednání s ČSSD.— Andrej Babiš (@AndrejBabis)

Výbor hnutí ANO ukládá vyjednávacímu týmu obnovit jednání s ČSSD.

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) April 12, 2018
2018

Poslanci ANO včetně těch nejvýše postavených během týdne opakovali, že nechtějí budoucí postup jakkoliv komentovat, protože čekají na slova prezidenta Miloše Zemana a následně na rozhodnutí Andreje Babiše. Šéf ANO nakonec z Hradu přinesl jasnou zprávu: prezident si přeje, aby hnutí pokračovalo v jednání o druhém Babišově kabinetu s KSČM a SPD.

V tu chvíli ale začalo být jasné, že se situace uvnitř hnutí začíná komplikovat. Proti spolupráci s SPD se důrazně postavila eurokomisařka Věra Jourová, která mluvila o tom, že „neví, jak by takový krok v Evropské unii vysvětlovala“ a „že doufá, že se to nestane“. O možném odchodu mluvil po Robertu Pelikánovi i ministr dopravy Daniel Ťok, nesouhlas projevil ministr zahraničí Martin Stropnický nebo primátor Brna Petr Vokřál.

Podle informací Respektu doporučení Miloše Zemana příliš nepotěšilo ani Andreje Babiše. Prezidentova slova ho totiž postavila před těžké rozhodnutí  - buď Zemanovu radu poslechne a půjde proti části svých ministrů a reprezentantů v Evropě, nebo se naopak postaví prezidentovi. V rozhovoru pro MF DNES Babiš nicméně řekl, že vláda opřená o KSČM a SPD je zatím jedinou možností na stole. „Pokud to tak vyhodnotí i hnutí, nezbude nic jiného než to s nimi udělat,“ dodal premiér v demisi.

Už v týdnu ale podle informací Respektu probíhaly v kuloárech rozhovory se členy sociální demokracie o možné obnově vyjednávání. Lidé kolem Babiše se obávali, že spolupráce s SPD, kterou zahraniční média označují za extremistickou stranu, by mohla ohrozit Babišovo postavení v Evropské unii – a přes vydání ruského hackera Nikulina do USA a vyhoštění ruských diplomatů i prozápadní směřování zahraniční politiky Babišova kabinetu. Zároveň zde hrály svou roli i obavy z občanských protestů, které by se v případě spolupráce s Okamurovou SPD nejspíše zvedly.

Bude ČSSD ale chtít s hnutím ANO jednat i po předchozím neúspěchu? Na sjezdu totiž strana přijala usnesení o ukončení jednání s hnutím ANO a členská základna si rozhodnutí předsedy Jana Hamáčka a místopředsedy Jiřího Zimoly během víkendu pochvalovala. ,,Jediné, co vám mohu říct, je to, že v tuto chvíli usnesení předsednictva ČSSD platí. Nabídku hnutí ANO znovu zahájit jednání si ale vyslechneme,“ řekl Respektu místopředseda ČSSD Jan Birke. V pátek ráno má ČSSD v Lidovém domě politické grémium, kde by se mělo rozhodnout, co dál.

„Předpokládám, že Andrej Babiš představí ČSSD nástin nových podmínek, a teprve poté se rozhodneme, zda se vrátíme k jednacímu stolu," reagoval Zimola. Je ale otázkou, jestli by se Andrej Babiš rozhodl vrátit k vyjednávání a veřejně to vyhlásil, kdyby nevěděl, že ČSSD znovu zasedne s ANOk jednacímu stolu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].