Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Boj o vnitro je trapnou vizitkou mocenských zájmů

Na ministerstvo nemá nárok ani ANO, ani ČSSD

Andrej Babiš, Jan Hamáček a Jiří Zimola • Autor: ČTK
Andrej Babiš, Jan Hamáček a Jiří Zimola • Autor: ČTK

Má dostat Andrej Babiš vnitro? zeptal se mě v úterý ráno v metru čtenář Respektu. Nemá. Řekl jsem. Andrej Babiš nepatří do politiky. Má obrovský střet zájmů, je trestně stíhán, jeho evidence jako agenta StB mu na důvěře nepřidává, dobré jméno mu nedělá ani neprůhledný způsob, jakým přišel k majetku. Ale v politice je. Je dokonce premiérem. A pokud jde o to vnitro, odpověděl jsem čtenáři Respektu, to vnitro přece už čtyři měsíce má. Lubomíra Metnara navrhl do funkce on a vláda je jednobarevná, pod kontrolou ANO, tedy Babiše.

To za prvé. Za druhé – vůbec bychom neměli připustit debatu, jestli „ovládnutí“ ministerstva vnitra nebo rezortu spravedlnosti politickou stranou má šanci ovlivnit vyšetřování nějakých případů. Policie i státní zástupci jsou ze zákona samostatní, nejsou podřízeni ministrům. Politikům není ani trochu podřízeno žádné vyšetřování; to je zcela v pravomoci policie a státních zástupců a ministři do toho nemají právo ani vidět, natož mluvit. Tak to funguje v normální demokracii za optimálních podmínek. Už fakt, že se Andrej Babiš, sociální demokraté a s nimi další politici pustili do debaty o ovládnutí vnitra nebo spravedlnosti kvůli „dohledu nad vyšetřováním“, je skandální.

Ale stalo se. Zdá se, že politici si myslí, že můžou „dohlížet“ na vyšetřování - a může se stát, že jim to policie nebo státní zástupci nezákonně umožní. V minulých pětadvaceti letech jsme zažili řadu vyšetřování, která byla zásluhou nečinnosti policie a státních zástupců zametena pod koberec, vyšetřování se odkládalo, vedlo ledabyle. Případy jako Krakatice, Opencard, Roman Janoušek, nákup stíhaček gripen a další jsou příkladem. Takže připusťme, že to bude umět i Andrej Babiš (sociální demokraté to dokázali minimálně za ministra Stanislava Grosse i Milana Chovance).

A co Babiš dokáže? Každý, kdo trochu zná zákony, ví, že pány nad vyšetřováním jsou státní zástupci. Ať probíhá šetření nebo vyšetřování, děje se to pod jejich dozorem, případně ještě dohledem vyšších pater žalobců. Zejména ve složitějších případech je spolupráce policie a státních zástupců naprosto těsná a jedna strana neudělá bez druhé žádný „vyšetřovací úkon“. Třeba ve vyšetřování Čapího hnízda nebyla zatím podána žaloba, to znamená, že probíhá vyšetřování.

Ale detektiv Pavel Nevtípil nemůže provést jediný úkon, jediný výslech, bez vědomí nebo svolení a dohledu státního zástupce Jaroslava Šarocha. Ten má právo vyšetřování případu odložit, zastavit, má právo zastavit stíhání kteréhokoliv z obviněných – třeba i Andreje Babiše. Detektiv Nevtípil toto právo nemá, má ho státní zástupce Šaroch. A nad ním stojí dohled pražského vrchního státního zastupitelství, na které se může detektiv obrátit v případě, že se mu něco nezdá.

Tohle není obhajoba Babišova práva na vnitro, ale konstatování faktů. A teď spekulace. Připusťme, že Lenka Bradáčová, Jaroslav Šaroch nebo Pavel Nevtípil a další policisté i státní zástupci budou náchylní podlehnout politickým tlakům a začnou manipulovat vyšetřování ve prospěch stíhaných a vyšetřovaných. O to by mohl mít zájem nejen Babiš v Čapím hnízdě a možném vyšetřování dalších daňových úniků v jeho firmách, ale taky sociální demokraté kvůli kauzám, jako je Bereta, miliardové podvodné dotace v Ústeckém a Karlovarském kraji, olomoucký případ Vidkun, dokonce i OKD s rolí expremiéra Sobotky, nebo vyšetřování dotací na ministerstvu školství Kateřiny Valachové.

Obavy má bezpochyby kvůli reorganizaci policie a vyšetřování ÚZSI i Milan Chovanec. Zájem by mohl mít i Hrad kvůli vyšetřování podvodů lánské oboře… vlastně by zájem mohla mít většina parlamentních stran, protože policejní vyšetřování v minulosti nebo současnosti se dotýkalo nebo dotýká řady členů několika partají. Byť stíhaný Babiš má zcela jistě zájem největší.

Debata o tom, kdo má a nemá morální nárok na post ministra vnitra, přesto dává smysl. Určitě ne ANO a určitě ne sociální demokraté; obě strany jsou prostřednictvím některých členů příliš hluboko namočeny ve vyšetřování několika případů. Ať už bude, či nebude Andrej Babiš premiérem, ať povládne kdokoli v jakékoli skutečné nebo tiché koalici či s jakoukoli podporou, měl by na post ministra vnitra jmenovat osobnost, která bude zárukou nadstranickosti, nadhledu, prezentace vymáhání práva a spravedlnosti. Jména zatím nabízet nebudeme, ale jsou tu.  Fakt, že se politici snaží ovládnout ministerstvo vnitra (a spravedlnosti), je trapnou vizitkou jejich mocenských zájmů a zdejší demokracie.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].