Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

12 dní do volby: Kde budou debaty a kolik stál kandidáty jeden hlas

Nejdůležitější zprávy dne z předvolebního souboje Jiřího Drahoše a Miloše Zemana

Autor: Tomáš Cetkovský
Autor: Tomáš Cetkovský

1. Bartoš pro Drahoše: Šéf Pirátů Ivan Bartoš bude v druhém kole prezidentských voleb volit Jiřího Drahoše. Řekl to v rozhovoru pro iDNES.cz. V prvním kole volil Marka Hilšera coby z jeho pohledu nejlepšího ze čtyř přijatelných kandidátů. Miloš Zeman mezi tuhle čtveřici nepatřil, protože podle Bartoše “polarizuje společnost”.

2. Kde budou debaty? Miloš Zeman došel k tomu, že pro úspěch ve druhém kole musí porušit pětiletou strategii nečelit přímo svým oponentům. Na sobotní tiskové konferenci tak oznámil, že se s Jiřím Drahošem v televizní diskusi utká. Není ale jisté kde. Už v sobotu přímo vyzval televizi Prima, ať oba kandidáty pozve. Prima je jedním ze dvou soukromých kanálů, které také podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka poslaly pozvánku. Tím druhým je nepřekvapivě TV Barrandov, která je s Milošem Zemanem dlouhodobě zadobře.

Drahoš ovšem trvá na tom, že má-li být jedna debata na soukromém kanálu, druhá bude na veřejnoprávní ČT. A to se Zemanovi nelíbí. Respektive - odmítá do ČT jít, jak napsaly Hospodářské noviny. Citovaly kancléře Mynáře, který účast Miloše Zeman v debatě na ČT “nepředpokládá”. Mluvčí Ovčáček slíbil říct jasné slovo v úterý. Budeme tedy vědět, zda bude jedna debata na Primě a druhá na ČT - či nebude debata žádná, protože prezident se moderátorům veřejnoprávní televize vyhne a Drahoš na takovou hru nepřistoupí. Anebo účast v debatě ČT, která je plánovaná na čtvrtek před volbou, současný prezident přijme - a na poslední chvíli se omluví a nepřijde.

A zatím poslední otočka. Podle nejnovějších zpráv chce Miloš Zeman s Jiřím Drahošem absolvovat hned čtyři debaty: na ČT, Nově, Primě a Barrnadově. A my můžeme spekulovat, jestli si tolik věří, nebo tím chce soupeři vzít čas na volební kampaň v regionech - a nebo je všechno ještě úplně jinak. Drahoš každopádně zatím trvá na dvou diskusích.

Pan prezident dnes potvrdil čtyři TV duely s Jiřím Drahošem. A to stále platí. Pokud má Jiří Drahoš skutečně odvahu, čtyři debaty neodmítne.— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci)

Pan prezident dnes potvrdil čtyři TV duely s Jiřím Drahošem. A to stále platí. Pokud má Jiří Drahoš skutečně odvahu, čtyři debaty neodmítne.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) January 15, 2018
2018

3. A straníci? Oběma kandidátům na prezidentskou funkci se už dostalo podpory od politiků. Na straně Miloše Zemana stojí KSČM a SPD, stejně jako šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Premiér bez důvěry před prvním kolem stávajícího prezidenta podpořil velmi, ale po relativním neúspěchu náhle přišel s řadou cenných rad, jimiž se od Zemana nenápadně distancoval. Za Drahošem stojí občanští demokraté, lidovci, TOP 09 i STAN. Piráti sice žádné doporučení nedali, ale z jejich vyjádření je jasné, že rovněž podporují Drahoše (viz výše). A pak je tu ČSSD, která – již tradičně - neví. Milan Chovanec, pověřený šéf strany, stávajícího prezidenta volil. Naopak předseda Senátu Milan Štěch decentně a nenápadně, ovšem jednoznačně upřednostňuje Drahoše.

 4. Nahá aktivistka byla vyhoštěna.  Angelina Diash, která v pátek odpoledne vyběhla s nahým poprsím proti prezidentovi, jenž se blížil k volební urně, a vyjádřila názor, že Zeman je “Putinova děvka”, už byla odsouzena. Dostala tříměsíční podmínku s ročním odkladem plus vyhoštění. Verdikt vynesl soud pro Prahu 5. K detailům happeningu nic neřekla, pouze oznámila, že se cítí nevinná a nechtěla nikomu ublížit - jen české občany upozornit na prezidentovy vztahy s jeho ruským protějškem. A doufá, že Zemanovi svým činem ve výsledku nepomohla.

 5. Efektivní Hilšer.Lékař Marek Hilšer, který skončil pátý se ziskem 8,83 procenta hlasů, je vítězem v efektivitě kampaně. Jeden hlas ho přišel tři koruny a třicet haléřů. Na opačné straně je Vratislav Kulhánek, který skončil jako poslední: jeden voličský hlas ho přišel na 284 korun. Jiří Drahoš, který postoupil do druhého kola, “zaplatil” za hlas 22 korun, což ho řadí na páté místo mezi Zemanovými vyzyvateli. U stávajícího prezidenta není hodnota jednoho hlasu zřejmá, protože jeho kampaň je neprůhledná a není jasné, kdo a kolik peněz za ni zaplatil.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].