Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Společnost

Rada si zadala posudek na Fischera u evidovaných agentů StB

Šéfredaktorovi Vltavy nebyla prodloužena smlouva

Nyní již bývalý šéfredaktor Českého rozhlasu Vltava Petr Fischer • Autor: ČTK
Nyní již bývalý šéfredaktor Českého rozhlasu Vltava Petr Fischer • Autor: ČTK

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral neprodloužil smlouvu šéfovi stanice Vltava Petru Fischerovi. Podle jeho zdůvodnění nedokázal zvednout úroveň a poslechovost Vltavy. Úspěch měly prý tradiční pořady; ty nové, se kterými přišel Fischer, tak poslouchané a úspěšné nebyly. Problém však asi bude někde jinde. Liberální Petr Fischer nepadl do oka některým radním z Rady Českého rozhlasu.

A nepadl tak moc, že si radní objednali posudek na stanici Vltava u dvou údajných expertů – Jiřího Mikeše a Lubomíra Zemana, kteří jsou k nalezení v evidencích StB jako agenti. První z nich je navíc častým komentátorem na alternativních a proruských Parlamentních listech. Spisy StB se nicméně ani na jednoho muže nedochovaly, byly skartovány. Nejsme tedy schopni popsat, jak moc a zda se s komunistickou politickou policií zapletli; můžeme jen konstatovat jejich evidenci agentů.

Jisté je, že Jiří Mikeš je v posledních letech glosátorem politického a mediálního dění pro Parlamentní listy. „Tak nám odrovnali Nohavicu! Média a různí Rejžkové nám namlouvají, že s tímhle našim bardem je definitivně zameteno. Masová a zprivatizovaná česká média to zařídí. A taky pár zpěváků v čele s Hutkou. Jsou vedle, jak ta jedle. Nejefektivnější komunikací je totiž šeptanda. Co si lidé mezi sebou řeknou. A ti lidé, jsou jich miliony, mají dnes k dispozici sociální sítě, počítače, mobily a kdo ví co ještě. Mediální monopol nadřazených intelektuálů definitivně padl. K jejich vyřazení z provozu stačilo tak málo. Noviny a časopisy si jeden nekoupí, televizi a rádio vypneme jedním prstem. A tak ten kolotoč pomluv a závisti Nohavicovi jen bezplatně zaplní sály a stadiony. Dobře mu tak, ten metál si zaslouží!“ napsal Mikeš k ocenění Jaromíra Nohavici ruským prezidentem Vladimírem Putinem. Stačí si na internetu vyhledat sousloví Mikeš plus Parlamentní listy a vypadnou stovky podobných citátů – a skoro všechny namířené proti současným médiím.

Je záhadou, proč si rada tyhle dva muže vybrala na hodnocení stanice Vltava. „Myslíme si, že stanice stagnuje, chtěli jsme někoho, kdo ji naposlouchá a napíše nám posudek. Tito dva muži jsou vedeni jako externí spolupracovníci rozhlasové rady a řekli, že to pro nás udělají,“ říká Hana Dohnálková, šéfová rady. A proč si vybrali zrovna je? „Protože jsou to odborníci,“ vysvětluje.

Po upozornění, že Mikeš píše pro Parlamentní listy, je velkým kritikem svobodných médií a jeho slova jsou většinou postavena na manipulaci, už Hana Dohnálková trochu znejistí. „My nemáme právo mluvit panu řediteli Zavoralovi do jeho personálních rozhodnutí, ten posudek není zatím hotový a nemusí pro nás sehrát žádnou roli,“ říká Dohnálková.

Podle ní se příští středu koná zasedání Rady Českého rozhlasu, na němž bude muset ředitel Zavoral vysvětlit, proč neprodloužil smlouvu Petru Fischerovi. Sama Hana Dohnálková má prý rovněž s vysíláním Vltavy problémy – stanice podle ní stagnuje. Jak stagnuje? To měla doložit podle šéfové rady analýza od zmíněných dvou mužů. „Nevím, jestli budeme brát tu analýzu v potaz, záleží na panu řediteli Zavoralovi, co k budoucnosti stanice Vltava řekne,“ končí Dohnálková.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].