Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Komiks, kterým utěšíte každou starší ségru

Raina Telgemeier opět dokazuje, že má cit pro témata, která se dotýkají téměř každé dospívající dívky

Třetí komiks Rainy Telgemeier nazvaný Ségry vyšel v Česku jen chvíli předtím, než ve Spojených státech přišlo na pulty její čtvrté autorské album Ghosts. Ségry patří do (zatím) autobiografického diptychu, ve kterém se autorka vrací do svého dětství. Zatímco v první části Úsměv zachycuje počátek své puberty zkomplikovaný bolestivým úrazem, v Ségrách se věnuje složitostem sourozeneckého vztahu.

Autorka má cit pro témata, která se dotýkají téměř každé dospívající dívky, a v Ségrách tomu není jinak. Vytoužená sestra Amara je samozřejmě úplně jiná, než si Raina představovala. Navíc je tu věkový rozdíl, který na dlouhá léta komplikuje jakoukoli zajímavou hru. Raině se tak neustále vrací otázka „Proč jsem vlastně chtěla ségru?“ Věčná otázka, v níž se točí sourozenecký vesmír milionů starších sester - a puberta ji jen zintenzivní. Zvlášť na společné týdenní cestě autem za příbuznými.

Road movie střídají prostřihy do raného dětství naplněného nejprve touhou po „sestřičce“ - ale rychle vystřídaného pocitem zklamání z mimozemšťana, který se místo ní dostavil. Telgemeier lehce a s humorem vykresluje každodenní těžkosti sourozeneckého života, které nevyřeší ani vlastní pokoj. A postupně žlutě tónované stránky vzpomínek chytře propojuje s dusnou současností v dodávce. Tu prohlubuje krize rodičů a nebezpečí rozvodu na obzoru.

Autorka ještě více než v Úsměvu či předešlém Dramatu dokazuje, že je empatickou vypravěčkou, a občas tak přejímá pohled mladší sestry. Za všemi šarvátkami, ústrky a otravnostmi se pořád skrývá sesterská láska a Telgemeier ji umí nechat prosvítat přesně tak, aby nebyla okatě didaktická. Její dívčí hrdinky vyprávějí velmi přirozeně, což oceňují kritici i mladé čtenářky.

V komiksu si je přitom obdivuhodně jistá – jednoduchá tlustá černá linka, zajímavé kompozice, dynamické střídání perspektiv. Není překvapením, že i tohle album získalo komiksového Oscara, Cenu Willa Eisnera. Je to totiž kniha, kterou utěšíte každou starší ségru.

Autorka je spolupracovnicí redakce

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].