Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Dopravíme Elona Muska na Mars dříve, než se tam dostane sám

Hodonínská skupina Exit Empire je mezi jedenácti finalisty, jejichž nahrávky poletí na rudou planetu

Curiosity, Mars • Autor: Globe Media /  Reuters
Curiosity, Mars • Autor: Globe Media / Reuters

Mezinárodní porota projektu Telefonát z Marsu vybrala jedenáct nahrávek, jež na palubě sondy ExoMars odletí na rudou planetu. O tom, který třicetivteřinový záznam bude z Marsu odvysílán i zpět na Zemi, nyní rozhodnou lidé v hlasování. Může jí být i skladba hodonínské kapely Exit Empire.

Kdo přišel s nápadem zapojit se do projektu?

Jsme obrovskými vesmírnými nadšenci, hltáme všechny informace. A na Twitteru jsme našli informaci, že se tahle akce koná.

Na svém blogu píšete, že cesta vaší písně na Mars je splněním dětského snu. Budete zklamaní, když nakonec z vesmíru nezazní?

V žádném případě. Už to, že naše písnička bude ve formě jedniček a nul fyzicky na povrchu Marsu, je něco, co pořád nedokážeme pochopit. Je to pro nás obrovské zadostiučinění. A jsme vděční, že tak pomůžeme rozšířit povědomí o vesmíru.

Věříte tomu, že by lidé jednou mohli obývat nějakou planetu?

Naprosto v to doufáme. A fandíme Elonu Muskovi, který chce dostat lidi na Mars. V naší písni je ostatně zakomponovaný jeho obličej. Takže si říkáme, že ho na Mars dopravíme dříve, než se tam dostane sám.

Autor: Exit Empire
Autor: Exit Empire

Píseň putující na Mars popisujete jako oslavu vědy a výzkumu, i když má jen třicet sekund.

Byla to výzva. Prvotní motivací bylo dokonce vytvořit hymnu, která by byla nejen oslavou vědy a pokroku, ale i lidství. Motivem skladby měl být naděje. Chtěli jsme být každopádně autentičtí a napadlo nás zakomponovat do ní také obrázky, které jsme díky současným technologiím přetvořili na audiozáznam. Obrázek se vloží do digitálního syntezátoru a ten ho převede na zvukový základ, který se dá dále upravovat. Výsledkem může být všechno od zvuku v pozadí až po melodii. Kromě Muskovy fotky jsme použili například první obrázek černé díry, shluk gravitačních vln, ale taky polibek, západ slunce nebo snímek našich přátel.

Použili jste také lidské hlasy i reálné „vesmírné“ zvuky jako marťanský vítr nebo gravitační vlny…

Ty jsou veřejně přístupné u agentur NASA nebo ESA, které je mají na svých stránkách. Ale stejně jako u obrázků si jich člověk v reálu někdy nevšimne. Třeba marťanský vítr na začátku zní doslova jako vítr, ale některé prvky pak znějí ve finále úplně jinak.

Bylo pro vás důležité zakomponovat do skladby i české nástroje jako cimbál?

Chtěli jsme zachovat české prvky, jako je právě cimbál nebo varhany, inspirovali jsme se i smyčcovým ostinatem od Bedřicha Smetany.

Vizualizace skladby, kterou jste vytvořili na vašem blogu, je velmi podrobná. Jak dlouho vám trvalo koncept vytvořit skladby?

Asi měsíc.

Kde ještě jste čerpali inspiraci? Posloucháte sami hudbu inspirovanou vesmírem?

Použili jsme třeba nástroj, který má skladatel Hans Zimmer v trilogii o Batmanovi od Christopha Nolana. Byl to náš hold tomu filmu, jsme velcí filmoví fanoušci. Od malička máme rádi sci-fi, filmy i videohry. Zajímají nás zkrátka epické a osudové věci, které překonají „naše pozemské strasti“.

Vybočuje skladba First (Call from Mars) z vaší dosavadní tvorby?

Naše první album by se dalo zařadit mezi moderní arena rock a post hardcore.  Sice na něm nenajdete obdobnou píseň, ale na druhou stranu vesmírná skladba není naší tvorbě vzdálená. K podobným zvukům inklinujeme. Teď pracujeme na nové desce, bude to moderní rock, který je variabilní a patří k němu i soundtrackový zvuk.

Považujete za přelomové, že vaše píseň poputuje do vesmíru s dalšími jedenácti nahrávkami?

Stoprocentně. Mám z toho skvělý pocit: vytvořili jsme něco, co bude na Marsu. A celá ta věc je úžasná, co se týče lidstva. Vědci pracují na skvělých věcech a jsme rádi, že se o nich veřejnost dozvídá čím dál víc.

Abyste se naplno mohli naplno věnovat hudbě, ukončili jste prý školu.

Šli jsme do toho po hlavě, nikdo z nás ve studiu nepokračuje. Naplno se věnujeme jenom hudbě a všechno si děláme sami; máme kontrolu nad vším. Ale do budoucna se nebráníme spolupráci s dalšími hudebníky či producenty, abychom získali jiný úhel pohledu a osvěžili naše postupy.

S kapelou jste už procestovali svět, byli jste na turné v Asii. Kterou zkušenost považujete za nejcennější?

Určitě koncert v Dubaji, který byl nezapomenutelný. Ale podobné to vlastně bylo i v Rumunsku a na Ukrajině, lidé byli skvělí a pohostinní. Loni jsme se pak poprvé podívali do Los Angeles a bylo úžasné vidět, jak funguje největší hudební byznys na světě.

Jakým způsobem si ve světě budujete kontakty?

Najdete si prostě email daného člověka a zkrátka mu napíšete. Pokud se mu líbí, co slyší, řekne: Dobře, přijďte. A my mu pak doneseme i české pivo.

Takže úspěch závisí na aktivním přístupu kapely?

Rozhodně. Může vám odpovědět jeden člověk ze sta, ale to nevadí.

Je některá z jedenácti nahrávek ve finálním výběru vaší konkurencí?

Nepovažujeme nikoho za konkurenci. Každá nahrávka má jinou emoci, každá je krásná něčím jiným. Ať je to zpěv ptáků nebo rocková opera. Je na lidech, co zvolí a co podle nich nejvíc reprezentuje lidskou povahu.

Jedenáct finálových vzkazů vybírala osmičlenná mezinárodní porota složená z vědců a umělců. „Vybrali jsme ty, které v určitém slova smyslu reprezentují lidstvo,“ řekla serveru CT24.cz Eva Zažímalová, předsedkyně Akademie věd ČR a současně členka poroty. Důraz prý kladli na to, aby výsledný výběr zachytila různost kulturních prostředí i způsobů, jakým autoři zvuky zpracovali. Zvítězily původní nahrávky vytvořené přímo pro soutěž: u části nahrávek převažuje obsah slov, další mají výraznou hudební složku, ale porota vybrala i hlasy přírody či prostředí lidských sídel.

Nahrávky jsou nyní dostupné na hlavní stránce projektu mars.vesmir.cz. Veřejnost se může zapojit do hlasování, jež rozhodne, který ze záznamů bude z Marsu skutečně odvysílán. V potaz se bude brát počet hlasů, které nahrávka obdrží do okamžiku, kdy sonda ExoMars na jaře 2021 dosedne na povrch planety.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].