Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Hamáček chce pružněji reagovat na krizové situace

Premiér Andrej Babiš  a ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček, březen 2020 • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal
Premiér Andrej Babiš a ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček, březen 2020 • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal

Ministr vnitra Jan Hamáček chce zavést stav nebezpečí, který by mohla vyhlašovat vláda. Mělo by jít o mírnější variantu nouzového stavu, aby mohl kabinet pružněji reagovat v případě, kdy by se znovu opakovala podobná událost jako koronavirová pandemie. ,,Musíme aktuální zkušenosti využít a co nejrychleji je promítnout do zákonů, aby nám do budoucna umožnily pružněji reagovat na pandemii nebo riziko velkého rozsahu, jako je sucho nebo kyberútok,” řekl po projednání ústavního zákona v Bezpečnostní radě státu. Podle Hamáčka by byl mírnější stav nebezpečí v budoucnu lepší celostátní reakcí; ústavní zákon o bezpečnosti nyní počítá s tím, že lze vyhlásit nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav. Ale stav nebezpečí dnes mohou vyhlašovat pouze kraje, centrálně žádná možnost není.

Stejně jako nouzový stav by stav nebezpečí trval zprvu 30 dní, potom by kabinet musel žádat Poslaneckou sněmovnu o jeho prodloužení. I ve stavu nebezpečí by měl kabinet mít možnost omezit vlastnické právo, svobodu pohybu, pobytu či shromažďování, nebylo by ale možné omezit právo na stávku. Novela by měla vládě přinést i možnost požadovat zrychlené projednání návrhů zákonů. Opoziční strany oznámily, že jsou připraveny diskutovat o podpoře změn ústavního zákona. Trvají mimo jiné na tom, že plošné zásahy vlády do životů občanů by měly být pod kontrolou Parlamentu, či na dostatečném vymezení těchto zásahů. Úpravy obecného předpisu preferují před posílením některého z ministrů.

Průmysl se v dubnu rekordně propadl, poroste nezaměstnanost

Zavřená Škoda Auto, jaro 2020; ilustrační foto • Autor: ČTK
Zavřená Škoda Auto, jaro 2020; ilustrační foto • Autor: ČTK

Průmyslová výroba v Česku se v dubnu propadla nejvíce v novodobé historii země, meziročně byla o třetinu nižší: zrychlila meziroční pokles na 33,7 procenta z 12,5 procenta v březnu. Pokles byl ve všech odvětvích, nejvyšší u výroby aut. Propad průmyslu a výroby aut koresponduje i s hlubokým deficitem zahraničního obchodu, který dosáhl 26,9 miliardy korun, což byl meziročně o 42,9 miliardy horší výsledek. Obchodní bilance tak byla nejnižší od vstupu země do Evropské unie. Podstatný vliv na výrobu a obchodování Česka s cizinou měly dopady opatření proti šíření koronaviru jako odstávka výroby a uzavření firem. Stavební produkce se v dubnu snížila o 4,6 procenta, dopad epidemie koronaviru se negativně odrazil zejména v pozemním stavitelství.

Přestože byly ekonomické restrikce již téměř kompletně uvolněny, od českého průmyslu nelze očekávat okamžité odražení ode dna zpět na předkrizové úrovně. Bude mít po zbytek roku slabý výkon, ale ani masivní dubnový propad by podle analytiků neměl být v dalších měsících překonán. Poptávku po průmyslových výrobcích bude podle nich nadále tlumit nízká aktivita spotřebitelů v Česku i v zahraničí.  Nezaměstatnost se ještě v květnu udržela na hranici 3,6 procenta, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ale v rozhovoru pro HN uvedla, že během několika měsíců očekává nárůst na sedm procent. Experti Národní ekonomické rady vlády hovoří dokonce o deseti procentech. To by znamenalo, že během nejbližších měsíců na úřady práce dorazí až 400 tisíc nových nezaměstnaných.

Otevírají se střední školy a hromadné akce nad 500 lidí

Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský

Druhý stupeň základních škol a střední školy se od pondělka mohou znovu otevřít všem žákům; kvůli opatřením proti koronaviru do nich od 11. května mohly chodit zatím jen poslední ročníky. Nadále je však docházka pro všechny dobrovolná. Školy se navíc mohly samy rozhodnout, zda a jak aktivity pro žáky zorganizují; na druhý stupeň zamíří zřejmě v průměru víc než polovina dětí, nebudou ale do školy chodit každý den. Pro středoškoláky je možnost docházky ještě menší než v základních školách. S ohledem na program nabitý přijímacími zkouškami či maturitami pro ně školy naplánovaly hlavně individuální konzultace. Kvůli opatřením proti koronaviru se žáci ve školách mohou scházet v nanejvýš patnáctičlenných skupinách. Na rozdíl od prvního stupně se ale na druhém stupni a ve středních školách může složení skupin měnit. Pro všechny platí, že ve třídách nemusí mít roušky, pokud zachovají rozestupy alespoň 1,5 metru.

Nově jsou už také možná kulturní představení a hromadné akce až v počtu pěti set lidí na jednom místě bez nutnosti dodržovat předepsané rozestupy, nicméně roušky jsou stále povinné. V případě kinosálů je už možnost prodávat všechna sedadla, ale prodávat občerstvení se dál nesmí. Stejná pravidla platí i pro hudební akce a kluby - s podmínkou, že musí dění uvnitř ukončit nejpozději hodinu před půlnocí. Pro venkovní akce už není omezení. Jedinou výjimkou v rozvolňování je kvůli rozšíření koronaviru Karvinsko, kde platí krajská hygienická opatření: až do odvolání zde není možné pořádat hromadné akce pro více než 100 lidí, platí i pravidelná dezinfekce veřejných prostorů.

Minneapolis se chystá rozpustit městskou policii

Noční protesty v americkém Minneapolisu. • Autor: Reuers
Noční protesty v americkém Minneapolisu. • Autor: Reuers

Ve Washingtonu, New Yorku a dalších amerických městech ani v neděli odpoledne neutichly manifestace proti rasismu a policejní brutalitě, které spustila smrt Afroameričana George Floyda při zatýkání v Minneapolisu. Světová média ale hlásila poklidné pochody bez konfrontací s policií. Protesty trvají ve Spojených státech už skoro dva týdny a podle pozorovatelů je nyní u organizátorů patrná snaha přetavit počáteční rozhořčení lidí ve stabilní úsilí o systémové změny. Víkendové akce nepřinesly zdaleka tolik vypjatých okamžiků jako ty z předchozího týdne a podle agentury Reuters bylo možné v mnoha případech mluvit o takřka „slavnostní náladě“.

Americké město Minneapolis, kde nepokoje začaly, se připravuje na postupné zrušení městské policie a její nahrazení novým systémem bezpečnosti, který bude zaměřen na preventivní programy či komunitní výpomoc. Na Twitteru to oznámili předsedkyně městské rady Lisa Benderová a její kolega Jeremiah Ellis. Ve Spojených státech existuje řada hnutí, která požadují rozpuštění či zásadní reformu policie. „Chystáme se rozpustit minneapoliské policejní oddělení. Až to uděláme, tak ho jen neslepíme znovu dohromady. Chceme od základů přehodnotit to, jak přistupujeme k veřejné bezpečnosti a reagujeme na mimořádné události,“ uvedli.

Úspěšnost u maturitních testů klesla, účast byla zatím nejvyšší

Autor: Archiv
Autor: Archiv

Neúspěšnost u maturit letos proti loňskému roku vzrostla. Podle Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání to ale souvisí se zatím nejvyšší účastí studentů u maturitních zkoušek. Kvůli opatřením proti koronaviru letos totiž nikdo z maturantů na konci druhého pololetí nepropadl, a ke zkoušce tak mohli jít všichni studenti posledních ročníků. Didaktický test z matematiky nezvládlo 17,5 procenta studentů, meziročně o dva procentní body víc. U maturitního testu z češtiny letos neuspělo 14,1 procenta žáků, což je o 3,9 procentního bodu víc než loni. K testům se letos nedostavilo pouze 1,5 procenta těch, kteří se k nim přihlásili poprvé. V minulém školním roce činila neúčast prvomaturantů 8,2 procenta.

„Ukázalo se, že distanční on-line příprava i následná koncentrovaná příprava ve školách zafungovala. Přestože se maturity účastnili i ti žáci, kteří by v minulých letech ke zkoušce připuštěni nebyli, nedošlo k podstatnému zhoršení výsledků,“ uvedl ministr školství Robert Plaga (ANO). Podle něj jsou průměrné výsledky srovnatelné s minulými roky. Státní maturity se skládají povinně z češtiny a druhý předmět si studenti mohou vybrat mezi matematikou a cizím jazykem. Zhruba tři čtvrtiny maturantů zvolily angličtinu a pětina matematiku. Maturanti psali testy před týdnem. Termín byl letos kvůli pandemii koronaviru zhruba o měsíc později než obvykle. Podrobnou analýzu výsledků zveřejní Cermat na svém webu 22. června. Profilové zkoušky na úrovni škol a ústní část státních maturit začnou studenti skládat od 10. června.

Pražská MHD inovuje navigační systém tramvají

Ilustrační foto • Autor: HN - Lukas Biba
Ilustrační foto • Autor: HN - Lukas Biba

Všechny tramvaje patřící pražskému dopravnímu podniku dostanou nové přijímače polohových služeb a budou moci přijímat signál i z nejnovějšího evropského navigačního systému Galileo. DPP hodlá zakoupit bezmála 840 přijímačů a vyhlášená veřejná zakázka počítá až s hodnotou 21 milionů Kč. ,,Díky novým přijímačům a možnosti využívání signálu evropského navigačního systému Galileo dosáhneme nejenom zpřesnění lokalizace tramvají, podle dosavadních testů až na 1,5 metru, ale pomůže nám to vylepšit další systémy, které používáme,” vysvětluje záměr inovace generální ředitel Petr Witowski.

Galileo tak nahradí stávající 20 let starý systém - a tato instalace se stane jednou z prvních v Evropě, kdy nový navigační systém bude využívat MHD k řízení spojů a také k poskytování přesných informací o odjezdech a zpožděních. ,,V metru jsme monitory se skutečným příjezdem vlaků nainstalovali v prosinci 2019. Na začátku letošního roku jsme cestujícím začali poskytovat údaje o skutečných odjezdech autobusů ze zastávek a následně i jejich on-line polohu. Na tento rok jsme slíbili, že bychom chtěli cestujícím začít poskytovat to samé i u tramvají. Tendr, který právě vypisujeme, je jedním z prvních kroků,” říká Adam Scheinherr, náměstek primátora pro dopravu a předseda dozorčí rady DPP.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].