Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Lidé mohou být na veřejných místech nejvýše ve dvou

Autor: Milan Bureš
Autor: Milan Bureš

Nejvýše ve skupinkách po dvou mohou být lidé od úterý v Česku na veřejně dostupných místech. Vyplývá to z pondělního mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které prodloužilo a rozšířilo dřívější omezení volného pohybu v Česku. Ministerstvo o tom však informovalo až nyní v tiskové zprávě.  Výjimku z omezení sdružování mají členové jedné domácnosti, účastníci pohřbů nebo lidé vykonávající své povolání či podnikatelskou činnost. Nově ministerstvo také nařídilo lidem, aby od ostatních udržovali alespoň dvoumetrový odstup, pokud je to možné. Vláda už 15. března zakázala s účinností do 24. března volný pohyb lidí po celé republice. Zákaz se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení či na pobyty v přírodě a parcích. V pondělí 23. března vláda zákaz volného pohybu prodloužila do 1. dubna a ministerstvo zároveň vydalo zmíněné omezení sdružování.

Server iRozhlas napsal, že nová mimořádná opatření, kterými kabinet de facto prodloužil stávající zákazy týkající se volného pohybu osob či zavřených obchodů, vláda nevyhlásila podle krizové legislativy, ale opřela se o zákon o ochranně veřejného zdraví. Podnikatelé, ale i běžní lidé proto nemají podle serveru nově nárok na kompenzaci škod. „Krizový zákon předpokládá, že když dojde kvůli krizovým opatřením ke škodám, že se nahradí. Teď se ale zavedla nová opatření, vesměs ve stejném rozsahu jako byla ta původní, a to podle zákona o ochraně veřejného zdraví, který žádnou náhradu škody nepředpokládá,“ řekl pro iROZHLAS.cz advokát Daniel Zinrák, který se specializuje na náhradu škod.

Šéf OSN: Pandemie je hrozbou pro celé lidstvo

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Pandemie nemoci COVID-19 je hrozbou pro celé lidstvo, v boji s nákazou je třeba postupovat solidárně, prohlásil  generální tajemník OSN António Guterres. Oznámil přitom vytvoření zvláštního humanitárního fondu určeného nejzranitelnějším zemím. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová zase všechny státy vyzvala, aby snížily počet lidí ve svých věznicích, které by podle ní mohl koronavirus „zpustošit“.

Na hrozbu koronaviru musí lidstvo odpovědět jako celek, prohlásil Guterres. „Zásadní jsou celosvětové činy a celosvětová solidarita,“ dodal a vyzval všechny členské státy OSN, aby přispěly do zvláštního humanitárního fondu o cílové hodnotě lehce přes dvě miliardy dolarů (51,1 miliardy korun). Agentura AFP ale poznamenává, že je to malá částka - například při srovnání s ve středu dohodnutým opatřením v USA, jehož výše bude zřejmě až tisícinásobně vyšší. Fond by měl v období od letošního dubna do prosince pokrýt snahy o minimalizaci šíření viru v méně rozvinutých zemích v Africe, Asii a Jižní Americe.

Španělsko má víc obětí než Čína

Osvětleme Itálii - nedělní flashmob akce země v karanténě • Autor: Claudia Greco/AGF / Sipa Press /
Osvětleme Itálii - nedělní flashmob akce země v karanténě • Autor: Claudia Greco/AGF / Sipa Press /

Ve Španělsku zemřelo už 3434 lidí nakažených koronavirem, což je více než v Číně, odkud se nákaza začala koncem loňského roku šířit do světa a kde dosud zaznamenali 3287 úmrtí, uvedl  deník El País. Nejvíce mrtvých z řad nakažených, na 6820, nyní registruje Itálie. Případů nákazy se ve Španělsku podle nejnovějších údajů ministerstva zdravotnictví od vypuknutí epidemie v zemi potvrdilo celkem 47 610. Za posledních 24 hodin vzrostl ve Španělsku počet obětí o 738, což je dosud nejvyšší denní nárůst. Podle deníku El Periódico je zatím těžké odhadnout, kdy ve Španělsku dosáhne epidemie vrcholu. Také Rusko oznámilo rekordní denní nárůst pacientů nakažených koronavirem. Ministerstvo zdravotnictví eviduje 658 případů onemocnění, což je o 163 více než v úterý. Podle názoru expertů i některých politiků je však statistika neúplná.

Německo má podle nové bilance více než 31 500 prokázaných případů nákazy koronavirem. Počet úmrtí na onemocnění COVID-19 se zvýšil z úterních 114 na 149. „Jsme na začátku epidemie,“ zopakoval poněkolikáté šéf Institutu Roberta Kocha Lothar Wieler, podle něhož je nyní v Německu na každých 100 tisíc obyvatel v průměru 38 nakažených a číslo dále stoupá. V Rakousku už počet nakažených koronavirem přesáhl pět tisíc. Koronavirem se nakazil britský princ Charles; má ale mírné příznaky a zůstává v dobrém zdravotním stavu. Nemoci způsobené koronavirem ve věku 81 let podlehl americký dramatik Terrence McNally, který jako jeden z prvních úspěšných autorů na prknech divadel učinil běžnými homosexuální postavy.

Nakladatelé a knihkupci píší premiérovi

Ilustrační foto • Autor: ČTK
Ilustrační foto • Autor: ČTK

Čeští nakladatelé a knihkupci zaslali premiéru Andreji Babišovi dopis, v němž ho žádají o plnou náhradu škod způsobených krizovými opatřeními. „Hrozí nenávratné zhroucení českého knižního průmyslu s nevyčíslitelnými celospolečenskými důsledky,“ zveřejnil web Aktualne.cz názor signatářů dopisu. „Na vitalitě knižního průmyslu jsou v naší republice závislé desetitisíce lidí, autory a překladateli počínaje, knihkupci a redaktory konče,“ vysvětlují autoři: „My, nakladatelé, distributoři a provozovatelé knihkupeckých sítí cítíme nejvyšší míru zodpovědnosti za záchranu pracovních míst, která jsou nezanedbatelnou součástí české ekonomiky.“

Podle autorů dopisu se ani s otevřením knihkupectví nevrátí podmínky panující před krizí. „Start bude trvat měsíce, neboť obavy a opatrnost společnosti budou mít vleklý charakter a knihy nebudou vyhledávanou komoditou pravděpodobně dříve než na Vánoce. V takovém stavu ovšem hrozí absolutní zhroucení knižního průmyslu,“ stojí v dopisu. Zástupci knižního trhu proto žádají premiéra Babiše, aby podle zákona mohli „požádat o plnou náhradu škody způsobené krizovými opatřeními- a to dříve, než budou jejich následky likvidační“.

V koronavirovém světě se daří i kybernetickým virům

Ilustrační foto • Autor: Shutterstock
Ilustrační foto • Autor: Shutterstock

Odborníci z IT společnosti Kaspersky varují před hrozbou, která zneužívá koronavirovou pandemii. Už od ledna registrují správci a provozovatelé kybernetických sítí množící se útoky zaměřené na maily a zprávy nějak související s koronavirovou pandemií. Často jde o podvodné pokusy vylákat z uživatelů peníze, dostat se j jejich datům a heslům. Takový útok byl zřejmě i za útok na brněnskou fakultní nemocnici.

Firma Kaspersky upozorňuje, že v nové hrozbě nejde o phishing ani malware, ale o „bankovního trojského koně zacíleného na Android“. Podle médií zobrazuje uživatelům upozornění, že se v jeho okolí pohybují lidé nakažení koronavirem. Aby se majitel telefonu dozvěděl, kde přesně se „nakažení“ nacházejí, má zaplatit 75 centů a informaci dostane. Zločinci se ale při reakci dostanou k citlivým osobním datům z platební karty. Nejpostiženější jsou údajně uživatelé ve Španělsku, Polsku nebo Německu. Jak napsalo Atuálně.cz, množí se také podezřelé e-shopy nabízející ochranné prostředky -  včetně Česka.

Filharmonie zahraje pro nemocnice bojující s koronavirem

Česká filharmonie  uspořádá komorní benefiční koncert pro čtyři pražské a brněnské nemocnice, jejichž zaměstnanci pečují o pacienty s vážným průběhem nemoci COVID-19. Koncert z Dvořákovy síně Rudolfina bude v přímém přenosu vysílat ČT art 28. března na televizních obrazovkách, iVysílání a Facebooku. Stream bude možné volně sdílet na sociálních sítích, a to i v zahraničí. Všichni účinkující vystoupí bez nároku na honorář. Pro dárce připravuje Nadace Via veřejnou sbírku.

„Šíření koronaviru jsme všichni zpočátku sledovali s odstupem a říkali jsme si, že to snad brzy přejde a situace nebude až tak vážná. O několik dnů později však z našich plánů, které se tvoří léta, nebylo nic. Koncerty jsme museli zrušit, ale hned jsme začali přemýšlet i o tom, jak a komu bychom mohli pomoci, zvlášť když jsme sami zaznamenali tak ohromnou vlnu solidarity od našich posluchačů, kteří nechtějí vracet vstupné, aby zahladili vzniklé ztráty,“ uvedl generální ředitel ČF David Mareček.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].