Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Magistrát: Na Staroměstské náměstí se vrátí Mariánský sloup

 Díly Mariánského sloupu plují ke Karlovu mostu • Autor: Jakub Plihal
Díly Mariánského sloupu plují ke Karlovu mostu • Autor: Jakub Plihal

Na pražské Staroměstské náměstí se zřejmě vrátí Mariánský sloup v podobě repliky, kterou vytvořil sochař Petr Váňa. Zastupitelé ve čtvrtek změnili dřívější zamítavé stanovisko města, kvůli kterému sochař nezískal povolení k umístění sloupu. Návrh předložil Jan Wolf (KDU-ČSL) spolu s Jiřím Pospíšilem a Janem Chabrem (oba TOP 09). Umístění repliky podpořila většina zastupitelů Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČL), ODS a ANO. Sloup ze 17. století svrhl dav v roce 1918, protože v něm viděl symbol habsburské monarchie.Wolf návrat sloupu prosazuje dlouhodobě, zastupitelstvo to v minulosti několikrát odmítlo. Schváleným usnesením se ruší původní zamítavé stanovisko zastupitelů z roku 2017. Městská rada zároveň dostala za úkol zajistit součinnost Technické správy komunikací, která pro umístění sloupu musí poskytnout zábor.

Na replice Váňa pracoval od roku 2008, loni ji neúspěšně chtěl začít na náměstí instalovat, čemuž kvůli chybějícímu záboru zabránila policie. Po čtvrtečním hlasování Wolf prohlásil, že sloup by měl na náměstí stát do půl roku. Proti umístění se postavili zastupitelé Pirátů a část klubu Prahy Sobě. „Nemůžeme na nejcennější náměstí v České republice jen tak usadit takové dílo, u kterého nevíme, že má takové hodnoty a že si zaslouží umístění na takovém místě,“ uvedl primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě). Dodal, že existuje posudek historiků umění a architektury, podle kterého by sloup na náměstí stát neměl a že jejich názor by měli zastupitelé respektovat.

Česko schválilo digitální daň, Francie Spojeným státům ustoupila

Autor: Globe Media /  Reuters
Autor: Globe Media / Reuters

Zatímco Poslanecká sněmovna ve středu schválil vládní návrh zákona na zavedení digitální daně, kterou by v Česku měly začít platit velké nadnárodní softwarové firmy, francouzská vláda ve čtvrtek se Spojenými státy uzavřela ohledně podobné chystané digitální daně příměří. Český návrh zavádí jednotnou digitální daň ve výši 7 procent na vybrané digitální služby poskytované v ČR. Měly by jí podléhat internetové firmy s globálním obratem nad 750 milionů eur (asi 19 miliard korun), které budou mít na území Česka roční obrat za uskutečněné zdanitelné služby minimálně 100 milionů korun. Ročně by daň mohla rozpočtu přinést asi pět miliard korun. Spojené státy ale hrozí protiopatřeními, argumentují tím, že daň bude diskriminační (zasáhne převážně americké technologické společnosti).

USA zároveň vedou otevřenou diplomatickou přestřelku s Francií ohledně obdobné daně ve výši tří procent. Ministryně financí Alena Schillerová prohlašuje, že Česko z odvety USA obavy nemá. Pouhý den poté, co čeští poslanci digitální daň schválili, nicméně francouzský ministr Bruno Le Maire uvedl, že Paříž odloží výběr digitální daně na konec roku a USA na oplátku prozatím nezavedou odvetná cla. Le Maire se na tom  dohodl s americkým ministrem financí Stevenem Mnuchinem na zasedání Světového ekonomického fóra ve švýcarském alpském středisku Davosu. Cílem je podle něj nyní nalézt mezinárodní řešení digitální daně v rámci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj OECD.

Policie: Příčinou požáru ve Vejprtech byla nedbalost

Starostka Vejprt Jitka Gavdunová  • Autor: ČTK
Starostka Vejprt Jitka Gavdunová • Autor: ČTK

Příčinou nedělního tragického požáru domova pro mentálně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku, při kterém zemřelo osm lidí, byla manipulace s otevřeným ohněm. Všechny oběti se při požáru udusily, uvedli zástupci policie. Technickou závadu nebo cizí zavinění vyloučili. Policisté případ vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti. Za tento čin hrozí případnému pachateli až osm let. „Budeme se snažit zjistit, kdo je viníkem. Zatím jsme vyloučili, že by to byl někdo zvenčí, kdo by neměl přístup dovnitř,“ uvedl vedoucí odboru obecné kriminality Martin Charvát. Na vyšetřování spolupracovali kriminalisté s vyšetřovatelem hasičů.

Starostka Vejprt Jitka Gavdunová (ODS) hned v neděli uvedla, že v minulosti se klienti několikrát pokusili objekt zapálit. Požár nahlásil vychovatel ve 4:46. Ohnisko bylo ve společenské místnosti v prvním patře objektu. „Po odklizení všech trosek bylo stanoveno v pravé části místnosti místo, kde stál gauč. Pravděpodobně na něm došlo k iniciaci,“ uvedl Charvát. Vejprty se chtějí o přeživší klienty postarat a ubytovat je zatím v jiných vlastních objektech ve městě. Domov Kavkaz je nyní neobyvatelný.

Čína kvůli koronaviru ruší akce spojené s novoročními oslavami

Wu-chan; ilustrační foto • Autor: AP
Wu-chan; ilustrační foto • Autor: AP

Peking ve snaze zabránit dalšímu šíření nového koronaviru odvolal všechny velké akce spojené s oslavami lunárního nového roku, jehož příchod připadá na sobotu. Týká se to i tradičních poutí. Koronavirem se v Číně doposud nakazilo asi 620 lidí, 17 jich zemřelo. Všechny případy úmrtí jsou hlášeny z provincie Chu-pej, jejíž hlavní město Wu-chan, které je v Číně páté největší, je uzavřené. Nefunguje v něm veřejná doprava ani spojení do dalších částí země. Místní úřady požádaly obyvatele, aby nikam nevyjížděli, pokud to není nezbytně nutné. Podobná opatření přijala i nedaleká města Chuang-kang a E-čou. Na svátky kolem lunárního ového roku se přitom obvykle na cesty za příbuznými po celé Číně, ale i do zahraničí, vydávají stamiliony lidí.

Lidé v jedenáctimilionovém čínském Wu-chanu, který úřady uzavřely ve snaze zastavit šíření nového koronaviru, vykoupili obchody a stáhli se do svých domovů. Místní úřady vyzývají obyvatele Wu-chanu, aby nepropadali panice, protože ve městě jsou v současnosti dostatečné zásoby jídla, léků a dalších potřeb. V důsledku nákazy novým typem koronaviru zemřelo od konce loňského roku 17 lidí, všichni v provincii Chu-pej, jejímž je Wu-chan hlavním městem. Nejmladší oběti bylo 48 let, nejstarší 89 roků. Šlo většinou o lidi v pokročilém věku trpící nějakou chronickou nemocí. Virus pocházel z trhu s mořskými plody ve Wu-chanu. Šíří mezi lidmi, protože se jím nakazili příbuzní nemocných i zdravotníci, kteří se o ně starali. Nicméně BBC uvádí, že rozklíčovat, jak se nákaza mezi lidmi přenáší, je jednou ze zásadních otázek. Napadá plíce a zpočátku se projevuje teplotou a kašlem. Pacienti mohou být dýchaviční a mít i další dýchací potíže.

Wu-chan; ilustrační foto • Autor: AP
Wu-chan; ilustrační foto • Autor: AP

Soud OSN: Barma musí zabránit genocidě Rohingů

Rohingové prchající z Myanmaru • Autor: REUTERS
Rohingové prchající z Myanmaru • Autor: REUTERS

Mezinárodní soudní dvůr OSN v Haagu nařídil Barmě, aby přijala veškerá opatření k ochraně etnika Rohingů a aby zabránila jejich genocidě. Zda se Barma vyvražďování již dopustila, soud ale teprve rozhodne. Barmu v listopadu u soudu OSN zažalovala převážně muslimská Gambie. Tato západoafrická země tvrdí, že Barma chtěla muslimské obyvatelstvo Rohingů cíleně vyhladit.  Nynější rozsudek se týkal pouze požadavku Gambie na zavedení předběžných opatření. Konečný verdikt však soudu může trvat i několik let.

Pro ochranná opatření se jednohlasně vyslovilo všech 17 soudců. Mezinárodní soudní dvůr je nejvyšším soudem OSN, jeho rozhodnutí jsou pro státy závazná a nelze se proti nim odvolat. Svoje verdikty však nemá jak vynucovat a v minulosti je některé země přehlížely nebo se jimi neřídily úplně. Barmská vůdkyně Aun Schan Su Ťij uvedla, že na Rohinzích byly spáchány „válečné zločiny“, ale odmítla, že by se jednalo o genocidu. Uprchlíci podle ní rozsah násilí přehánějí. Mezinárodní soudnictví podle vůdkyně není připravené na to, aby se vypořádalo se zavádějícími informacemi, které pak vedou k obviňování celých národů a vlád. „Lidskoprávní organizace Barmu odsoudily na základě neprokázaných výpovědí, které nejsou podložené vyšetřováním,“ píše Su Ťij v článku zveřejněném v listu Financial Times.

Další italská vesnice prodává domy za jedno euro

Prodej domů za symbolické jedno euro se stal v Itálii v posledních letech způsobem, jak nalákat lidi do chátrajících a opuštěných staveb. Ty se často nacházejí v malebných obcích, které však čelí odlivu obyvatel. Další z vesnic, kde můžete pořídit dům v přepočtu za 25 korun, je Bisaccia. Tentokrát však starosta hledá početné rodiny či skupiny přátel, které by odkoupily hned několik domů najednou. „Naše situace je specifická. Opuštěná oblast zasahuje nejstarší část vesnice, kde jsou domy natlačené na sebe podél jedné cesty. Některé dokonce sdílejí vchod,“ řekl starosta Francesco Tartaglia pro server CNN Travel.

Domy by proto rád prodal velkým rodinám či skupinám přátel, kteří se dobře znají a vdechli by nový život hned několika obydlím najednou. Rozpadajících se objektů na prodej je celkem 90. Odliv obyvatel z malých vesniček je trend, který byl v bezmála čtyřtisícové Bisaccii ještě posílený sérií velkých zemětřesení, z nichž poslední obec zasáhlo před 30 roky.   Prázdné domy v malebných italských vesničkách jsou často ve velmi špatném stavu a nízká pořizovací cena je vykoupena nutností rozsáhlé rekonstrukce. V podmínkách některých vesnic, které se již pokusily obdobným způsobem nalákat nové rezidenty, je i minimální částka, kterou je třeba do rekonstrukce investovat, nebo lhůta, během které je nutné dům opravit.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].