Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Zeman místo Válkové navrhne na ombudsmana Křečka

Autor: Karel Cudlín
Autor: Karel Cudlín

Prezident Miloš Zeman stáhl nominaci poslankyně ANO a zmocněnkyně vlády pro lidská práva Heleny Válkové na funkci ombudsmanky. Místo ní na post navrhne bývalého poslance ČSSD a donedávna zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka. Uvedl to předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) po společném novoročním obědě se Zemanem a předsedou sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO).  Prezident přitom loni loni dvakrát neúspěšně sněmovně navrhoval, aby Stanislav Křeček (jemuž bude v květnu 82 let) pokračoval ve funkci zástupce ombudsmanky.

Válková v pátek sama od kandidatury na ombudsmanku ustoupila. Reagovala tak na zveřejnění článku z konce 70. let, který napsala s někdejším prokurátorem Josef Urválkem. Ten se podílel na politických procesech včetně justiční vraždy právničky a političky Milady Horákové. Přitom ale odmítla, že by toto odhalení bylo důvodem jejího rozhodnutí. Řekla, že za svými odbornými pracemi si dále stojí a že dříve nevěděla, že kdo je Josef Urválek. Tvrdí také, že se Urválek podepsal pod její článek, ale nepodílel se na něm. Válková zatím zůstává šéfkou rady vlády pro lidská práva. Podle kritiků by ale měla opustit i tuto funkci. Vláda v pondělí Válkovou vyslechla, ale o jejím odvolání nehlasovala.

Šanghaj kvůli Tchaj-wanu ruší styky s Prahou

Zdeněk Hřib • Autor: Matěj Stránský
Zdeněk Hřib • Autor: Matěj Stránský

Vedení čínské Šanghaje oznámilo, že pozastavuje oficiální styky s Prahou. Důvodem je smlouva o partnerství, kterou v pondělní podepsali v Praze primátor Zdeněk Hřib a starosta tchajwanského hlavního města Tchaj-peje Kche Wen-če. Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a postup Prahy kritizuje jako vměšování do svých věcí. „Svévolně se vměšuje do čínské vnitřní politiky a veřejně se staví proti principu jedné Číny. Vláda města Šanghaj a jeho lid proti tomu důrazně protestují,“ uvedla šanghajská vláda na adresu pražského vedení. V říjnu podobně přerušilo vztahy hlavní město Peking.

Dřívější pražská koalice ve smlouvě s Pekingem schválila klauzuli, že uznává jednotu Číny. Nynější vedení ji chtělo odstranit a Peking následně smlouvu vypověděl. Podle Hřiba dosavadní spolupráce s Šanghají spočívala pouze v tom, že společnost Home Credit ze skupiny PPF platila školení šanghajských záchranářů u pražské záchranky. Krok Šanghaje proto podle něj nebude mít žádný negativní dopad, naopak partnerství s Tchaj-pejí bude pro město cennější. Hospodářská komora ČR ale v reakci na to varovala, že změny mohou u Číňanů vzbudit dojem, že už nejsou v Praze vítáni, a sníží tak jejich zájem o cestování do Česka.

Šanci dostane až příští generace, píše Johnson k nezávislosti Skotska

Nicola Sturgeon • Autor: ČTK
Nicola Sturgeon • Autor: ČTK

Britský premiér Boris Johnson nevyhoví žádosti Skotska, aby referendum o nezávislosti mohl vyhlásit skotský parlament. Trvá tak dosavadní stav, kdy nelze svolat hlasování bez souhlasu Londýna. Vyplývá to z dopisu, který poslal šéfce skotské vlády Nicole Sturgeon. Ta v kampani před prosincovými volbami slíbila, že o převod pravomocí  na skotský parlament bude usilovat. Ve volbách do získala se svou Skotskou národní stranou  48 z 59 skotských křesel v britském parlamentu, což označila za „jasný mandát“ pro vypsání referenda.

Volání po dalším hlasování souvisí s tím, že ve Skotsku existuje menší podpora pro brexit. Referendum o nezávislosti by tedy mohlo vést k rozpadu Británie, což Johnson nechce připustit. Odmítnutí referenda zdůvodnil tím, že jedno už se konalo v roce 2014 a že skotští lídři tehdy slíbili, že jde o hlasování, „které přichází jednou za generaci“.

Koruna je nejsilnější za sedm let

ČNB • Autor: Milan Jaroš
ČNB • Autor: Milan Jaroš

Koruna v novém roce překvapivě zpevňuje, v úterý kurz k euru dosáhl nejsilnější úrovně od spuštění devizových intervencí, tedy za posledních sedm let. Euro se na mezibankovním trhu prodávalo za 25,17 Kč. Před rokem bylo zhruba o 50 haléřů dražší, na podzim kurz blížil až k hranici 26 korun (čím víc korun za jedno euro, tím je koruna slabší). Novým impulsem tento týden jsou pondělní data o inflaci, podle kterých loni rostly ceny v Česku o 3,2 procenta.

Tedy nejvíc od roku 2012 a také víc, než je tříprocentní strop cílového inflačního pásma 1–3 % České národní banky. Vyšší než očekávaná inflace zvedla očekávání dalšího zvýšení úrokových sazeb ČNB v letošním roce, což by znamenalo větší výnos z korunových dluhopisů nebo vkladů, a tím pádem i větší zájem o koruny. Dalšími faktory, které koruně podle analytiků svědčí, je uklidnění v obchodních vztazích mezi USA a Čínou a také to, že dál neeskaluje konflikt Západu s Íránem.

EK chce 100 miliard eur pro regiony závislé na uhlí

Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský

Evropská komise chce na pomoc regionům závislým na uhlí a dalších fosilních zdrojích získat v příštích sedmi letech investice ve výši nejméně 100 miliard eur (2,5 bilionu korun). Víceletý rozpočet EU by z této částky měl poskytnout 7,5 miliardy. Oznámil to výkonný místopředseda Evropské komise Frans Timmermans, který představil podrobnosti fondu na podporu regionů, jež mohou čelit problémům při přechodu ke klimaticky čistému hospodářství. Konkrétní oblasti by podle něj měly vybrat členské státy. Lídři unijních zemí se v prosinci zavázali, že EU bude do poloviny století uhlíkově neutrální, tedy že redukuje většinu svých emisí skleníkových plynů a ty zbývající vyváží například výsadbou stromů. Polsko, které se ke slibu jako jediné odmítlo připojit, chtělo znát podrobnosti chystaného fondu, od něhož si slibovalo významný příspěvek pro své uhelné regiony.

Podle Timmermanse se však nebude systém podpory označovaný jako Just Transition Mechanism omezovat pouze na oblasti s těžbou uhlí. „Je to vzkaz těžařům uhlí v Asturii (Španělsko), západní Makedonii či Slezsku, rašelinářům v irských Midlands a či pobaltským regionům těžícím ropné břidlice,“ jmenoval možné příklady využití fondu Timmermans.  Kromě zmíněných 7,5 miliard eur bude pomoc spolufinancována z podílů jednotlivých zemí určeného na kohezní politiku. Většina peněz by ale měla pocházet z vyvolaných investic či projektů Evropské investiční banky.

Otec želvího rodu se vrací do volné přírody

Samec Diego • Autor: AP
Samec Diego • Autor: AP

V tichomořském souostroví Galapágy bude do volné přírody vypuštěn samec želvy sloní, který pomohl zachránit vlastní poddruh před vyhynutím. Nyní stoletý Diego byl mezi 14 samci, kteří se zúčastnili rozmnožovacího programu na ostrově Santa Cruz. Snaha ochránců přírody se ukázala být úspěšná, od 60. let minulého století se podařilo zplodit 2000 želvích mláďat a Diego při tom hrál zásadní roli: podle odhadů má na 800 potomků. Program nyní skončil a Diego bude v březnu vypuštěn do volné přírody na rodném ostrově Espaňola. Připojí se k tamní 1800členné želví populaci, která podle zoologů ze 40 procent nese jeho geny.

„Přispěl velkým podílem k vytvoření rodové linie, kterou vracíme na Espaňolu,“ řekl ředitel parku Jorge Carrión. „Je to pocit štěstí mít možnost vrátit tuto želvu do jejího přirozeného prostředí,“ dodal. Před triumfálním návratem na Galapágy pobývá Diego v karanténě. Správa parku má za to, že byl odchycen před 80 lety vědeckou expedicí. Poté byl nějaký čas v zoologické zahradě v kalifornském San Diegu. Ještě před 50 lety žili na Espaňole pouze dva samci a 12 samiček jeho poddruhu chelonoidis hoodensis; jinde tyto vzácné želvy nežijí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].