Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

ČTÚ: Vyšší ceny za data jsou kvůli malé konkurenci

Ilustrační foto • Autor: Shutterstock
Ilustrační foto • Autor: Shutterstock

Ceníkové ceny za mobilní datové služby pro rezidenty jsou na českém trhu vyšší, než by byly na trhu s plně rozvinutou konkurencí. Konstatuje to analýza Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), která prošla připomínkovým řízením a regulátor jí odešle k notifikaci Evropské komisi.  ČTÚ v analýze uvedl, že mobilní trh v Česku není plně konkurenční, protože operátoři jednají v tzv. tiché shodě. K tomu podle úřadu přispívá , že soutěž se odehrává u neveřejných slev, nikoliv plošně v ceníkových cenách. Operátoři to v připomínkách odmítli.

Konkurenci, která by ceny snížila, má pomoci vstup čtvrtého mobilního operátora v podzimní aukci kmitočtů pro 5G nebo zákonné zkrácení doby pro přenesení mobilního čísla. ČTÚ dodal, že na základě výsledků analýzy by po schválení dokumentu na úrovni EU mohl rozhodnout o regulaci českého trhu. Konkrétní podobu ale neuvedl. Většina zemí unie nicméně mobilní trh nereguluje. O větší regulaci koncem letošního března mluvil už premiér Andrej Babiš, když ČTÚ kritizoval s tím, že musí více využívat své kompetence k nápravě situace na trhu s mobilními službami.

Antimonopolní úřad zrušil miliardový tendr na policejní auta

Ilustrační foto • Autor: Ludvík Hradilek
Ilustrační foto • Autor: Ludvík Hradilek

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil výběrové řízení na osobní i policejní auta pro ministerstvo vnitra za 2,25 miliardy korun. Podmínky tendru podle něj zvýhodňovaly dodavatele Škoda Auto. Ministr Jan Hamáček (ČSSD) rozhodnutí ÚOHS kritizoval a uvedl, že zvažuje právní kroky. Policie podle něj nová auta potřebuje.  Vítěz zrušeného výběrového řízení Škoda Auto měl s resortem uzavřít rámcovou dohodu na dodávku osobních aut v policejním i běžném provedení na roky 2018–2021. Škoda Auto je dlouhodobě největším dodavatelem automobilů pro českou policii, která od ní za poslední čtvrtstoletí odebrala na 18 000 vozů. Dalším nejvýraznějším dodavatelem je Hyundai.

Technické podmínky tendru byly podle ÚOHS stanoveny diskriminačně. Jako problematické viděl omezení provedení automobilu na typy sedan a hatchback, požadavek na pětidvéřovou karoserii i stanovení minimálních rozměrů interiéru vozů. „Kombinace těchto požadavků ve svém důsledku vede k bezdůvodné konkurenční výhodě dodavatele Škoda Auto,“ uvedl úřad.  Navíc kritizuje to, že parametry platily pro auta všech orgánů či institucí, nejen pro policejní vozy. Úřad proto oslovil ostatní dodavatele aut s tím, zda by splnili všechny požadavky tendru. Jedenáct odpovědělo, že ne. Automobilka Hyundai byla k tomu vyřazena na základě toho, že zakázku podala o 18 sekund později, než byla lhůta.

USA: Na tankery zaútočil Teherán

Jeden ze zasažených tankerů • Autor: REUTERS
Jeden ze zasažených tankerů • Autor: REUTERS

Americká vláda má jasno: na dva tankery poblíž Hormuzského průlivu ve čtvrtek ráno zaútočil Írán. Zbraně, expertíza potřebná k provedení takového útoku, nedávné podobné útoky spáchané Íránem na zdejší lodní dopravu a fakt, že žádná ozbrojená milice v regionu nemá zdroje ani schopnosti k tak sofistikovanému útoku - takové jsou podle amerického ministra zahraniční Mikea Pompea důkazy pro íránské stopy.

Útok byl cíleně proveden tak, aby plavidla poškodil, ale nehrozilo jejich potopení. V pátek Američané zveřejnili video, které ukazuje plavidlo íránských Revolučních gard, jak údajně z tankeru odstraňuje nevybuchlou minu. Pompeo připomněl i dubnová a květnová prohlášení íránských představitelů. Ti vyhrožovali, že jako odvetu za stupňující se americké sankce, které Írán dohnaly do hluboké ekonomické krize, zablokují strategicky mimořádně významný Hormuzský průliv, jímž putuje zhruba čtvrtina světové ropy. “Írán kolem sebe kope, protože chce zastavit naši úspěšnou strategii maximálního nátlaku,” dodal Pompeo.

Vladislavský sál si na galavečeři pronajme firma Louis Vuitton

Ilustrační foto • Autor: ČTK
Ilustrační foto • Autor: ČTK

Vladislavský sál, kde prezident přijímá zahraniční návštěvy a kde se předávají nejvyšší státní vyznamenání, bude poprvé v historii pronajat pro komerční účely. Jak zjistil server aktualne.cz, nejprestižnější ceremoniální místo v Česku si pronajme francouzská oděvní značka Louis Vuitton na uspořádání galavečeře. Společnost zaplatí za pronájem prostoru v přepočtu zhruba 15,5 milionu korun. „Mohu potvrdit, že dne 22. června se ve Vladislavském sále uskuteční galavečeře společnosti Louis Vuitton,“ sdělil Aktuálně.cz David Šebek, mluvčí Správy Pražského hradu.

Galavečeře pro takový soukromý subjekt se zcela vymyká tomu, k čemu se Vladislavský sál dosud využíval. Každoročně si tam vrcholní státní představitelé v čele s prezidentem republiky připomínají vznik samostatného československého státu, probíhá tam inaugurace prezidenta a v minulosti se tam konal třeba summit NATO. Nejblíže ke komerci má sál ve chvíli, kdy běžní návštěvnici platí vstupné za jeho prohlídku. „Správa Pražského hradu nejspíš hledá cesty, jak zvýšit příjmy. Tomu musíme rozumět,“ uvedl pro Aktuálně.cz někdejší mluvčí prvního českého prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček. Na druhou stranu si není jistý, zda by tímto způsobem měl Vladislavský sál, prostor spojený s českou identitou, fungovat i do budoucna: „Je otázka, jestli má sál nastoupit tuto cestu a přidat se k ostatním komerčně pronajímaným prostorám. Je to věcí úvahy, v níž nechci být soudce. Doba je ale jiná, když si uvědomíme, co všechno se kolem nás změnilo."

Čaputová v Česku: Zeman, Havel i pražská kavárna

Zuzana Čaputová; ilustrační foto • Autor: Milan Bureš
Zuzana Čaputová; ilustrační foto • Autor: Milan Bureš

Nastupující slovenská prezidentka Zuzana Čaputová příští čtvrtek zamíří do Prahy na svou první zahraniční cestu . Kromě setkání se prezidentem Milošem Zemanem a předsedou Poslanecké sněmovny a Senátu položí kytici k hrobu Václava Havla a zřejmě navštíví koncert na Kampě před Mlýnskou kavárnou. Program Čaputové, kterou čeká inaugurace tuto sobotu, začíná na Pražském hradě rozhovorem se Zemanem, jednáním národních delegací a slavnostním obědem.

Kromě setkání se šéfem Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS) a Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) se Čaputová chystá také položit věnec u sochy Milana Rastislava Štefánika na Petříně a kytici k hrobu bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla. Setkání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) v programu nemá, mluvčí vlády Vladimír Vořechovský řekl, že předseda vlády bude ve stejné době na zasedání Evropské rady. Po setkání s krajany a večeři v Lichtenštejnském paláci by se měla Čaputová zúčastnit koncertu s podtitulem „Zuzana není sama doma“, který se bude konat na Kampě u Mlýnské kavárny.  Na koncertu se představí mimo jiné Dan Bárta s Robertem Balzarem, písničkářka Katarzia, projekt Půljablkoň nebo skupina Živé kvety.

Triumfy outsiderů: titul NBA vyhrálo Toronto, mistrem NHL je St. Louis

V ulicích Toronta se rozpoutala euforie  • Autor: REUTERS
V ulicích Toronta se rozpoutala euforie • Autor: REUTERS

Basketbalisté Toronta získali ve čtvrtek večer titul v nejprestižnější basketbalové soutěži světa, severoamerické NBA. Tým Toronto Raptors ve finále porazil tým Golden State Warriors z Kalifornie a stal se tak prvním vítězem soutěže, který nesídlí v USA. V šestém finálovém utkání Raptors zvítězili na hřišti šampiona předchozích dvou ročníků Golden State 114:110 a sérii ovládli 4:2 na zápasy.

Nečekaný úspěch přichází jen den poté, co jinou prestižní soutěž vyhrál jiný podceňovaný tým – tým hokejisté St. Louis Blues zvítězili ve finále hokejové NHL a získali Stanley Cup. Tento tým hraje soutěž NHL od konce 60. let minulého století, ale zatím ji nikdy nevyhrál. Hokejisté St. Louis v rozhodujícím sedmém finálovém zápase vyhráli v Bostonu 4:1 a vstoupili do sportovních dějin. Triumf Blues je o to unikátnější, že ještě po Novém roce se krčili u dna tabulky.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].